Σε μονόωρη αποχή από τα μαθήματά τους θα κατέλθουν σήμερα Πέμπτη οι μαθητές Μέσης


Σε μονόωρη αποχή από τα μαθήματά τους θα κατέλθουν σήμερα Πέμπτη οι μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης σ ε συνεργασία με τους Γονείς Μέσης λόγω της επιβολής κομίστρων στους μαθητές. Το μέτρο ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη σε διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) Παναγιώτης Μονογιός  και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Στέφανος Στεφάνου:

Είπε μεταξύ άλλων,  ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ:

 «Η εισαγωγή κομίστρων είναι ένα εγκληματικό μέτρο, αφού εφαρμόζεται την ίδια στιγμή που ένας στους πέντε μαθητές μας δεν έχει τα απαραίτητα για το σχολείο, γονείς αρκετών συμμαθητών μας είτε είναι άνεργοι, είτε μειώθηκαν οι μισθοί τους. Δεν έχουμε να φάμε και μας ζητούν να πληρώνουμε λεωφορεία; Αυτή είναι η Δημόσια Παιδεία που παρέχεται στο μέλλον του τόπου μας, όπως όλοι μας λέτε;»

Γι αυτό το λόγο, μετά από συναντήσεις που έγιναν με σκοπό το συντονισμό των ενεργειών μας με τους οργανωμένους γονείς (Συνομοσπονδία Γονέων) και καθηγητές (ΟΕΛΜΕΚ-ΟΛΤΕΚ), καταλήξαμε ως πρώτο βήμα, όπως προβούμε σε αποχή από μάθημα μιας διδακτικής περιόδου, την 3η περίοδο αύριο Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2014 σε όλα τα Λύκεια, Τεχνικές και Γυμνάσια σε όλη την Κύπρο. Σκοπός της αποχής, είναι να εισακουστούμε και να γίνει πραγματικά κοινωνικός διάλογος, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να παλέψουμε για δωρεάν λεωφορεία στους μαθητές».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Στέφανος Στεφάνου μιλώντας στη διάσκεψη ανέφερε ότι «το μέτρο της επιβολής κομίστρων στις διακινήσεις των μαθητών με τα λεωφορεία αποτελεί ακόμα ένα κτύπημα για την Παιδεία και ειδικά για το δημόσιο σχολείο». Ο κ. Στεφάνου χαρακτήρισε την επιβολή των κομίστρων αντικοινωνικό μέτρο ειδικά σήμερα, με τα τόσα δυσβάστακτα βάρη που καλείται να σηκώσει το κυπριακό νοικοκυριό σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και αυξανόμενης ανεργίας, όταν ένας στους πέντε μαθητές μας δεν διαθέτει τα απαραίτητα για το σχολείο.

«Γι’ αυτό το λόγο» πρόσθεσε, «μετά από συνάντηση που έγινε μεταξύ της ΠΣΕΜ και της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Μέσης Εκπαίδευσης με σκοπό το συντονισμό των ενεργειών μας καταλήξαμε στο να προχωρήσουμε ως πρώτο βήμα σε αποχή από μάθημα μιας διδακτικής περιόδου, την 3η περίοδο, αύριο Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2014 σε όλα τα Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές.

Τέλος ευχαρίστησε τις εκπαιδευτικές τους Οργανώσεις Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ. και Ο.Λ.Τ.Ε.Κ. τόσο για τη θετική τους ανταπόκριση όσο και για την παρουσία τους στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου δήλωσε ότι η οργάνωση δεν αποδέχεται την εκτίμηση ότι η απόφαση για επιβολή κομίστρων βαραίνει αποκλειστικά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης έναντι της Τρόικας λέγοντας ότι «με καλή θέληση είχαμε καταφέρει να βρούμε λύσεις ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις σε θέματα εκπαίδευσης αλλά και σε άλλους τομείς».

Ο κ. Πολυβίου είπε ότι «εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει η καλή διάθεση όλων εκτός από τα Υπουργεία Παιδείας και Συγκοινωνιών» τα οποία κάλεσε «εάν θέλουν να παρακαθίσουν σε διάλογο ώστε να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη για να μπορέσει το πρόβλημα να βρει την λύση του».

Πρόσθεσε ότι «το ζήτημα δεν είναι τα δέκα ή δεκαπέντε ευρώ του εισιτηρίου για τα λεωφορεία αλλά είναι θέμα γενικότεροι οικογενειακού προϋπολογισμού και δυσμενούς διάκρισης γιατί δεν γίνεται ένας γονέας που έχει δύο παιδιά στο Δημοτικό Σχολείο να μην πληρώνει κόμιστρα και ένας γονέας που έχει παιδιά στο γυμνάσιο να πληρώνει».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Στέφανος Σάββα διερωτήθηκε κατά πόσον «ο ρόλος που επέμεινε στις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις είναι να διαπραγματευόμαστε με την Τρόικα, από την στιγμή που πολύ πιο σοβαρά θέματα τα οποία απασχολούσαν καθεαυτό τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις μας τα επέβαλλαν ετσιθελικά γιατί ήταν διαταγές ή εντολές της Τρόικας, και τώρα για το θέμα των κομίστρων ο έντιμος Υπουργός Συγκοινωνιών μας προτρέπει να διαπραγματευτούμε με την Τρόικα».

Απαντώντας σε αιχμές που αφέθηκαν για παρακίνηση από τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ώστε οι μαθητές να απέχουν από τα μαθήματά τους, ο κ. Σάββα είπε ότι «δεν συνηγορούμε τα παιδιά να είναι εκτός τάξεων και λέμε πως όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να μπορούν να έρχονται στα σχολεία για να είναι και μέσα στις τάξεις».

Ανέφερε ότι «είναι πολλά τα παιδιά που δεν θα μπορούν να έρχονται στο σχολείο μετά την επιβολή των κομίστρων» ενώ καταρρέει και η κουλτούρα που έχει καλλιεργηθεί στους μαθητές να διακινούνται με το μόνο μέσο μαζικής μεταφοράς που υπάρχει στην Κύπρο και που είναι τα λεωφορεία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










167