Στο διάσημο έργο του Χέρμπερτ Τζωρτζ Ουέλς, περισσότερο γνωστού ως H.G.Wells, «Ο πόλεμος των Κόσμων»(War of the Worlds), οι εξωγήϊνοι εισβάλλουν στον πλανήτη γη, και κατατροπώνουν τους ανθρώπους. Και ενώ το τέλος του κόσμου δείχνει πως έχει φτάσει, κάποιο πρωϊνό οι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι οι εξωγήϊνοι έχουν νικηθεί από τους ασήμαντους, μικροσκοπικούς τους συμμάχους: τα έντομα και τους μικροοργανισμούς.
Παρ΄ όλα αυτά, στην καθημερινή μας ζωή, οι οργανισμοί αυτοί δεν παύουν να μας προκαλούν πολλά προβλήματα.
Η διαχείριση και αντιμετώπιση στο αστικό περιβάλλον επιβλαβών οργανισμών, όπως είναι για παράδειγμα οι κατσαρίδες, τα έντομα τροφίμων, τα αιμομυζητικά δίπτερα (π.χ. μύγες, φλεβοτόμοι, κουνούπια) κ.α, αποτελεί πλέον μια αναγκαιότητα και απαιτεί υψηλό βαθμό επαγγελματισμού και υπευθυνότητας.
Αυτό τονίσθηκε μεταξύ άλλων σε διήμερο σεμινάριο με θέμα : «Έντομα στο αστικό περιβάλλον», που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκαν με εντυπωσιακό τρόπο (προβολές διαφανειών, φιλμάκια κ.α.) οι επικίνδυνες για τον άνθρωπο επιπτώσεις (μέχρι ηπατίτιδα Β ή ακόμα και καρκίνο του ήπατος), από όλους αυτούς τους επιβλαβείς οργανισμούς. Κάτι που σε μεγάλο βαθμό αγνοούν στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι πολίτες. Αναλύθηκε το πόσο επικίνδυνα είναι τα έντομα στα τρόφιμα για την ανθρώπινη υγεία. Παρουσιάστηκαν επίσης τα ξυλοφάγα έντομα που ζουν ανάμεσα μας και δεν τα γνωρίζουμε ή δεν τα αντιλαμβανόμαστε.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν επαγγελματίες χρήστες των εταιρειών «απεντόμωσης», των δήμων της Κύπρου και άλλοι δημόσιοι φορείς. Η εκπαίδευση επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν στην ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών ώστε να αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας των εργαζομένων, των απλών πολιτών καθώς και του περιβάλλοντος. Δημιουργήθηκαν μάλιστα οι βάσεις για ένα δίκτυο συνεργασίας ανάμεσα σε επαγγελματίες χρήστες, ακαδημαϊκούς ερευνητικού χώρου και δημόσιους φορείς.
«Το αστικό περιβάλλον είναι σύνθετο και περιλαμβάνει το οικιακό περιβάλλον, το εργασιακό περιβάλλον αλλά και τους δημόσιους χώρους. Κατά συνέπεια κάθε σχεδιασμός καταπολέμησης θα πρέπει να δρα ταυτόχρονα και στα τρία αυτά πεδία, πράγμα που καθιστά απαραίτητη την ανάληψη πρωτοβουλιών και από την Πολιτεία για την πλειοψηφία των περιπτώσεων», επισήμανε ο δρ. Αντώνιος Μιχαηλάκης, από το Τμήμα Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας, του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου της Ελλάδας.
Για να προσθέσει πως η ορθή αντιμετώπιση των κουνουπιών είναι ευθύνη της Πολιτείας, αλλά όταν τα προγράμματα καταπολέμησης αποτυγχάνουν, τότε καλείται ο πολίτης να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια και τελικά να εφαρμόσει αυξημένα μέτρα, προκειμένου να προστατευθεί από τα κουνούπια. «Το βασικότερο μέτρο είναι ο περιορισμός ή η εξάλειψη των εστιών ανάπτυξης γύρω από τις κατοικίες μας», πρόσθεσε.
«Είναι προφανές, πως το θέμα είναι ανεξάντλητο. Όσες γνώσεις ή εμπειρίες και να έχει αποκτήσει κάποιος από την επαγγελματική του σταδιοδρομία, πάντοτε θα υπάρχουν περιθώρια για συμπλήρωση και εμπλουτισμό», παραδέχθηκε ο κ. Χρίστος Χρίστου, αν. προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών της Κύπρου. Για να προσθέσει πως νέες πρακτικές διαχείρισης, βασισμένες σε αναβαθμισμένα μοντέλα που λαμβάνουν υπόψη το περιβάλλον, τις επιπτώσεις στους οργανισμούς, όπως επίσης νέα βιοκτόνα σκευάσματα, είναι μερικά από τα θέματα όπου πάντοτε θα υπάρχει η δυνατότητα εμπλουτισμού των γνώσεων.
«Η μη ορθολογική χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων είναι δυνατό να απειλήσει την υγεία ανθρώπων και ζώων», τόνισε ο καθηγητής Χρήστος Αθανασίου, του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Για να προσθέσει πως η ανάπτυξη και εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών θεωρείται πλέον επιβεβλημένη. «Οι επαγγελματίες του χώρου χρειάζονται την κατάλληλη εκπαίδευση, την αξιολόγηση των κινδύνων, την κατάλληλη επιλογή βιοκτόνου και τέλος την ορθολογική του χρήση», κατέληξε.