Σημαντική η αύξηση του ενδιαφέροντος για τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΗΛΙΑ ΜΑΡΚΑΤΖΙΗ*

Αποτελεί κοινό τόπο πλέον το γεγονός της αύξησης του ενδιαφέροντος για τις Τεχνικές και Επαγγελματικής Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς και για τις αυξημένες ανάγκες της αγοράς εργασίας σε εξειδικευμένο τεχνικό ανθρώπινο δυναμικό. Οι ανάγκες γίνονται εντονότερες με τα νέα δεδομένα της κυπριακής οικονομίας, καθώς και με τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης που παρουσιάζονται στην αγορά εργασίας και την οικονομία γενικότερα.

Παρόλο που η κυπριακή κοινωνία παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, προκατειλημμένη εναντίον των τεχνικών επαγγελμάτων και υπέρ των επαγγελμάτων «λευκού κολλάρου», το στοίχημα για μια πιο ελκυστική ΜΤΕΕΚ φαίνεται να κερδίζεται.

Το ποσοστό μαθητών/τριών που επιλέγουν αυτή τη μορφή Μέσης Εκπαίδευσης αυξάνεται συνεχώς και φαίνεται να φτάνει φέτος το 22%.  Ένας αριθμός που πριν από μερικά χρόνια έμοιαζε απρόσιτος και ένας στόχος που θεωρήθηκε υπέρμετρα φιλόδοξος. Ωστόσο, μέσα από τους κατάλληλους χειρισμούς και τη σωστή δουλειά από μέρους του ΥΠΠ και της αρμόδιας διεύθυνσης ΜΤΕΕΚ, γίνεται πραγματικότητα. 

Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος, να καταστεί η ΜΤΕΕΚ ισότιμος εταίρος στη Μέση Εκπαίδευση και να επιλέγεται ως ένας ελκυστικός και ποιοτικός εκπαιδευτικός προορισμός. Οι επιτυχίες των αποφοίτων της ΜΤΕΕΚ τα τελευταία χρόνια, καθώς και η ποιοτική αναβάθμιση της ποιότητας των  προσφερόμενων προγραμμάτων οδήγησαν στην αύξηση του ενδιαφέροντος για φοίτηση στις Τεχνικές Σχολές. 

Πιο κάτω παρατίθενται κάποια στατιστικά στοιχεία τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποδεικνύουν τόσο την ανοδική πορεία της ΜΤΕΕΚ όσο και την ορθότητα των πολιτικών του ΥΠΠ σε σχέση με το θέμα, οι οποίες προδιαγράφουν μια άκρως αισιόδοξη συνέχεια.

  • Η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό ενδιαφέροντος για τη ΜΤΕΕΚ, το οποίο ξεπερνά το 34%. Υπενθυμίζεται ότι στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου λειτουργούν δύο Τεχνικές Σχολές: η Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου και η Τεχνική Σχολή Αυγόρου.
  • Στην επαρχία Πάφου το ποσοστό ενδιαφέροντος για τη ΜΤΕΕΚ ξεπερνά το 27% με μία μόνο Τεχνική Σχολή, την Τεχνική Σχολή Πάφου.  Παράλληλα, η προσφορά ειδικοτήτων ΜΤΕΕΚ στο Λύκειο Έμπας, κάτι που προωθείται προς υλοποίηση από τον προσεχή Σεπτέμβριο, δημιουργεί μια νέα δυναμική, αφού το ποσοστό παιδιών από το Γυμνάσιο Έμπας που επέλεξαν ΜΤΕΕΚ έφτασε σχεδόν στο 38% περίπου, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ πέρυσι δήλωσαν ενδιαφέρον για τα Ξενοδοχειακά και τις Επισιτιστικές Τέχνες τέσσερα παιδιά, με τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του ΥΠΠ για προσφορά της ειδικότητας στο εν λόγω σχολείο, φέτος υπάρχουν ήδη 18 δηλώσεις για τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση της Πόλεως Χρυσοχούς όπου λειτουργεί Λύκειο και Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Το ποσοστό των παιδιών που επιλέγουν φοίτηση σε ειδικότητες ΜΤΕΕΚ πλησιάζει το 40%.   
  • Το ενδιαφέρον για τη ΜΤΕΕΚ στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας βρίσκονται λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο, όσον αφορά στο ποσοστό μαθητών/τριών που επιλέγουν τη ΜΤΕΕΚ.  Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το ποσοστό αυτό αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.  

Μέσα από τα πιο πάνω δεδομένα προκύπτει ότι εκεί και όπου οι Τεχνικές Σχολές βρίσκονται κοντά στις περιοχές διαμονής των παιδιών ή τουλάχιστον στην ίδια περίπου απόσταση με τα Λύκεια το ποσοστό των μαθητών/τριών που επιλέγουν τη ΜΤΕΕΚ είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Ως εκ τούτου η απόφαση για αναβάθμιση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Παραλιμνίου, η προσφορά πρόσθετων ειδικοτήτων στο Λύκειο και Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πόλεως Χρυσοχούς, η προσφορά ειδικοτήτων ΜΤΕΕΚ στο Λύκειο Έμπας, η απόφαση για ανέγερση νέας Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην περιοχή Αραδίππου και στην ευρύτερη περιοχή Λεμεσού κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση και αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω το ενδιαφέρον για ΜΤΕΕΚ. Εύστοχη μπορεί να θεωρηθεί και η διερεύνηση που γίνεται για ανέγερση Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας. 

Μέσα από την εφαρμογή των πιο πάνω και τη βελτίωση της ενημέρωσης των γονιών και των μαθητών για τα προγράμματα σπουδών ΜΤΕΕΚ, το ποσοστό επιλογής ΜΤΕΕΚ μπορεί να ξεπεράσει το 35%, ένα ποσοστό που μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό για την Κύπρο.

*Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και

Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και

Κατάρτισης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










186