Στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα των κομίστρων των μαθητών


Την ερχόμενη Τρίτη ή Πέμπτη αναμένεται να παραστεί σε συνεδρίαση της Επιτροπής Συγκοινωνιών ο αρμόδιος Υπουργός Τάσος Μητσόπουλος για το φλέγον θέμα των κομίστρων των σχολικών λεωφορείων. Στην Επιτροπή θα κληθούν επίσης τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας.

Η Επιτροπή ασχολήθηκε σήμερα προ ημερησίας διατάξεως με το ζήτημα και όπως δήλωσε ο Πρόεδρός της Αντώνης Αντωνίου θα γίνει συζήτηση με τον Υπουργό καθώς η Βουλή θεωρεί ότι μπορούν να επέλθουν αλλαγές ώστε το κόμιστρο να είναι πιο δίκαιο. Είπε ότι το κόμμα του εισηγείται και την εισαγωγή του μονής διαδρομής μηνιαίου δελτίου ενώ πρέπει να γίνει συζήτηση είπε και για το ζήτημα των μακροχρόνια ανέργων γονέων που αδυνατούν να πληρώσουν το κόμιστρο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι το κόμμα του θεωρεί πως το μέτρο για επιβολή κομίστρων πρέπει να συζητηθεί ακόμη περισσότερο ώστε να γίνει ακόμη πιο στοχευμένο. Εισηγήθηκε την εξαίρεση όσων μαθητών οι γονείς είναι άνεργοι και όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, λέγοντας ότι ο λήπτης δημοσίου βοηθήματος δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ομάδες που έχουν ανάγκη.

Πρέπει, συνέχισε το μέτρο να είναι στοχευμένο και να ικανοποιεί την ίδια ώρα την ανάγκη για εξεύρεση των 10 εκ. ευρώ από τις περικοπές στις δημόσιες συγκοινωνίες. Ο κ. Ζαχαρίου αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη για κατάργηση άγονων γραμμών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής είπε ότι η Κυβέρνηση είναι ανακόλουθη γιατί ενώ είπε ότι θα γίνει διαβούλευση με την Βουλή και άλλους εμπλεκόμενους, δεν το έπραξε.

Είπε ότι δημιουργείται αναστάτωση στους μαθητές και τους γονείς τους, προσθέτοντας ότι η απόφαση για εξαίρεση των ληπτών δημοσίου βοηθήματος, δεν επιλύει το πρόβλημα.

Εισηγήθηκε ακόμη να γίνει στόχευση με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια και απηύθυνε έκκληση να υπάρξει αναστολή του μέτρου μέχρι τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν προηγείτο επαρκής διαβούλευση και συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε σε μια λογιστική αντιμετώπιση του θέματος και υποβάθμισε άλλες διαστάσεις του ζητήματος όπως είναι οι κοινωνικές.

Μητσόπουλος:  «Δεν μπορούμε να «κόψουμε» νέο χρήμα

Την αποφασιστικότητα και την διάθεσή του να παρέμβει «διορθωτικά» μετά από παρακολούθηση της εξέλιξης της κατάστασης που διαμορφώνεται με την επιβολή κομίστρων στα σχολικά λεωφορεία για τους μαθητές της Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης διατύπωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση  για το θέμα των μαθητικών κομίστρων στα λεωφορεία ο Υπουργός Συγκοινωνιών δήλωσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι «όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, το θέμα βρίσκεται υπό συνεχή αξιολόγηση».

Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «προσπαθούμε να δούμε, μέσα από την εφαρμογή του συστήματος, πού δημιουργούνται προβλήματα και πού υπάρχουν στρεβλώσεις, και έχουμε και την αποφασιστικότητα και τη διάθεση να παρέμβουμε διορθωτικά αφού δούμε στην εξέλιξη των πραγμάτων πώς λειτουργεί το σύστημα». 

Πρόσθεσε ότι «καταγράφουμε όλες τις απόψεις, είμαστε σε συνεχή επαφή και με το Υπουργείο Παιδείας και με το Υπουργείο Εργασίας, με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού – με την οποία είχαμε επαφή και πριν την εφαρμογή του μέτρου, πρέπει να σας πω – για να δούμε ακριβώς ποιες είναι εκείνες οι ομάδες του πληθυσμού οι οποίες ενδεχομένως δεν έχουν μέχρι στιγμής καλυφθεί επαρκώς».

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι «όλα αυτά, όμως, προσπαθούμε να τα κάνουμε έχοντας πάντοτε υπόψη ότι ο προϋπολογισμός που έχουμε είναι περιοριστικός και είναι δεδομένος».

«Δεν μπορούμε να ‘κόψουμε’ νέο χρήμα. Καλώς ή κακώς», σημείωσε.

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










180