Στην Πορτογαλία η Τρόικα από σήμερα Τρίτη, με ατζέντα νέα μέτρα


Λισαβόνα- Η τρόικα πρόκειται να αρχίσει από σήμερα  Τρίτη την αποτίμηση του νέου σχεδίου λιτότητας της κεντροδεξιάς πορτογαλικής κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει κυρίως εθελούσια έξοδο για 30.000 δημοσίους υπαλλήλους σε σύνολο περίπου 700.000.
«Η τεχνική αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Λισαβόνα για να αναλύσει μαζί με την κυβέρνηση τα μέτρα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός» Πέδρου Πάσους Κοέλιου την περασμένη Παρασκευή, αναφέρει η πορτογαλική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε λεπτομερώς σε ομιλία του την Παρασκευή τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνησή του για την εξοικονόμηση 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ με χρονικό ορίζοντα το 2015.
Ήταν η «απάντηση» της κυβέρνησης στην ακύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο μέτρων που είχε πάρει προ μηνών η κυβέρνηση, μία ακύρωση που προκάλεσε δημοσιονομικό κενό το οποίο η κυβέρνηση Κοέλιο θα καλύψει με μέτρα.
Η έγκριση του σχεδίου από την τρόικα των πιστωτών θα επιτρέψει την αποδέσμευση νέας δόσης ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ του πακέτου διάσωσης της χώρας.
Ο πορτογάλος πρωθυπουργός κάλεσε ακόμη τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα σε διάλογο για το νέο σχέδιο λιτότητας, σημειώνοντας ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν «να αντικατασταθούν από αξιόπιστα εναλλακτικά» μέτρα.
Οι διαπραγματεύσεις με τα δύο κύρια συνδικάτα, το CGTP, το οποίο πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα και το UGT, που πρόσκειται στο αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αναμενόταν να αρχίσουν τη Δευτέρα.
Όμως οι πρώτες αντιδράσεις είναι κυρίως αρνητικές, καθώς ο γενικός γραμματέας του CGTP Αρμένιο Κάρλος έκρινε ότι τα νέα μέτρα «θα ενισχύσουν την ύφεση και την ανεργία».
Η πορτογαλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το 2013 κατά 2,3% και η ανεργία να ξεπεράσει το 18%.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










111