Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου


Με όραμα την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού του χαρακτήρα, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) ίδρυσε τη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (ΣΜΙΚ). Η Σχολή υποδέχθηκε τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012 τους πρώτους φοιτητές.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το οποίο αναγνωρίζεται ως το πιο ανεπτυγμένο ακαδημαϊκό κέντρο στον τομέα της υγείας στη χώρα μας, αναβαθμίστηκε στο χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας με τα μεταπτυχιακά προγράμματα της ΣΜΙΚ. Τα οφέλη που έρχονται με τη δημιουργία της νεοσύστατης Σχολής είναι πολύπλευρα για το ΙΝΓΚ αλλά και για την κοινωνία της Κύπρου ως σύνολο.

Με την ίδρυση της μεταπτυχιακής Σχολής αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο η έρευνα στις ιατρικές επιστήμες και ιδιαίτερα στους τομείς της νευρολογίας, γενετικής και βιοϊατρικής επιστήμης. Η ανάπτυξη αυτή είναι πολύ σημαντική για την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την καινοτομία στην Κύπρο.

Οι άμεσες επιδράσεις από τη δημιουργία της ΣΜΙΚ στον τομέα της υγείας είναι πολύ ευεργετικές για πολλούς ασθενείς. Τα αποτελέσματα από τις διατριβές των φοιτητών θα συμβάλουν στην κατανόηση της παθογένειας των ασθενειών και στη δημιουργία καινούργιων προσεγγίσεων για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία τους.

Τέλος, η Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (Cyprus School of Molecular Medicine) συμβάλει, ως ακαδημαϊκό ίδρυμα, στη δημιουργία της νέας γενιάς επιστημόνων στον τομέα των βιοϊατρικών επιστημών.

Στόχος η διεθνής πρωτοπορία και η αριστεία

Ο στόχος της ΣΜΙΚ είναι να καταστεί ένα πρωτοπόρο εκπαιδευτικό και ερευνητικό ακαδημαϊκό ίδρυμα με διεθνή εμβέλεια που να συμβάλει καταλυτικά στην προαγωγή της βιοϊατρικής επιστήμης και στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής. Η Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου του Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου έχει δημιουργηθεί για να προσφέρει ένα μοναδικό περιβάλλον για σπουδές σε επίπεδο Μάστερ και Διδακτορικό, στους τομείς των βιοϊατρικών επιστημών. Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου είναι ένα κέντρο αριστείας στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στις βιοϊατρικές και κλινικές επιστήμες. Στοχεύει, δε, στο συνδυασμό του τρίπτυχου έρευνας, εκπαίδευσης και υπηρεσιών με μοναδικό τρόπο ώστε να δημιουργήσει καινούργια γνώση στη βιολογία του ανθρώπου, στις ασθένειες και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Προγράμματα Ιατρικής Γενετικής και Μοριακής Ιατρικής

Το πρώτα προγράμματα που προσφέρονται από τη ΣΜΙΚ είναι το πρόγραμμα της Ιατρικής Γενετικής και το πρόγραμμα της Μοριακής Ιατρικής. Είναι δύο τομείς οι οποίοι έχουν μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και που πάνω σε αυτούς είναι  η σύγχρονη ιατρική. Είναι δύο τομείς πάνω στους οποίους αναμένεται να δημιουργηθεί καινούργια γνώση για την παθογένεια πολλών ασθενειών και να εξευρεθούν αποτελεσματικές λύσεις για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία τους. Τα καινοτόμα αυτά προγράμματα καλύπτουν ένα πλατύ φάσμα από ενδιαφέρουσες πτυχές αυτών των επιστημών. Είναι δομημένα έτσι ώστε οι φοιτητές να λαμβάνουν θεωρητικές εξειδικευμένες γνώσεις μέσω των μαθημάτων και να εκπονούν τις ερευνητικές τους διατριβές μέσα στα άριστα εξοπλισμένα εργαστήρια του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Τέλος, ο μοναδικός συνδυασμός στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου της έρευνας και της εφαρμογής των αποτελεσμάτων της πάνω στους ασθενείς, δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους φοιτητές της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, που θα μπορούν να κατανοήσουν και να εργαστούν για την έρευνα προς την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ασθενών.

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα Μάστερ στην Ιατρική Γενετική και Μοριακή Ιατρική χαρακτηρίζονται ως εντατικά με διάρκεια 12 μηνών. Κατά τη διάρκεια αυτών των 12 μηνών, οι φοιτητές ενσωματώνονται αμέσως στις ερευνητικές ομάδες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και παράλληλα παρακολουθούν διαλέξεις μαθημάτων κοινού κορμού και μαθημάτων επιλογής. Οι διδακτορικοί φοιτητές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα του τομέα του κάθε προγράμματος, όπως επίσης και μαθήματα επιλογής. Ο στόχος είναι να προσκομίσουν τη θεωρητική γνώση του προγράμματος που επέλεξαν πριν να προχωρήσουν στο ερευνητικό τους πρόγραμμα. Η ερευνητική διατριβή των διδακτορικών φοιτητών θα εκπονηθεί στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Η διάρκεια της διδακτορικής φοίτησης είναι 4 χρόνια.

Στοχεύοντας στην προσέλκυση άριστων φοιτητών, δίνονται υποτροφίες για τα δίδακτρα των διδακτορικών φοιτητών, όπως επίσης και ορισμένες πλήρεις υποτροφίες για αυτούς που ξεχωρίζουν με την επίδοσή τους. Τα προγράμματα της Ιατρικής Γενετικής και της Μοριακής Ιατρικής θα προσφέρονται στην Αγγλική γλώσσα με στόχο την προσέλκυση και ξένων φοιτητών από το εξωτερικό και τη δημιουργία μιας Σχολής με διεθνή εμβέλεια.

Αιτήσεις για την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-14

Φοιτητές οι οποίοι ενδιαφέρονται για να φοιτήσουν στη Σχολή κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-14, πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω της ιστοσελίδας της Σχολής www.cing.ac.cy/csmm/ . Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου μέχρι και την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013. Σύντομα η Σχολή θα διοργανώσει Ημέρα Ενημέρωσης για ενδιαφερόμενους, όπου θα μπορούν να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Σχολής, να γνωρίσουν τους Καθηγητές και να συζητήσουν για την προοπτική φοίτησής τους στη Σχολή.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










234