Συμμετοχή ομάδας του NIREAS-IWRC του Πανεπιστημίου Κύπρου σε μεγάλο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα


ΤΟΥ  ΔΡΟΣ ΣΥΜΕΩΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ*

Το Ερευνητικό Κέντρο Nireas-IWRC ανακοινώνει τη συμμετοχή του σε μεγάλο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο. Tο έργο, με τίτλο “Intelligent Services For Energy-Efficient Design and Life Cycle Simulation (ISES)”, έχει διάρκεια 3 ετών, προϋπολογισμό 4.41 εκατομμυρίων ευρώ και  χρηματοδοτείται από το 7ο χρηματοδοτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FP7-ICT).

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη υπολογιστικών εργαλείων (ICT) για το βέλτιστο σχεδιασμό και διαχείριση της λειτουργίας κτηρίων, μέσω έξυπνων μοντέλων κτηριακών πληροφοριών (building information models, BIM), υπολογιστικής ρευστομηχανικής (CFD), μοντελοποίησης και βελτιστοποίησης της ενεργειακής απόδοσης κτηρίων, έξυπνες οντολογίες και στοχαστικές παραμετροποιήσεις,  και αξιοποίηση υπολογιστικού νέφους. Ο στόχος του έργου είναι η αύξηση, κατά μία τάξη μεγέθους, της ποιότητας σχεδιασμού κτηρίων μέσω της ανάπτυξης ενός προσομοιωτή (Ιn-Silico Simulator Energy Laboratory), βασισμένο σε πλατφόρμα διαλειτουργικής οντολογίας.

Η ερευνητική ομάδα του Nireas-IWRC, ο προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται στις 300,000 ευρώ (περίπου), θα είναι υπό την καθοδήγηση του Δρ. Συμεών Χριστοδούλου και θα αποτελείται από τέσσερις νέους ερευνητές. Συνεργαζόμενοι φορείς είναι, μεταξύ άλλων, τα πανεπιστήμια Μονάχου, Βερολίνου, Δρέσδης, και Λουμπλιάνας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, και οι εταιρείες Sofistik-Hellas, Granlund-Finland και Trimmo-Slovenia.

* Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Κύπρου, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Nireas-IWRC




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










123