Συναυλίες Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου: Άκου εν’ όνειρο ψυχή μου


H Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου εμπνευσμένη από το ποίημα του Διονύσιου Σολωμού «Άκου εν’ όνειρο ψυχή μου», σας προσκαλεί στη σειρά συναυλιών της υπό τον ομώνυμο τίτλο, με έργα που θα μεταφέρουν το κοινό στον κόσμο του ονείρου.

Λεμεσός: Πέμπτη 8 Μαΐου – Θέατρο Ριάλτο, 20:30

Λευκωσία: Παρασκευή 9 Μαΐου – Θέατρο Παλλάς, Πύλη Πάφου, 20:30

Με σολίστ τον Κύπριο πιανίστα Μανώλη Νεοφύτου και υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Δημήτρη Μποτίνη, το κοινό θα απολαύσει το θαυμαστό έργο ανά την υφήλιο του SamuelBarberAdagio για έγχορδα πασίγνωστο από τις εκτελέσεις του αλλά και από τη χρησιμοποίηση του ως μουσική επένδυση σε μη μουσικά έργα όπως π.χ. στο έργο “Platoon”. Το Adagioδιασκευάστηκε για έγχορδα από τη δεύτερη κίνηση του έργου του String Quartet op. 11. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1938, σε ραδιοφωνική μετάδοση στη Νέα Υόρκη υπό τη διεύθυνση του Artuto Toscanini. Ο Toscanini προώθησε το έργο σε περιοδεία στην Ευρώπη και τη νότιο Αμερική. Δέχτηκε θετική υποδοχή, με τον Alexander J. Morin να γράφει ότι το Adagio for Strings είναι «γεμάτο πάθος και λυτρωτικά συναισθήματα».

Ο σολίστ θα ερμηνεύσει το εξαιρετικά δημοφιλές και μελωδικό 2ο κοντσέρτο για πιάνο του Saint-Saensτο οποίο γράφτηκε το 1968 και αποτελεί το πιο γνωστό κοντσέρτο για πιάνο του συνθέτη. Το κοντσέρτο αποτελείται από τις παραδοσιακές τρεις κινήσεις, Andante, Allegroκαι Prestoεπιτρέποντας όμως μεγαλύτερη ελευθερία στο τέμπο.

Στη συνέχεια το κοινό θα μεταφερθεί στο γεμάτο ένταση κόσμο του μουσικού εξπρεσιονισμού με τη Συμφωνία Δωματίου του ArnoldSchoenberg, η οποία γράφτηκε το 1906. Αποτελείται από μία κίνηση διάρκειας 20 λεπτών αν και ο ίδιος ο συνθέτης χωρίζει αυτή την κίνηση σε πέντε μέρη: Allegro – Scherzo – Development – Adagio – Recapitulation / Finale. Ο συνθέτης ανάφερε μετέπειτα ότι το έργο αυτό ήταν η αφορμή δημιουργίας ορχήστρας δωματίου.

H συναυλία θα κλείσει με τη μεγαλοφυή εισαγωγή και το χαρούμενο σκέρτσο που έγραψε ο Mendelssohn για τη Σαιξπηρική κωμωδία, Όνειρο Θερινής Νυκτός το 1826. Η εισαγωγή εμπεριέχει αρκετά κλασικά στοιχεία και η πρώτη πράξη στην οποία δεν υπάρχουν λόγια, αρχίζει με το σκέρτσο. Το σκέρτσο λειτουργεί σαν γέφυρα μεταξύ της πρώτης και δεύτερης πράξης της κωμωδίας.

Υποστηρικτής: Θέατρο Ριάλτο

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: €12 και €7 (νέοι 18-26 ετών και συνταξιούχοι), δωρεάν είσοδος για παιδιά κάτω των 18 ετών

Προπώληση εισιτήριων γίνεται στα ταμεία των Θεάτρων.

Λεμεσός: Θέατρο Ριάλτο (Ανδρέα Δρουσιώτη 19, Λεμεσός 3040, 77777745, www.rialto.com.cy) Διατίθενται από τις 15 του προηγούμενου μήνα.

Λευκωσία: Θέατρο Παλλάς, Πύλη Πάφου (Γωνία Ρηγαίνης και Αρσινόης, Λευκωσία, Τηλ.: 22 410181)

Διατίθενται 2 μέρες πριν από τη συναυλία από 4-7μμ και την ημέρα της συναυλίας από τις 4μμ.

Πληροφορίες στο 22 463144 και στην ιστοσελίδα www.cyso.org.cy.

Αντιγόνη Αντωνίου, Διοικητική Λειτουργός, Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Τηλ: 22 463149, email: a.antoniou@cyso.org.cy




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










120