Συνολικά 3665 μαθητές και 397 εκπαιδευτικούς των δυο κοινοτήτων έφερε κοντά το πρόγραμμα Imagine


ΚΥΠΕ -  Το δικοινοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Imagine για σχολεία της δημοτικής, γυμνασιακής, λυκειακής και τεχνικής εκπαίδευσης έφερε μαζί 3665 μαθητές και 397 εκπαιδευτικούς από πέραν των 100 τ/κ και ε/κ σχολείων από όλες τις περιοχές της Κύπρου κατά τις δυο τελευταίες ακαδημαϊκές χρονιές. Η δεύτερη χρονιά εφαρμογής του προγράμματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 21 Ιουνίου 2019, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το γραφείο της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.


Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιείται το "Imagine", "συνεχίζει τις προσπάθειές της για εφαρμογή ΜΟΕ στα σχολεία των δυο εκπαιδευτικών συστημάτων, και για να προωθήσει τις επαφές και τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών από τις δυο κοινότητες".

Ακόμη σημειώνεται πως κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά υπήρξε μια νέα πρωτοβουλία για προώθηση ενός προγράμματος που περιλαμβάνει επισκέψεις μελέτης σε όλο το νησί. `Οπως αναφέρεται αυτές οι επισκέψεις είναι σχεδιασμένες κατά τέτοιο τρόπο προκειμένου να δίδουν στους μαθητές την ευκαιρία για μεταξύ τους συνεργασία και για εισαγωγή νέας θεματολογίας που αφορά το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά για ενίσχυση των μαθησιακών πρωτοβουλιών.

Συνολικά 150 μαθητές από 3 τ/κ και 3 ε/κ σχολεία συμμετείχαν στην πιλοτική φάση της πρωτοβουλίας αυτής με τίτλο "Μαθαίνοντας από τη Λευκωσία" που έλαβε χώρα και στις δυο πλευρές της εντός των τειχών Λευκωσίας, αναφέρεται.

`Αλλη μια νέα πρωτοβουλία για προώθηση των προσπαθειών της Επιτροπής που εισήχθηκε φέτος αφορά την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. `Οπως αναφέρεται, ο στόχος της εκπαίδευσης αυτής είναι να βοηθήσει στην αύξηση των επαφών και της συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών των δυο κοινοτήτων, στη βάση μιας ολιστικής αντίληψης για ανάπτυξη των γνώσεων, των δεξιοτήτων και της στάσης τους έναντι της εκπαίδευσης για έναν πολιτισμό ειρήνης και μη βίας.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν δέκα μονοκοινοτικές εκπαιδεύσεις με τη συμμετοχή 254 εκπαιδευτικών από όλες τις περιοχές της Κύπρου και δυο δικοινοτικές εκπαιδεύσεις από διεθνείς εμπειρογνώμονες, με τη συμμετοχή 50 Ελληνοκυπρίων και 50 Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών.

Κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου στο Σπίτι της Συνεργασίας απονεμήθηκαν πιστοποιητικά συμμετοχής σε όλους τους εκπαιδευτικούς που έχουν συμμετάσχει στο "Imagine". Η τελετή έλαβε χώρα στην παρουσία των συμπροέδρων της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί και Μιχαλίνου Ζεμπύλας, του Πρέσβη της Γερμανίας στην Κύπρο Φραντς Γιόζεφ Κρεμπ και της κ. Σπέχαρ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη πως οι προσπάθειες της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση και ειδικότερα το πρόγραμμα "Imagine" έχουν επαινεθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ στις πρόσφατες εκθέσεις του για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο.

Το πρόγραμμα "Imagine" υλοποιείται από τον Σύνδεσμο για τον Ιστορικό Διάλογο και την Έρευνα και το Σπίτι της Συνεργασίας, με τη στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας και της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










158