Ταυτοποιήθηκαν τα οστά του ήρωα δασκάλου Παναγιώτη Λάμπρου


Ακόμα ένας αιχμάλωτος του Αττίλα αποκαλύπτεται ότι εκτελέστηκε άνανδρα. Ο Παναγιώτης Λάμπρου, δάσκαλος από το Λυθροδόντα, νυμφευμένος με δύο παιδιά, συνελήφθη από Τουρκοκύπριους, μαζί με άλλους σαράντα τέσσεριςστρατιώτες και πολίτες, στο χωριό Βώνη στις 15 Αυγούστου 1974.

Τα λείψανά του ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA, μετά που ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο κοντά στο χωριό Μπέκιογιου. Η κηδεία του θα τελεστεί το Σάββατο, 9 Μαρτίου 2013 στις 11 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος Λυθροδόντα.

Υπόδειγμα οικογενειάρχη και εκπαιδευτικού, ο Παναγιώτης, 34 χρόνων τότε, έχαιρε τεράστιας εκτίμησης τόσο στο Λυθροδόντα όσο και ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Γνήσιος πατριώτης και δημοκράτης, δεν έλειψε από κανένα αγώνα της νεότερης ιστορίας της Κύπρου και παρέμεινε πιστός στις επάλξεις του καθήκοντος, υπερασπιζόμενος την αμυντική γραμμή Μιας Μηλιάς κάτω από τις διαταγές του ταγματάρχη Τάσου Μάρκου, παρότι είχε προειδοποιηθεί έγκαιρα από οικείο του πρόσωπο για την επερχόμενη δεύτερη φάση της εισβολής. Δεν μπορούσε να εγκαταλείψει φίλους και συγχωριανούς, που ήταν δίπλα του. Αντέτεινε ακόμα στις επίμονες εκκλήσεις να βρει δικαιολογία φυγής:

-          Κι όταν ανοίξουν τα σχολεία και μιλήσω με τα παιδιά για τον πόλεμο, τι θα τους πω; Ότι προσποιήθηκα τον άρρωστο κι έφυγα; Ξέχασε το, αποκλείεται να γίνει …

Το πρωινό της 14ης Αυγούστου το τάγμα του δέχεται ανελέητη συνδυασμένη επίθεση αρμάτων, αεροπορίας, πυροβολικού και πεζικού. Την ύστατη στιγμή ο Παναγιώτης Λάμπρου θα εγκαταλείψει το όρυγμά του και μετά από περιπετειώδη διαδρομή θα καταλήξει στη Βώνη, στο σπίτι της κυρίας Φρόσως Δήμου μαζί με άλλους κληρωτούς και εφέδρους. Το επόμενο πρωί και, ενώ εξετάζουν τη δυνατότητα διαφυγής, εισέρχονται στο χωριό Τουρκοκύπριοι ένοπλοι, συλλαμβάνουν 37στρατιώτες μαζί με οχτώ χωριανούς, και τους οδηγούν σε άγνωστη κατεύθυνση. Ο ομαδικός τάφος στο Μπέκιογιου μαρτυρεί το έγκλημα πολέμου που ακολούθησε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόλο που κάποιοιαπό τους απαγωγείς (και πιθανότατα δολοφόνους) των συλληφθέντων στη Βώνη είναι πολύ καλά γνωστοί από το 1974, κανένα ένταλμα σύλληψής τους δεν έχει εκδοθεί όλα αυτά τα χρόνια από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










238