Τεράστιο ενδιαφέρον Κυπρίων ερευνητών για το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020»


*Πρώτη η Κύπρος στην κατά κεφαλή προσέλκυση κονδυλίων στην ΕΕ

 *88 εκατ. άντλησαν μέχρι στιγμής οι κυπριακοί φορείς από το Πρόγραμμα

Σε μία κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου, στη Λευκωσία η εκδήλωση «HORIZON 2020 Cyprus National Event: Work Programmes 2018 -2020 and Towards FP9» την οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ). Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των ερευνητών και καινοτόμων επιχειρήσεων για τις νέες ευκαιρίες διεκδίκησης χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» για την περίοδο 2018-2020, η αποτίμηση για τη μέχρι στιγμής πορεία της Κύπρου στο Πρόγραμμα καθώς και η παρουσίαση των εξελίξεων για τη δομή και το περιεχόμενο του 9ου Προγράμματος Πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο θα διαδεχθεί τον «Ορίζοντα 2020».
 
Στην παρουσίαση, παρευρέθηκαν πέραν των 500 ατόμων ενώ το παρόν τους έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο  Υπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Συλλούρης, βουλευτές και άλλοι επιφανείς παράγοντες του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου της Κύπρου.
 
Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη στην κατά κεφαλή προσέλκυση κονδυλίων από το μεγαλύτερο Πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας στην Ευρώπη, τον «Ορίζοντα 2020» με τη συμμετοχή κυπριακών φορέων σε 245 προγράμματα.
 
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη πορεία της Κύπρου στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» με τη χρηματοδότηση των κυπριακών φορέων να φθάνει περίπου τα €90 εκατ. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης, δήλωσε πως «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τις επιδόσεις της Κύπρου μέχρι στιγμής που την κατατάσσουν στην πρώτη θέση στην καθαρή κατά κεφαλή αναδιανεμητική επίδραση. Σε πραγματικούς  αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος για κάθε ευρώ που συνεισφέρει στο Πρόγραμμα λαμβάνει πίσω περισσότερα από τρία». Ακολούθως, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι οι επιδόσεις της Κύπρου καταδεικνύουν την υψηλή ποιότητα  της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας, η οποία, όπως τόνισε, είναι σε θέση να  ανταγωνιστεί με τους καλύτερους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Καταλήγοντας, επεσήμανε πως στα πλαίσια μιας κοινής προσπάθειας θα πρέπει να θέσουμε τον πήχη ψηλά και να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία  πραγματικής κουλτούρας καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Κύπρο.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΠΕ και Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ), κ. Γιώργος Γεωργίου, σημείωσε ότι η συμμετοχή της Κύπρου στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» επηρέασε θετικά την κυπριακή οικονομία, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση βασικών κοινωνικών προκλήσεων. Παράλληλα, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι «Η ερευνητική κοινότητα ενισχύθηκε αφενός μέσω της σημαντικής χρηματοδότησης και αφετέρου μέσω της δημιουργίας δικτύων συνεργασίας που οδήγησε σε συμπράξεις για μεγαλύτερα έργα».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν πέραν των 30 εμπειρογνωμόνων από την Κύπρο και τον ευρωπαϊκό χώρο, όπου παρουσίασαν τα νέα Προγράμματα Εργασίας 2018-2020 του Ορίζοντα 2020», συνολικού προϋπολογισμού 30 δις, σε 11 ξεχωριστές θεματικές ενότητες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών τομέων. Τα νέα Προγράμματα που παρουσιάστηκαν καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τις τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών, την ενέργεια, τα κοινωνικά θέματα, την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα πρακτικά εργαστήρια, μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με θέματα όπως η ετοιμασία και υποβολή επιτυχημένων προτάσεων, η ετοιμασία επιχειρηματικού πλάνου για συγκεκριμένα προγράμματα, οι δυνατότητες αξιοποίησης των ηλεκτρονικών εργαλείων του Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» και του Enterprise Europe Network  καθώς και οι διαδικασίες πραγματοποίησης κλινικών δοκιμών σε έργα του τομέα της υγείας. Ταυτόχρονα, στο χώρο του συνεδρίου, το κοινό είχε τη δυνατότητα να συναντήσει αρμόδια στελέχη του ΙΠΕ για το Enterprise Europe Network και τα Εθνικά Σημεία Επαφής του Προγράμματος «Ορίζοντας 2020».
Το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα της ΕΕ για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας με συνολικό προϋπολογισμό €80 δις για την περίοδο 2014 - 2020.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










107