Τι μήνυμα έστειλαν οι βουλευτές στους εκπαιδευτικούς


Νίκος Τορναρίτης
''Οι μαθητές, παρόλο που κλήθηκαν, δεν παρέστησαν. Σεβόμαστε απόλυτα τους εκπαιδευτικούς, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και το δικαίωμα τους να αποφασίζουν απεργιακά μέτρα. Την ίδια ώρα, όμως, η Κυπριακή Δημοκρατία περνά τις δυσκολότερες στιγμές της σε σχέση οικονομία. Ολοι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί. Πιστεύουμε ως Επιτροπή Παιδείας ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και η ΟΕΛΜΕΚ και η ΠΟΕΔ πρέπει να αναστείλουν άμεσα τα μέτρα, που έχουν εξαγγείλει και ουσιαστικά χωρίς να το θέλουν οι εκπαιδευτικοί, είμαι σίγουρος, θυματοποιούν μαθητές και γονείς'', πρόσθεσε.
Όσον αφορά τα εκπαιδευτικά ζητήματα που θέτουν οι οργανώσεις καθηγητών και δασκάλων, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι οφείλει το Υπουργείο Παιδείας να το αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα και εν πάση περιπτώσει η όλη διακυβέρνηση του τόπου, Υπουργείο Οικονομικών και Υπουργείο Παιδείας πρέπει πάντοτε να δείχνει τον ανάλογο σεβασμό στις κοινωνικές ομάδες, στις εκπαιδευτικές οργανώσεις στη συγκεκριμένη περίπτωση.
''Την ίδια ώρα, όμως, τονίζουμε ότι αυτή την ώρα προέχει το συμφέρον της κοινωνίας, το συμφέρον της εκπαίδευσης, το συμφέρον των μαθητών μας. Γι’ αυτό το λόγο, καλούμε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τις επόμενες των ημερών που θα έχουν τις συνεδρίες τους, να αναστείλουν κάθε μέτρο και να συνταχθούν με ολόκληρη την κοινωνία για να δούμε με πιο τρόπο από την μια θα ενισχύσουμε την εκπαίδευση στο τόπο μας και από την άλλη πως θα θωρακίσουμε την κυπριακή οικονομία από τις μεγάλες απειλές που διατρέχει'', συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν υπάρχει λόγος να γίνονται απεργιακά μέτρα, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι η ΠΟΕΔ έχει καταθέσει ένα σημείωμα με 10 λόγους για τους οποίους απεργεί.
''Εμείς σεβόμαστε τους λόγους, σεβόμαστε τις οργανώσεις, όμως πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγείλει οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, αφαιρούν από το δημόσιο σχολείο, υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο, θυματοποιούν τους μαθητές μας. Γι' αυτό, με όλο το σεβασμό στους εκπαιδευτικούς μας τους καλώ να αποσύρουν τα μέτρα'', πρόσθεσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι η ΟΕΛΜΕΚ προφανώς βρίσκεται μπροστά στην άρση των μέτρων, ενώ η ΠΟΕΔ το αντίθετο.
''Εμείς καλούμε και τις δύο οργανώσεις να συνταχθούν αυτή την ώρα με την κυπριακή κοινωνία'', ανέφερε.

Γκρίζα ζώνη
Σε ερώτηση εάν κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή διαπιστώθηκε ότι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση μεταξύ εκπαιδευτικών και Υπουργείο Οικονομικών, η απεργία έγινε από κάποιο μπέρδεμα, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι ''με την παρουσίαση των γεγονότων από τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ θεωρούμε ότι ουσιαστικά δεν ήταν μπέρδεμα''.
''Ήταν μια θέση του Υπουργείου Οικονομικών η οποία κινείτο σε μία γκρίζα ζώνη και η οποία διασαφηνίστηκε μετά τη συνάντηση που είχε η ΟΕΛΜΕΚ με τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών'', πρόσθεσε.

Ο Ανδρέας Καυκαλιάς
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του, είπε ότι αν το ζητούμενο γενικά στην πολιτική ζωή του τόπου σήμερα είναι η επιστροφή στην πολιτική σταθερότητα πόσο μάλλον στο χώρο της εκπαίδευσης στον τόσο ευαίσθητο τομέα.
''Η ομαλότητα πρέπει να κυριαρχήσει για να μην τεθεί σε κίνδυνο το επίπεδο και η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης γιατί τα μέτρα που έχουν πάρει οι εκπαιδευτικές οργανώσεις μειώνουν το επίπεδο, την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Αναγνωρίζουμε το έργο που επιτελείται από τους εκπαιδευτικούς και σε καμία περίπτωση δεν τασσόμαστε στο πλευρό αυτών που στοχοποιούν τους εκπαιδευτικούς και τις εκπαιδευτικές τους οργανώσεις. Μας ανησυχεί, την ίδια στιγμή, η εξελικτική παράθεση αιτημάτων τους σε μια περίοδο που καταβάλλεται από όλους μια τιτάνια προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση'', συμπλήρωσε.
Είπε, επίσης, ότι συμφωνούν με τη θέση των εκπαιδευτικών οργανώσεων για ουσιαστική συνεισφορά και του πλούτου σε αυτή την προσπάθεια.
''Καλούμε τα υπόλοιπα κόμματα να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Καλούμε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να κάνουν δεύτερες σκέψεις, να αναστείλουν τα μέτρα που αυτή την στιγμή εξελίσσονται για να μην θυματοποιήσουμε στο τέλος της ημέρας τους μαθητές μας'', πρόσθεσε.

Η Αθηνά Κυριακίδου
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθήνα Κυριακίδου, σε δηλώσεις της, είπε ότι ''βρισκόμαστε εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, η ανεργία καλπάζει, επιχειρήσεις κλείνουν, ο κόσμος βρίσκεται μπροστά σε αβέβαιο μέλλον, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των εκπαιδευτικών οργανώσεων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, να διεκδικούν τα δικαιώματα τους, τους καλούμε, όμως, να αναθεωρήσουν όλες τις αποφάσεις τους όσον αφορά την αποχή από όλες τις εξωδιδακτικές δραστηριότητες, προς όφελος των παιδιών μας και της εκπαίδευσης''.
''Τη νύμφη δεν πρέπει να την πληρώνουν τα παιδιά μας και η παιδεία, γι' αυτό θεωρούμε ότι όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε δεύτερες σκέψεις, να δούμε πώς μπορούμε να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν μπροστά μας. Όλοι μαζί να συνεισφέρουμε για να λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα και ο πλούτος και η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε τίποτε μέχρι να υλοποιήσουμε αυτά τα θέματα'', συμπλήρωσε.

Ο Γιώργος Βαρνάβα
Ο Βουλευτής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, στις δικές του δηλώσεις του, είπε ότι ως Κ.Σ. ΕΔΕΚ πάντοτε υπερασπίζονταν τα συμφέροντα και τα δίκαια αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου.
''Αναγνωρίζουμε πλήρως το δικαίωμα στις εκπαιδευτικές οργανώσεις το να απεργούν, το να λαμβάνουν μέτρα για την υπεράσπιση των δικών τους εργασιακών συνθηκών. Όμως σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες τις οποίες ζει ο τόπος μας, η πολιτική ηγεσία, η Κυβέρνηση και η Βουλή έχουν προχωρήσει και έχουν λάβει κάποιες αποφάσεις ώστε να υπάρξει η λεγόμενη οικονομική εξυγίανση. Θεωρούμε ότι σε αυτή την οικονομική εξυγίανση θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι. Συμφωνούμε με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι λένε ότι θα πρέπει να στραφεί η Κυβέρνηση και προς την πάταξη της φοροδιαφυγής και εκείνων οι οποίοι έχουν αδήλωτα. Θα πρέπει οι έχοντες να καταθέσουν το οβολό τους σε αυτή την οικονομική κρίση'', πρόσθεσε.
Ο κ. Βαρνάβα είπε, παράλληλα, ότι θεωρούν ότι τα μέτρα τα οποία έχουν εξαγγείλει οι εκπαιδευτικοί δεν τείνουν το να υπερασπιστούν τις εργασιακές τους συνθήκες, τείνουν το να επηρεάσουν μόνο τα παιδιά μας.
''Εμείς καλούμε τους εκπαιδευτικούς, όλες τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να κάνουν δεύτερες σκέψεις, γιατί με τα μέτρα, τα οποία λαμβάνουν, υποβαθμίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα, υποβαθμίζουν και εξαλείφουν το έργο το οποίο παράγουν από τη μία, λαμβάνοντας αυτά τα μέτρα. Γι’ αυτό το λόγο στόχος η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους δεν θα πρέπει να είναι τα παιδιά. Υπάρχουν άλλοι τρόποι που μπορούν να αποφασίσουν και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους. Ομως όχι εις βάρος των παιδιών μας, όχι εις βάρος του εκπαιδευτικού μας συστήματος'', συμπλήρωσε.

Γονείς Μέσης
Ο Γραμματέας της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Αρτέμης Ασπρής έκανε έκκληση προς τις Οργανώσεις των εκπαιδευτικών να αναστείλουν τα μέτρα που έχουν εφαρμόσει εδώ και μερικές μέρες.
''Οποιαδήποτε αναστάτωση στο δημόσιο σχολείο αποβαίνει σε βάρος των μαθητών, σε βάρος του δημόσιου σχολείου, σε βάρος του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Είναι παράκληση μας να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα που οδηγούν στο χάσιμο χρόνου, που οδηγούν τους μαθητές να αντιδρούν παράλογα με αποτέλεσμα να πλήττεται το δημόσιο σχολείο. Επαναλαμβάνω έκκλησή μας γι’ αναστολή αυτών μέτρων''.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










412