Τιμές στον Γρίβα = Βιασμός της ιστορίας


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΚΑΡΗ*  

Σε συνεδρία της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Ρεθύμνου (27/1/13), οι συνάδελφοι της Πρωτοπορίας προσπαθώντας να εξυμνήσουν τον ΟΛΕΤΗΡΑ της Κύπρου, Γρίβα, και «αγιοποιώντας» τον, μας είπαν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ίδρυσε παρακρατικές οργανώσεις αναφερόμενοι στο εφεδρικό! Το εφεδρικό που ουσιαστικά συστάθηκε για να αντιμετωπίσει τις παρακρατικές οργανώσεις που δρούσαν στην Κύπρο με προεξάρχουσα την ΕΟΚΑ Β΄. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, κυκλοφορούσαν με όπλα σκοτώνοντας και τρομοκρατώντας τον κόσμο προκείμενου να ψηφίσει τον Μακάριο. Αυτό δεν μπορώ παρά να το χαρακτηρίσω, ως «βιασμό της ιστορίας». Άραγε τι έχουν να δηλώσουν οι αγωνιστές που προέρχονται από τον χώρο του ΔΗΚΟ, που έδωσαν μάχες με το εφεδρικό ενάντια στην ΕΟΚΑ Β’;

Ποιος είναι αυτός αλήθεια που εδώ και 39 χρόνια η δεξιά αποδίδει τιμές ήρωα; Η ζωή και η δράση του Γρίβα, ούτε ξεκινά αλλά ούτε τελειώνει κατά την περίοδο του 55-59, όπως θέλουν πολλοί να λένε. Δεν μπορεί η ζωή του Γρίβα να αρχίζει στα 58 του χρόνια. Δεν μπορεί η μνήμη ορισμένων να είναι επιλεκτική. Για αυτό το λόγο παραθέτω πιο κάτω μερικά από τα αδιάσειστα στοιχεία που αποκαλύπτουν τη ζωή και δράση του.

Η δράση του πριν το 1955.

  • Ο Γρίβας ήταν ιδρυτής και αρχηγός της φασιστικής φιλοναζιστικής οργάνωσης «Χ» με τους γνωστούς στον ελληνικό λαό «Χίτες». Αυτό το γεγονός φαίνεται ξεκάθαρα και μέσα από δηλώσεις του ίδιου του Γρίβα, και από βιβλία ιστορικών Αριστερών και Δεξιών, και από αποκαλύψεις του υπαρχηγού της «Χ» ταγματάρχη Πουζόϊ.
  • Ο Σπύρος Μυλωνάς στο βιβλίο του «Εθνική Κρίση» αναφέρει «Το παρελθόν του στην Ελλάδα δεν ήταν καθαρό. Στρατοκράτης, αντιδημοκράτης, παθιασμένος αντικομμουνιστής ίδρυσε την περιβόητη τρομοκρατική οργάνωση «Χ» που κτυπούσε το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα υπηρετώντας αντικειμενικά τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής»
  • Ο Γιάννης Δημητριάδης στο βιβλίο του «Η Σοβιετική Διείσδυση στην Ελλάδα» αναφέρει «Μέσα στη παραζάλη αυτή δύσκολα μπορεί κανείς να διακρίνει ποιοι εργάστηκαν, για λογαριασμό των Γερμανών εκτός από κάποιες κοινά αποδεκτές οργανώσεις όπως οι «Χίτες».
  • Ο Γιώργος Μιχαήλ «Εθνική Αντίσταση» γράφει «Η «Χ» συνεργαζόταν όχι μόνο με τις κατοχικές κυβερνήσεις και τα περιβόητα τάγματα ασφαλείας αλλά και με γερμανικές υπηρεσίες.»
  • Εξ΄ άλλου ο ίδιος ο Γρίβας δηλώνει ότι έφτιαξε την «Χ» όχι για να κτυπήσει τους Γερμανούς κατακτητές αλλά για να κτυπήσει τον «ΕΛΑΣ».
  • Ο υπαρχηγός της «Χ» δήλωσε τα εξής «Ποτέ οι Γερμανοί δεν ενόχλησαν μέλη της οργάνωσης μας, εκτός 10 που έπιασαν μια φορά γιατί τους πήραν για κομμουνιστές και τους παράδωσαν στην «Ειδική». Απολύθηκαν όλοι. Εμάς τους εθνικόφρονες δεν μας πείραξαν οι Γερμανοί. Οι Γερμανοί έβαζαν τις εθνικιστικές οργανώσεις να πολεμούν τους κομμουνιστές για να ΄χουν αυτοί ήσυχο το κεφάλι τους.»

Ποια ήταν η πραγματική δράση του Γρίβα κατά την περίοδο του 1955-59;

Πριν αναφερθώ στον αγώνα της ΕΟΚΑ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι κατά τη διάρκεια του ένοπλου αγώνα έγιναν πράξεις απαράμιλλου θάρρους και ανδρείας και πολλοί ήταν αυτοί που σαν αγνοί  αγωνιστές θυσιάστηκαν και γράφτηκαν στις πιο ένδοξες σελίδες της Κυπριακής Ιστορίας.Αποτελεί όμως προσβολή προς όλους αυτούς να χρησιμοποιείται η θυσία τους, για να καλυφθούν οι αθλιότητες άλλων.

Ο ίδιος ο Γρίβας γράφει στο ημερολόγιο του (καταχώριση 19/4/1955 σελ. 22) «προσπαθώ να αντιμετωπίσω την κατάστασιν εναντίων των κομμουνιστών δια προχείρων μέσων μέχρι εξευρέσεως κατάλληλων προσώπων. Δυστυχώς δεν ευρίσκω πρόσωπα, λιπόψυχοι οι πλείστοι». Στα Απομνημονεύματα του γράφει πως μόνιμη έγνοια του ήταν η δύναμη και η επιρροή του ΑΚΕΛ το οποίο έπρεπε να φύγει από τη μέση.

Δεκάδες ήταν τα μέλη και οι οπαδοί της Αριστεράς που έπεσαν θύματα της μισαλλοδοξίας και της αντικομμουνιστικής υστερίας. Εκατοντάδες άλλοι κακοποιήθηκαν, υβρίστηκαν, απειλήθηκαν, καταδιώχτηκαν, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν.

Μερικά από τα θύματα του «θεάρεστου» έργου του “άξιου τέκνου” της πατρίδας ήταν: οι Ηλίας Ττοφαρής, Σάββας Μενοίκος, Μιχάλης Πέτρου, Κυριάκος Πατάτα, Ανδρέας Σακκάς, Παναής Στυλιανού, Νικόδημος Ιωάννου, Μαρία Χαρίτου, Αντρέας Αναστάση,Κώστας Κούννης,Μιχάλης Μικρασιάτης,Χριστόδουλος Ορνιθάρης,Γιάννης Ιωάννου,Παναγιώτης Τσάρος,Αντρέας Μιχαηλίδης.

Για όλους αυτούς δεν υπάρχει ούτε μια απόδειξη ότι είναι προδότες. Τα πάρα πάνω μαρτυρούν  ότι υπήρχε συντονισμένη επίθεση από το Γρίβα και μια πτέρυγα της ΕΟΚΑ εναντίον της Αριστεράς. Το γεγονός αυτό ενισχύεται στα απομνημονεύματα του Γρίβα, σελίδα 42: «ο ένοπλος αγών μας εξησθένησε τελείως το ΑΚΕΛ, το οποίον δεν πρέπει να θεωρείται πλέον υπολογίσιμος δύναμις…».

Μετά το 1959.

Στο βιβλίο του Γλαύκου Κληρίδη «Η κατάθεση μου» αναφέρει ότι στις 31 Αυγούστου 1971 ο Γρίβας έρχεται στη Κύπρο με την ανοχή της Χούντας. Μόλις πάτησε το πόδι του στη Κύπρο ίδρυσε τη φασιστική οργάνωση ΕΟΚΑ Β΄ που χρησιμοποιούσε τις πιο αθέμιτες μεθόδους, για να υποσκάψει το κράτος. Διάβρωσε την κυβερνητική μηχανή,  στα σχολεία οι δάσκαλοι τρομοκρατούνται για να «εξυψώνουν το εθνικό φρόνημα των μαθητών», τμήματα της Αστυνομίας ελέγχονται από την ΕΟΚΑ Β΄ και η εθνική φρουρά ελέγχεται από τη Χούντα.

Με επίσημα στοιχεία από την ΕΟΚΑ Β’ έγιναν, 16 κλοπές όπλων, 14 απόπειρες δολοφονίας, 4 απαγωγές, 20 ανατρεπτικές συνομωσίες και 102 πράξεις βίας. Επίσης σε προκήρυξη της η ΕΟΚΑ Β’  αναφέρει: «Θα πράξωμεν παν το δυνατόν, δια να αποδείξομεν ότι το κράτος έχει παύσει να υφίσταται». 

Η ΕΟΚΑ Β’ ανέλαβε 4 πραξικοπηματικά σχέδια. Το «Αράχνη», «Σφενδόνι», «Αφροδίτη» και «Απόλλων. Μάλιστα το τελευταίο έφερε την κωδική υπογραφή του Γρίβα Α.Ε/2 δηλαδή Αρχηγός ΕΟΚΑ / Β’. Εν τω μεταξύ οι τρομοκρατικές ενέργειες και οι βομβιστικέ επιθέσεις συνεχίζονται, ενώ στις 27/7/1973 μέλη της ΕΟΚΑ Β’ απαγάγουν τον Υπ. Δικαιοσύνης και ο Γρίβας ζητά για την απελευθέρωση πλήρη αμνηστία.

       Όταν πέθανε στις 27/1/74 είχε ήδη αφήσει την παρακαταθήκη για να συνεχίσουν το έργο του.    Έτσι και έγινε με απόλυτη επιτυχία στις 15/7//74.      

       Αυτόν τιμoύν κάθε χρόνο με μνημόσυνα; Ο ΔΗΣΥ και Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος φέτος που είναι υποψήφιος πρόεδρος επέλεξε να απουσιάζει!Έτσι θα «ενώσουν δυνάμεις» σε αυτό τον τόπο; Με πράξεις που προσβάλουν την μνήμη και την αξιοπρέπεια του λαού; Εμείς ως νέα γενιά και το μέλλον αυτού του τόπου δεν θέλουμε κανένα πατριδοκάπηλο και κανένα δικηγόρο της ΕΟΚΑ Β’ να μας κυβερνά. Είναι χρέος μας να αποτρέψουμε  την εκλογή του Νίκου Χρ. Αναστασιάδη στην προεδρία της κυπριακής δημοκρατίας.  Το οφείλει ο κάθε δημοκρατικός άνθρωπος, στους προγόνους του, τον εαυτό του, τα παιδία του, αλλά πρώτα και κύρια ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.

Μόνο ένας υποψήφιος ΝΕΟΣ,ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ, ΤΟΛΜΗΡΟΣ, ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ, με ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ και με ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΦΙΛΟΛΑΙΚΗ προσέγγιση μπορεί να σταθεί τροχοπέδι, στο παλιό, το δοκιμασμένο και το συντηρητικό.

Στις 17 και 24 του Φεβρουαρίου η νέα γενιά έχει τον υποψήφιό της. Ψηφίζουμε ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΛΑ για το ΜΕΛΛΟΝ του τόπου μας!

*Οργανωτικός Γραμματέας Προοδευτικής Ρεθύμνου

 

 

 Σημείωση paideia-news.com: Τα σχόλια δημοσιοποιούνται, μόνο όταν υπογράφονται, όταν είναι γραμμένα στα ελληνικά και όταν  δεν περιέχουν ύβρεις ή λίβελλο.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










324