Την Κυριακή 26 Μαΐου 2013 η 4η Παγκύπρια Ολυµπιάδα Βιολογίας Γυµνασίων


Η Βιολογική Εταιρεία Κύπρου, σε συνεργασία µε τη ∆ιεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης (Επιθεώρηση Φυσιογνωστικών/Βιολογίας/Γεωγραφίας) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισµού, διοργανώνει την  4η   Παγκύπρια Ολυµπιάδα Βιολογίας  Γυµνασίων 2013  για επιλογή των δύο (2) µαθητών/τριών που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στην 9η Παγκόσµια Ολυµπιάδα Φυσικών Επιστηµών Γυµνασίων 2013, γνωστή ως IJSO, που θα διεξαχθεί στην Ινδία (Mumbai), από 3-12 ∆εκεµβρίου 2013.

Η Ολυµπιάδα, που έχει ως σκοπό οι µαθητές/τριες να αναπτύξουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για τις Φυσικές Επιστήµες, απευθύνεται σε µαθητές/τριες που την 31 ∆εκεµβρίου 2013 θα έχουν ηλικία κάτω των 16 ετών.

Η Κύπρος θα πάρει µέρος στη IJSO 2013 µε δύο (2) οµάδες µαθητών/τριών. Η κάθε οµάδα θα αποτελείται από τρεις (3) µαθητές/τριες. ∆ύο (2) µαθητές/τριες επιλέγονται από τη Βιολογική Εταιρεία Κύπρου, δύο (2) από την Ένωση Φυσικών και δύο (2) από την Ένωση Χηµικών, σε συνεργασία µε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισµού.

Α. ∆ιαδικασία Επιλογής Μαθητών

Η τελική επιλογή των δύο (2) µαθητών/τριών που θα συµµετάσχουν στη IJSO 2013 θα γίνει µετά από γραπτή εξέταση (4η Παγκύπρια Ολυµπιάδα Γυµνασίων), που θα οργανώσει η Βιολογική Εταιρεία Κύπρου, µεταξύ των µαθητών/τριών που θα υποδειχθούν από τους ∆ιευθυντές/ντριες των σχολείων.

Β. Ηµεροµηνία Γραπτής Εξέτασης – Εξεταστικά κέντρα

Η εξέταση θα διεξαχθεί στις 26 Μαΐου 2013, ηµέρα Κυριακή και ώρα 10:00–13:00.

Οι χώροι εξέτασης, ανά επαρχία, είναι οι ακόλουθοι:

Λευκωσία:  Κολλέγιο Τέρρα Σάντα

Λεµεσός: Λύκειο Λινόπετρας

 Λάρνακα: Pascal English School

 Αµµόχωστος: Λύκειο Παραλιµνίου

Πάφος:  Λύκειο Εθν. Μακαρίου Γ΄

Γ. Εξεταστικό ∆οκίµιο

 Το  εξεταστικό  δοκίµιο   θα   είναι   στην   Ελληνική   γλώσσα   και   θα   αποτελείται   από 60 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (60 µονάδες) και δύο (2) ερωτήσεις  ανοιχτού τύπου (40 µονάδες). Η µία από τις ερωτήσεις ανοιχτού τύπου θα αναφέρεται σε πείραµα.

Όσον αφορά τις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής θα ισχύσουν τα ακόλουθα: Κάθε ορθή απάντηση θα βαθµολογείται µε µια (1) µονάδα.

Κάθε λανθασµένη απάντηση θα βαθµολογείται µε - 0,25 της µονάδας. Κάθε ερώτηση που δε θα απαντάται θα βαθµολογείται µε µηδέν (0).

Στη περίπτωση, που στην πρώτη ή/και δεύτερη θέση της βαθµολογίας ισοψηφήσουν περισσότεροι/ες των δύο (2) µαθητών/τριών, τότε αυτοί/ές θα κληθούν να απαντήσουν γραπτώς σε δύο ανοιχτού τύπου ερωτήσεις, σε ηµεροµηνία που θα καθοριστεί αργότερα. Οι δύο (2) µαθητές/τριες που θα επιλεγούν, θα έχουν την υποχρέωση να παρακολουθούν µαθήµατα Βιολογίας στο επίπεδο και την ύλη της IJSO. Αν κάποιος/ες, από τους δύο ή και οι δύο, δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα παρακολούθησης των µαθηµάτων, θα αντικατασταθούν από τους/τις πρώτους/ες επιλαχόντες/χούσες.

∆. Εξεταστέα ύλη 4ης Παγκύπριας Ολυµπιάδας Βιολογίας Γυµνασίων 2013.

Εξεταστέα  ύλη  του  διαγωνισµού  αποτελούν  τα  παρακάτω  κεφάλαια,  των  µαθηµάτων

«Φυσιογνωστικά» Α΄ Γυµνασίου και «Βιολογία» Γ΄ Γυµνασίου, σύµφωνα µε τα πιο κάτω διδακτικά εγχειρίδια:

1.«Βιολογία», Α΄ Γυµνασίου, ΟΕ∆Β:    Κεφ.: 2-7

2.«Ανθρωπολογία – Αγωγή υγείας», Β΄ Γυµνασίου, ΥΑΠ:     Κεφ.: 2–8, 11

3.«Βιολογία», Γ΄ Γυµνασίου, ΟΕ∆Β:    Κεφ.: Εισαγωγή, 1–5

Ε. ∆ηλώσεις  Συµµετοχής – Επιτήρηση

Οι ∆ιευθυντές/ντριες των Γυµνασίων και αντίστοιχων Ιδιωτικών Σχολών, καλούνται όπως αποστείλουν, µε ηλεκτρονικό ταχυδροµείο µέσω του εντύπου «∆ΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ» που επισυνάπτεται, στην Επιθεώρηση Φυσιογνωστικών/Βιολογίας/ Γεωγραφίας (e-mail:dme-viologia@schools.ac.cy), µέχρι την Παρασκευή 17 Μαΐου 2013:

  1. Τα ονόµατα των µαθητών/τριών τους, που έχουν γεννηθεί την 1ην  Ιανουαρίου 1998 ή

αργότερα και επιθυµούν να λάβουν µέρος στην εν λόγω Ολυµπιάδα, και

  1. Τα ονόµατα των Φυσιογνωστών/Βιολόγων που εθελοντικά επιθυµούν να επιτηρήσουν κατά τη διεξαγωγή της Ολυµπιάδας.

Στους καθηγητές/τριες που θα βοηθήσουν στην οµαλή διεξαγωγή της Ολυµπιάδας Βιολογίας θα δοθεί σχετική βεβαίωση από τη Βιολογική Εταιρεία Κύπρου.

Το  χρηµατικό  ποσό  για  το  δικαίωµα  συµµετοχής  στο  ∆ιαγωνισµό  είναι  5  ευρώ  ανάµαθητή/τρια. Το συνολικό χρηµατικό ποσό ανά σχολείο θα πρέπει να κατατεθεί σε οποιοδήποτε τραπεζικό ή συνεργατικό ίδρυµα στο λογαριασµό της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου, ΣΤΕΛΜΕΚ: 10051-40-01083-2, και ο αριθµός της απόδειξης κατάθεσης να αναγραφεί στο έντυπο «∆ΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ».

Τονίζεται ότι οι µαθητές/τριες που θα λάβουν µέρος στους διαγωνισµούς θα πρέπει, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, να έχουν µαζί τους το Ατοµικό ∆ελτίο Ταυτότητάς τους.

Για σχετικές πληροφορίες και παλαιότερους διαγωνισµούς µπορείτε να παρακολουθείτε την ιστοσελίδα της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου: www.cybiology.com.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










167