Το Α Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου του Γ στην Πάφο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το σχολικό εκφοβισμό


Το Α Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου του Γ στην Πάφο συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό διπεριφερειακό πρόγραμμα Comenius Regio για το σχολικό εκφοβισμό.
Από την αρχή του σχολικού έτους και για μια διετία, το Λύκειο βρίσκεται σε συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματος με το  Γραφείο του Επαρχιακού Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’  Αθήνας, τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της δεύτερης Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών  για την περιφέρεια της Αθήνας, το Γ’  Γενικό Λύκειο Νέου Ηρακλείου Αττικής, και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου.

Ο Διευθυντής του Α’ Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ'  Όμηρος Ομήρου ανέφερε πως το πλαίσιο συνεργασίας αφορά το πρόγραμμα Comenius Regio, το οποίο διαφέρει από τα προγράμματα σχολικών δράσεων που αναλαμβάνουν πολλά σχολεία στην Κύπρο, γιατί στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται για σχολική αλλά για μια ευρύτερη συνεργασία.

Επίκεντρο της συνεργασίας αυτής, πρόσθεσε, είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού, το οποίο εντοπίζεται και ταλαιπωρεί την Κύπρο, την Ελλάδα, ολόκληρη την Ευρώπη, και βέβαια το σύγχρονο κόσμο γενικότερα, η ανάλυση των αιτιών που τον προκαλούν και η εφαρμογή ενιαίων πρακτικών αντιμετώπισης του φαινόμενου.

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, στην Κύπρο σχολικός εκφοβισμός υπήρχε πάντα. Η ανησυχητική ωστόσο διαπίστωση, παρατήρησε, είναι ότι τα τελευταία χρόνια αυτό το πρόβλημα αποκτά μια «ποιοτική διαφορά», η οποία έγκειται στα σύγχρονα μέσα τα οποία έχει στη διάθεση του αυτός, που ασκεί το σχολικό εκφοβισμό.

Η συντονίστρια και υπεύθυνη για τις δράσεις που προκαθορίστηκαν από το πρόγραμμα να υλοποιηθούν στο Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου του Γ στην Πάφο, Φοίνη Χριστοδούλου, Βοηθός Διευθύντρια του Α’  Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ ανέφερε πως ο δικός της ρόλος αφορά την παροχή βοήθειας στη δημιουργία των δράσεων που μπορεί να αναλάβει το σχολείο στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ο Επαρχιακός Επιθεωρητής  του Γραφείου Παιδείας  Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου Γιάννης Ευθυμίου ανέφερε πως  το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Μέσης Εκπαίδευσης έχει τη γενική εποπτεία και συντονισμό του προγράμματος σε επίπεδο Κύπρου (Επαρχία Πάφου). Ο κ. Ευθυμίου είπε πως απώτερος στόχος είναι όπως μέσα από τη συνεργασία να βγουν τέτοιες εισηγήσεις οι οποίες θα διαμορφωθούν σε πρακτικές για να δοθούν στις διευθύνσεις των σχολείων. Μόνο έτσι, συνέχισε, θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν σωστά και  εντός του σχολικού περιβάλλοντος, αυτές οι παραβατικές συμπεριφορές που καταρρακώνουν τις ψυχές των παιδιών που δέχονται αυτού του είδους τον εκφοβισμό.

Από τη πλευρά της, η Όλγα Κουντούρη Λέκτορας του Πανεπιστημίου Νεάπολις, που αποτελεί τον τρίτο φορέα συμμετοχής στο πρόγραμμα, ανέφερε πως τα οφέλη του προγράμματος κινούνται σε πολλά επίπεδα. Επιδίωξη, σημείωσε, είναι η ενημέρωση των εφήβων της ηλικίας Λυκείου για το θέμα του εκφοβισμού και επίσης να αναπτύξουν εναλλακτικές συμπεριφορές ή να βοηθήσουν στη μείωση. Επιπρόσθετα, είπε πως  από το πρόγραμμα ωφελούνται οι εκπαιδευτικοί γιατί πραγματοποιούνται  μια σειρά από ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις για τους εκπαιδευτικούς αλλά και  γονείς, ώστε να είναι σε θέση να αντιληφθούν αν το παιδί τους είναι θύμα ή θύτης, κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










148