To Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: «Σχολική εκπαίδευση για την ένταξη των Ρομά»


Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει ως εταίρος στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Roma Women Empowerment: "School Education for Roma Integration" (SEDRIN) Project, 527611-LLP-2012-GR-COMENIUS-CMP, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της δράσης COMENIUS-Πολυμερή Έργα του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης. Το διετές αυτό Πρόγραμμα ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2012 και στοχεύει στην προώθηση της συμμετοχής των παιδιών των Ρομάστην εκπαίδευση μέσα από την ενεργό ενδυνάμωση των γυναικών Ρομά ως διαμεσολαβητών μεταξύ των παιδιών Ρομά ηλικίας 3-8 ετών και του σχολείου και του εκπαιδευτικού συστήματος στις χώρες των εταίρων. Το Πρόγραμμα εστιάζει στις γυναίκες Ρομά αναγνωρίζοντας την ενεργό συμμετοχή ευρύτερα των γυναικών Ρομά στην εκπαιδευτική και κοινωνική ζωή των παιδιών Ρομά (και όχι κατ’ αποκλειστικότητα των μητέρων Ρομά).

 Οι δραστηριότητες του συγκεκριμένου προγράμματος συμβάλλουν στο στρατηγικό σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2020», και ειδικότερα στην επίτευξη του στόχου προώθηση της ισότητας, της κοινωνικής συνοχής και της ενεργού συμμετοχής στα κοινά, καθώς και της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την αύξηση της συμμετοχής των παιδιών Ρομά στην εκπαίδευση, μιας ομάδας που διατρέχει υψηλό κίνδυνο εκπαιδευτικού και κοινωνικού αποκλεισμού. Συντονιστής του Προγράμματος SEDRIN είναι η ActionSynergy A.E. στην Ελλάδα, ενώ συμμετέχουν άλλοι συνολικά επτά εταίροι, ως πιο κάτω: Πανελλήνια Ένωση Ελλήνων Ρομά (Ελλάδα), Federación Maranatha De Asociaciones Gitanas (Ισπανία), Idea Rom Onlus (Ιταλία), Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Κύπρος), The Former StateFostered Children’s Association (Ουγγαρία), Secretariado Diocesanode Lisboada Obra Pastoraldos Ciganos (Πορτογαλία), και Roma Women Associationin Romania (Ρουμανία). 

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα SEDRIN και τη συμμετοχή της Κύπρου σε αυτό μπορούν να ληφθούν από τον επιστημονικό υπεύθυνο του Προγράμματος στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Δρα Λοΐζο Συμεού, Επίκουρο Καθηγητή Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, e-mail: L.Symeou@euc.ac.cyκαι από την ιστοσελίδα του ερευνητικού προγράμματος http://sedrin.eu/index.php/el/

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










149