Το Ινστιτούτο Κύπρου υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ερευνητικό Κέντρο SESAME της Ιορδανίας


Την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019, το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το SESAME, ένα εκ των σημαντικότερων ερευνητικών Κέντρων της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώθηκε μεταξύ 27-28 Ιουνίου 2019 με την ευκαιρία του σχεδιασμού μιας νέας πηγής φωτός (beamline) για τον επιταχυντή σωματιδίων του SESAME.

Η νέα πηγή φωτός θα σχεδιαστεί, κατασκευαστεί και τεθεί σε λειτουργία από το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ ερευνητικό πρόγραμμα, H2020 BEATS (Beamline στην Τομογραφία του SESAME, https://beats.esrf.fr/) και θα επιτρέπει την έρευνα μέσω τομογραφίας από το 2022 και μετά.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ερευνητές διαφόρων ερευνητικών κλάδων, από την βιομηχανία και κυβερνητικές υπηρεσίες, ενώ παρευρέθηκαν προσκεκλημένοι ομιλητές συμπεριλαμβανομένων των Giorgio Paolucci (SESAME), Marco Stampanoni (PSI), Alexander Rack (ESRF), Kirsi O. Lorentz (ΙΚυ), Mirjam van Daalen (PSI) και άλλων.

Στόχος της ημερίδας ήταν οι παρουσιάσεις/εισηγήσεις των προσκεκλημένων να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για συζητήσεις σχετικά με τις εφαρμογές και πώς αυτές μπορούν να τροφοδοτήσουν τον πρωτοπόρο σχεδιασμό της νέας πηγής φωτός στην τομογραφία. Ήδη έχουν εντοπιστεί ορισμένοι τομείς εφαρμογής του ευρύτερου πεδίου μελέτης του SESAME, μεταξύ των οποίων η Αρχαιολογία και η Πολιτιστική Κληρονομιά, η Υγεία και Βιοϊατρική, η Γεωλογία και οι εφαρμογές στα Υλικά, την Νανοεπιστήμη, και τη Μηχανική.

Κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας, ανέφερε: «Η ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στο Ινστιτούτο Κύπρου και το SESAME είναι προνόμιο και μια ιδιαίτερα χαρούμενη μέρα για μας. Είναι κάτι που συμβαίνει κάτω από πολύ διαφορετικές περιστάσεις σε σχέση με την πρώτη υπογραφή του Μνημονίου το 2007. Τότε και οι δυο οργανισμοί μας ήταν καινούργιοι, γεμάτοι ελπίδες και υποσχέσεις. Σήμερα έχουμε προοδεύσει και ωριμάσει, και πλέον οι υψηλοί στόχοι μας συναντούν την πραγματικότητα».

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του SESAME, Δρ. Khaled Toukan, τόνισε: «Είναι χαρά και τιμή να υπογράφουμε το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ινστιτούτο Κύπρου. Είναι ένας ακόμα σταθμός και το επιστέγασμα στην μακροχρόνια συνεργασία των δυο Ινστιτούτων. Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας αποτελεί ακόμα μια ένδειξη της εδραίωσης των στενών δεσμών φιλίας που συνδέουν την Ιορδανία και την Κύπρο».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










214