Το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά την παιδεία!


ΤΗΣ ΦΑΝΗΣ ΦΙΛΟΘΕΟΥ*

Η κυπριακή οικονομία βιώνει τη μεγαλύτερη ύφεση από το 1974, η οποία ξεπερνά το 8% για το 2013 και το 8% και πλέον για το 2014, σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις. Βασικό αίτιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν είναι τίποτα άλλο από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο βιώνουμε στην πιο ακραία του έκφραση. Η ιστορία απέδειξε πως η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου γεννά τις οικονομικές κρίσεις, οι οποίες εμφανίζονται συχνά στον καπιταλισμό.

Ο μνημονιακός δρόμος στον οποίο πεισματικά μας κρατά η σημερινή κυβέρνηση του Ν. Αναστασιάδη, είναι αδιέξοδος και συνάμα καταστροφικός Τα μνημονιακά μέτρα χρόνο με το χρόνο θα γίνονται χειρότερα. Αυτό δείχνει η εμπειρία της Ισπανίας, της Ελλάδας και άλλων χωρών που ζουν σε ρυθμούς μνημονίου.

Οι πολιτικές αυτές δε θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο και το κεφάλαιο της παιδείας, που δέχεται επίθεση από τη σημερινή κυβέρνηση. Μελετώντας τον προϋπολογισμό της παιδείας, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η παιδεία για τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Ν. Αναστασιάδη είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Σε μια περίοδο που όλοι αναφέρονται στο πως να μην πληγεί η παιδεία, αλλά να ενισχυθεί, κάποιοι πράττουν το αντίθετο εφαρμόζοντας σε αυτό τον τομέα τα αντιλαϊκά μέτρα. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, προκαλώντας τον κάθε σκεπτόμενο φοιτητή να αναλογιστεί πως θα βγούμε από την κρίση με μια κατεστραμμένη παιδεία.

Ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας μειώνεται σχεδόν 10%. Η Κρατική Φοιτητική Μέριμνα που αφορά στο φοιτητικό πακέτο, μειώνεται κατά 800 χιλ. από 4 εκ., καθώς επίσης κουτσουρεύεται και η Κρατική  Φοιτητική Χορηγία και η οποία από 70 εκ. μειώνεται στα 63 εκ. (-7εκ). Μείωση 957,500 χιλ. γίνεται στο κονδύλι του ΙΚΥΚ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου), ενός Οργανισμού που διαχρονικά βοηθούσε τα άριστα και πιο χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του λαού μας. Κουτσουρεμένο σε σύγκριση με το 2013 είναι και το κονδύλι των Δημόσιων Πανεπιστημίων, προκαλώντας ήδη αλυσιδωτά προβλήματα.

Αυτά τα στοιχεία αποτυπώνουν μια σκληρή πραγματικότητα, αν αναλογιστεί κάποιος ότι τα πιο πάνω είναι μόνο τα πιο κραυγαλέα που διαφαίνονται στον προϋπολογισμό.

Με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν τα Δημόσια Πανεπιστήμια στο δίλημμα: μείωση των φοιτητών ή επιβολή διδάκτρων, υλοποιώντας έτσι αυτό που δειλά-δειλά τέθηκε κατά την προεκλογική και μετέπειτα περίοδο από στελέχη της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ. Ήδη έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για κλείσιμο ή συγχώνευση σχολών και τμημάτων, πράγμα που συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης που βρίσκεται σε μνημόνιο.

Αν το μνημόνιο δεν βλάπτει σοβαρά την Παιδεία, τότε πως αλλιώς μεταφράζονται όλα τα παραπάνω;

Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να αντιληφθεί ότι, τα όσα αρνητικά βιώνει ο λαός μας δεν είναι συγκυριακά. Αντίθετα, αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του φαύλου κύκλου στον οποίο έχουμε εισέλθει. Οι ακραίες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται οδηγούν την οικονομία σε ύφεση, η ύφεση οδηγεί σε περαιτέρω περικοπές με αποτέλεσμα η ύφεση να εντείνεται ακόμα περισσότερο.

Το μέλλον που δημιουργούν για τη νέα γενιά του τόπου μετατρέπεται σε εφιάλτη. Η συνεχής στοχοποίηση των φοιτητών, ως πηγή εξοικονόμησης πόρων, οδηγεί με σταθερά βήματα ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών σε τερματισμό των σπουδών τους.

Κόντρα λοιπόν στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται στο νησί μας, καλούμαστε να δώσουμε το δικό μας αγώνα επιδιώκοντας τα αυτονόητα, δικαίωμα στη μόρφωση και στη δωρεάν παιδεία. Δεν μπορεί κανείς να μας στερήσει τη μόρφωση.

Ως Προοδευτική Κ.Φ., καλούμε όλους τους φοιτητές και τους νέους, στις 14/12 να στείλουμε το δικό μας μήνυμα για απεμπλοκή από το μνημόνιο κόντρα σε όλα όσα θέλουν να εφαρμόσουν γιατί… Αρνιέμαι να είναι ο δρόμος μου κλειστός!

*Μέλος ΚΣ ΕΔΟΝ Μέλος Γραμματείας Φοιτητικού Τμήματος ΕΔΟΝ

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










146