Το μόνο αξιολογημένο προπτυχιακό στις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Αειφόρα Ενεργειακά Συστήματα»


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΩΜΟΔΡΟΜΟΥ*

Στα πλαίσια της αναβάθμισης αλλά και της συνεχούς προσπάθειας εμπλουτισμού της προσφερόμενης εκπαίδευσης σε νέους καινοτόμους τομείς της βιομηχανίας το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick έχει αναπτύξει και θέσει σε λειτουργία μια νέα κατεύθυνση σπουδών στην Ηλεκτρολογία η οποία επικεντρώνεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στα Αειφόρα Ενεργειακά Συστήματα (ΑΠΕ&ΑΕΣ). Η νέα κατεύθυνση συμβαδίζει με το ευρύτερο πλαίσιο των εθνικών στόχων για μερίδιο στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως επίσης και στο σχεδιασμό, ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε κτίρια και άλλες εγκαταστάσεις με σκοπό την παραγωγική χρήση της ενέργειας και κατά συνέπεια την εξοικονόμησή της.

Η κατεύθυνση ΑΠΕ&ΑΕΣ λειτουργεί στο πλαίσιο του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Ο στόχος της κατεύθυνσης, είναι η προετοιμασία των φοιτητών για σταδιοδρομία και άμεση ένταξη και συνεισφορά στη βιομηχανία μέσα από το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την κατασκευή, την εφαρμογή, τη λειτουργία και τη συντήρηση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση πιο αειφόρου τρόπου ζωής μέσα από το σχεδιασμό και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και καινοτόμων αειφόρων ενεργειακών συστημάτων σε κτιριακές και άλλες εγκαταστάσεις.

Σκοπός του προγράμματος είναι η άρτια εκπαίδευση των φοιτητών η οποία βασίζεται στην απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων για κατανόηση των επιστημονικών εννοιών και νόμων της μηχανικής που σχετίζονται με το κλάδο της Ηλεκτρολογίας αλλά και ειδικότερα με το τομέα ΑΠΕ&ΑΕΣ. Με εφόδια τις γνώσεις και τις δεξιότητες αυτές οι φοιτητές αναπτύσσουν ικανότητες για ερμηνεία, σωστή αξιολόγηση και ανάπτυξη διαφόρων ορθολογιστικών λύσεων στα προβλήματα μηχανολογίας και τις διάφορες προκλήσεις που τα συνοδεύουν. Η κατανόηση της θεωρίας ενισχύεται μέσα από σύγχρονες εργαστηριακές ασκήσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων του κλάδου. Επιπρόσθετα, μια από τις δραστηριότητες του προγράμματος είναι και η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας σε αντικείμενο που σχετίζεται με θέματα συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως επίσης και με θέματα που πηγάζουν μέσα από ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και διαδικασιών για προώθηση ενεργειακής αειφορίας.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ταυτόχρονα με τη προετοιμασία των φοιτητών για επιτυχή καριέρα στο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Αειφόρων Ενεργειακών Συστημάτων, το Πρόγραμμα εφοδιάζει πλήρως τους φοιτητές για συνέχιση των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό επίπεδο στο τομέα αυτό. Η κατεύθυνση ΑΠΕ&ΑΕΣ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick έχει αξιολογηθεί και εγκριθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (ΕΑΙΠ) και αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

 

*Πρόεδρος Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Frederick




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










168