Το Σαββατοκύριακο η μεγάλη απόφαση για την Ελλάδα. Τουσκ προς Τσίπρα «game over»


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - Εκτενής συζήτηση για την Ελλάδα έγινε στη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου ο πρόεδρός του Ντόναλντ Τουσκ έφθασε στο σημείο να πει στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, «game over».

«Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατ. ανέργους, 3 εκατ. φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου «να μην υποτιμά μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος».
Επίσης ο κ. Τσίπρας του τόνισε ότι έχει καταθέσει προτάσεις και πως «οι προτάσεις δυστυχώς των θεσμών αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ» και «το κείμενο δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο πρόγραμμα».
«Είμαι αποφασισμένος για μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, κατάργηση πρόωρων, ενοποίηση ταμείων» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και δεσμεύθηκε για ριζική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο.
«Ο ιστορικός του μέλλοντος, μετά την πρότασή μας, δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντιδράσεις  ευρωπαίων ηγετών

Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών είναι εφικτή και αναγκαία, αλλά δεν θα πρέπει να περιμένουμε την ύστατη στιγμή, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
O Ολάντ ανέφερε ότι έχουν ήδη εντοπιστεί τα σημεία εμπλοκής της διαπραγμάτευσης και υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν. «Δεν είμαστε μακριά από αυτό» επισήμανε.
«Όταν διακυβεύεται η Ελλάδα, η Ευρώπη και η ευρωζώνη πρέπει να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις. Όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί συμφωνία, τόσο το καλύτερο» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε ως την ύστατη στιγμή.
Δεν έχουμε ακόμα την απαραίτητη πρόοδο, υπάρχουν θέματα στα οποία φαίνεται ότι πάμε πίσω, αντί μπροστά, δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στις εργασίες της Συνόδου.
«Χρειάζεται ακόμα δουλειά» επισήμανε και ξεκαθάρισε ότι το το ελληνικό ζήτημα δεν θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής και αφορά αποκλειστικά τους υπουργούς Οικονομικών.
«Αντίθετα με τις τραγωδίες του Σοφοκλή, πιστεύω ότι θα υπάρχει ευτυχές τέλος» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος με τη σειρά του στο κτίριο όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος.
Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα είπε πως η εργασία είναι εν εξελίξει και ότι περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες μετά τις συνεδριάσεις. «Είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί πολλές ώρες. Οι τελευταίες ώρες ήταν πολύ κρίσιμες, αλλά έχω καλή προαίσθημα» ανέφερε.
Η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όμως μια συμφωνία θα βρεθεί σύντομα μετά τη Σύνοδο, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
«Αν θέλετε την πρόβλεψή μου, δεν θα υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής» δήλωσε ο Ρέντσι προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσθέτοντας πάντως ότι εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος για μια λύση.
«Εάν δεν βρεθεί σήμερα λύση στο θέμα της Ελλάδας, τότε ίσως τη Δευτέρα ή την Τρίτη» δήλωσε σε Αυστριακούς δημοσιογράφους μετά την άφιξή του το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν.
Οι τελευταίες ώρες είναι οι πιο κρίσιμες, οι πιο δύσκολες για έναν συμβιβασμό δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να επιλυθεί το ζήτημα σήμερα. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, είπε, οι διαβουλεύσεις πρέπει να συνεχιστούν τις επόμενες μέρες και κυρίως μέσα στο Σαββατοκύριακο.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










71