Το ΤΕΠΑΚ δεν αντέχει άλλα κτυπήματα


ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ*

Εκφράζω την απογοήτευση μου για το τελευταίο κτύπημα που δέχθηκε το ΤΕΠΑΚ με την αποκοπή του προϋπολογισμού του κατά 2, 256 400 ευρώ. Εκφράζω την ίδια ώρα την αγανάκτηση των φοιτητών, γιατί πριν καν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός,  τα αποτελέσματα της πιο πάνω απόφασης άρχισαν να πλήττουν το Πανεπιστήμιο. Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, στην προσπάθεια του να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις του προϋπολογισμούγια τη λειτουργία του, αποφάσισε την πρόωρη διακοπή συμβολαίων 11 νοσηλευτών, οι οποίοι εντάσσονται στο ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό του τμήματος νοσηλευτικής, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει 500 000 ευρώ.

Η πιο πάνω απόφαση προφανώς και οδήγησε αυτόματα σε αρνητικές συνέπειες για το ίδιο το τμήμα και τη λειτουργία του. Διευκρινίζω με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι με τη διακοπή των συμβολαίων των 11 νοσηλευτών, δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του πτυχίου ή μη ολοκλήρωσης των σπουδών των φοιτητών του συγκεκριμένου τμήματος.  Για να γίνει αυτό πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία του το ΤΕΠΑΚ όπως με διαβεβαίωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχα χθες μαζί του.

Σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω το εξής. Έχει πέσει στην αντίληψη μου τις τελευταίες μέρες , ότισυγκεκριμένοι ακαδημαϊκοί του τμήματος της νοσηλευτικής, με θεσμικό ρόλο, σπέρνουν τον πανικό ανάμεσα στους φοιτητές, με υπόγειους ψιθύρους, ότι τίθεται θέμα μη αναγνώρισης του πτυχίου και κλεισίματος του τμήματος.Ως πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης του ΤΕΠΑΚ καλώ όλους τους ακαδημαϊκούς, οι οποίοι εμπλέκονται, να σεβαστούν το θεσμικό τους ρόλο καιαν ισχύει κάτι τέτοιο να τοποθετηθούν δημόσια και να τεκμηριώσουν την άποψη τους. Σε περίπτωση που τεκμηριωθεί η πιο πάνω υπόνοια θα σταθούμε δίπλα τους και θα πρωτοστατήσουμε για τη διασφάλιση του τμήματος και του πτυχίου του, αφού το συγκεκριμένο πρόβλημα θα πλήξει πέραν των 500 συμφοιτητών μας. Σε αντίθετη περίπτωση όπου δεν ευσταθεί τέτοιο ζήτημα, απαιτώ όπως σεβαστούν τους φοιτητές και το ίδιο το Πανεπιστήμιο, να σεβαστούν το θεσμικό τους ρόλο και να τους επισημάνω ότι το τελευταίο που χρειάζεται το Πανεπιστήμιο και οι φοιτητές του είναι η υπόσκαψη εκ των έσω.

Ως Πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου καλώ την πολιτεία να αναθεωρήσει την άποψη για μείωση του Προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ. Καλώ τους Κυβερνώντες να κάνουν πράξη την άποψη τους ότι η μόρφωση, η έρευνα και η καινοτομία, η επένδυση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι αυτή που θα μας βγάλει από την κρίση. Ας μην θυσιάσουν άλλη μια δέσμευση τους.

Την ίδια ώρα καλώ όλους τους φοιτητές στο ΤΕΠΑΚ να ξεσηκωθούν με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός. Να εστιάσουν στην πηγή του προβλήματος που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι κάποιοι αποκόπτουν τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου,  κάτι που θέτει προ των πυλών προβληματισμούς για την ίδια τη βιωσιμότητα του πανεπιστημίου. Σήμερα είναι οι νοσηλευτές, αύριο όμως μπορεί να είναι οποιοδήποτε τμήμα και ολόκληρο το πανεπιστήμιο. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες προβλημάτων που δημιουργούνται από τομειωμένο προϋπολογισμό, σ’ ένα νεοσύστατο πανεπιστήμιο που μεγαλώνει και παράλληλα μεγαλώνουν και οι ανάγκες του. 

Κλείνοντας θέλω να καλέσω δημόσια όλους τους φοιτητές, τους ακαδημαικούς, το διοικητικό προσωπικό του πανεπιστημίου μας, το Δήμο Λέμεσου, τις πολιτικές οργανώσεις, όλες τις παρατάξεις και όλους τους Φίλους του ΤΕΠΑΚ, να συμπορευτούν μαζί μας στις επόμενες κινητοποίησεις που θα πραγματοποίησει οργανωμένα η ΦΕΤΕΠΑΚ. Αρχή θα είναι η Τετάρτη  6 του Νοέμβρη στις 9 το πρωί έξω από τη πρυτανεία την ώρα της συνεδρίας της συγκλήτου, την ώρα που θα συζητείται η απόφαση για τη Νοσηλευτική. Να απαιτήσουμε η ίδια η σύγκλητος να απαιτήσει να μην μειωθεί ο προϋπολογισμός. Να στείλουμε μαζικά το μήνυμα ότι δεν μπορεί την κρίση να την πληρώνει η νέα γενιά, τα δημόσια πανεπιστήμια και το δικαίωμα μας στη μόρφωση. Να περιφρουρήσουμε το ΤΕΠΑΚ και το δημόσιο του χαρακτήρα, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του.

Η ενότητα εντός του πανεπιστημίου, των φοιτητών, των ακαδημαϊκών, των διοικητικών και όλων εμπλεκομένων με το ΤΕΠΑΚ, σε αυτή τη φάση γίνεται επιτακτική ανάγκη.
*Πρόεδρος Φοιτητικής Ένωσης Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










127