Xρηματοδότηση €700,000 εξασφάλισε το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου


Το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστήμιο Κύπρου προσέλκυσε και ξεκίνησε να υλοποιεί το 2012 Ευρωπαϊκά προγράμματα συνολικού ύψους €2.5 εκ., ενώ  κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2013 το Κέντρο κατάφερε να εξασφαλίσει εξωτερική χρηματοδότηση ύψους €700,000 μέσω νέων ερευνητικών προγραμμάτων.

Τα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα του Ωκεανογραφικού Κέντρου αφορούν μεταξύ άλλων επιχειρησιακές ωκεανογραφικές προγνώσεις και παρατηρήσεις (το γνωστό διεθνώς CYCOFOS-Cyprus coastal ocean forecasting and observing system), διαχείριση βάσεων θαλάσσιων δεδομένων, παρακολούθηση κλιματικών αλλαγών,  θαλάσσια βιολογία κ.α. 

Σημαντικό έργο επιτελείται από το Κέντρο και  για την ανάπτυξη συστημάτων παρακολούθησης και πρόγνωσης ρυπογόνων ουσιών σε παράκτιες περιοχές (πχ. λιμάνια της Κύπρου) όσο και για την ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Το Κέντρο πρόσφατα έχει ολοκληρώσει  τον ψηφιακό άτλαντα του κυματικού ενεργειακού δυναμικού της ΑΟΖ της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για την δυνατότητα των θαλάσσιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή της Κύπρου.

Ενόψει των εξελίξεων που αφορούν την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου και στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνεισφορά του Ωκεανογραφικού Κέντρου αναμένεται να είναι σημαντική, καθώς το Κέντρο είναι βασικός εταίρος σε θέματα παρακολούθησης, πρόγνωσης και έγκαιρης υποβοήθησης των αρμόδιών φορέων για αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στo πλαίσιo της ασφάλειας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










128