Υπ Παιδείας: Αρκετά χαμηλό το ποσοστό των μαθητών που παραπέμπoνται σε ψυχολόγο


Το www.paideia-news.com παραθέτει απόσπασμα από το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου» και την απάντηση του υπουργείου Παιδείας

Ο «Φιλελεύθερος»

Στο ρεπορτάζ του ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Στη διάρκεια του περασμένου έτους κάποιοι μαθητές έχασαν γονιό ή αδελφό. Έζησαν μέσα σε διαταραγμένο κλίμα, υπέστησαν κακοποίηση, είδαν μέλη της οικογένειάς τους να μπαίνουν σε σωφρονιστικό ίδρυμα ή να αρρωσταίνουν. Άλλα παιδιά γεύτηκαν τη σχολική αποτυχία, ενώ 15 έφηβοι αποπειράθηκαν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους. Συνολικά 4.746 παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο παραπέμφθηκαν το 2011 στους ψυχολόγους για βοήθεια και στήριξη.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Υπουργείου για το 2011, την οποία αποκαλύπτει ο «Φ», οι 1.602 περιπτώσεις αφορούσαν νέες παραπομπές, ενώ από το σύνολο, σχεδόν εφτά στις δέκα περιπτώσεις (69%) αφορούν αγόρια και μόλις 31% κορίτσια.
Τα κυριότερα προβλήματα είναι συνυφασμένα με τη λειτουργία της οικογένειας. Υπάρχουν δεκάδες μαθητές οι οποίοι είναι θύματα σοβαρής κακομεταχείρισης και παραμέλησης ή έχουν ζήσει σοβαρά γεγονότα, που επιφέρουν ρήξη συναισθηματικών δεσμών.
Από την αξιολόγηση των περιπτώσεων διαπιστώνεται ότι τα πιο πολλά παιδιά που παραπέμπονται για δυσκολίες μάθησης, πραγματικά αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους δυσκολίες.

Υπάρχει όμως κι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός παιδιών (12,5) τα οποία δεν παρουσιάζουν οποιοδήποτε πρόβλημα μάθησης, αλλά προβλήματα που αφορούν στη σχέση τους με το σχολείο».

 

Απάντηση υπουργείου Παιδείας

«Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα που αφορά στις παραπομπές μαθητών από τα σχολεία προς την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνει τα πιο κάτω:

 1.Ο συνολικός αριθμός των παραπομπών κατά τη σχολική χρονιά 2010-11 παρουσιάζει μια ελαφρά αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά παραμένει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα περίπου στο 4% του μαθητικού πληθυσμού. Ένα τέτοιο ποσοστό σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα στον τομέα, θεωρείται αρκετά χαμηλό αφού τα παιδιά με ειδικά προβλήματα / ανάγκες μπορεί να ανέρχονται μέχρι το 10 με 15%. Πρέπει να τονιστεί ότι η παραπομπή ή το αίτημα για βοήθεια στον Εκπαιδευτικό Ψυχολόγο δε σημαίνει ταυτόχρονα κλινική διάγνωση – ύπαρξη προβλήματος. Ο Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα ίδια τα παιδιά και βοηθά για την έγκαιρη αντιμετώπιση οποιωνδήποτε προβλημάτων πριν αυτά γίνουν σοβαρά, πολύπλοκα και χρόνια

2.Στην ετήσια έκθεση δίνονται στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των νέων παραπομπών μειώνεται σταδιακά κάθε χρονιά κατά τα τελευταία χρόνια. Κατά την περσινή χρονιά το ποσοστό των νέων παραπομπών ήταν περίπου 33% σε σχέση με 66% που ήταν οι παραπομπές που παρακολουθούνται από προηγούμενες χρονιές. Οι πλείστες από αυτές είναι παλιές περιπτώσεις που επαναξιολογούνται λόγω αλλαγής βαθμίδας ή που παρακολουθούνται για περισσότερο από ένα χρόνο από τους Εκπαιδευτικούς Ψυχολόγους.


3.Παρατηρείται η τάση τα τελευταία χρόνια να παραπέμπονται από το σχολείο και τους γονείς πολλές περιπτώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσα στο πλαίσιο της Σχολικής Μονάδας. Η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας σε εναρμόνιση με την πολιτική της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης δίδει έμφαση στην πρόληψη και στον έγκαιρο εντοπισμό και επίλυση προβλημάτων μέσα από την Συνεργατική Συμβουλευτική προς γονείς και εκπαιδευτικούς παρά στη διαδικασία της αξιολόγησης και διάγνωσης προβλημάτων, ιδιαίτερα αφού όπως φαίνεται και μέσα από τους δημοσιευμένους πίνακες, η φύση των προβλημάτων πολλές φορές αφορά σε δυσμενείς ψυχοκοινωνικές καταστάσεις μέσα στο οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον των παιδιών.

4.Το Υπουργείο τέλος χαιρετίζει το γεγονός ότι οι γονείς απευθύνονται στις  Υπηρεσίες του Υπουργείου για παροχή στήριξης στα παιδιά τους μένοντας μακριά από ταμπού του παρελθόντος που ήθελαν να κρατιούνται τα όποια προβλήματα στα κρυφά, χωρίς να λύνονται έτσι αλλά να επιδεινώνονται. Επίσης τονίζεται πως πολλές από τις περιπτώσεις όπως έχει ήδη αναφερθεί θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο σχολικής μονάδας για αυτό και το Υπουργείο θα εντείνει τις προσπάθειες του και την πολιτική του για περαιτέρω επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










179