«Αποτελεσματική Διδασκαλία: Σύγχρονες αρχές και χαρακτηριστικά» στο τρίτο συνέδριο της ΠΑΔΕΔ


Ολοκληρώθηκε απόψε Δευτέρα το τρίτο και τελευταίο συνέδριο από την ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία στα πλαίσια του «10ημέρου Εκπαιδευτικού». Χώρος διεξαγωγής του συνεδρίου ήταν το ΚΕ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού, ενώ αντικείμενο της παρουσίασης αποτέλεσε η «Αποτελεσματική Διδασκαλία: Σύγχρονες αρχές και χαρακτηριστικά». Εισηγητές ήταν οι: Ανδρέας Θεοδωρίδης, Ροδούλα Θεοδώρου, Ανδρέας Κυθραιώτης και Μάριος Στυλιανίδης.

Ο Α’ Λειτουργός Εκπαίδευσης Ονησίφορος Ιωάννου, που παρευρέθηκε στο συνέδριο εκ μέρους του Επαρχιακού Γραφείου Παιδείας Λεμεσού, δήλωσε ότι «σε δύσκολους καιρούς, όπως αυτοί που περνούμε, η ανάγκη βελτίωσης της επαγγελματικής κατάρτισης και η μεγιστοποίηση της δημόσιας προσφοράς, αποτελεί καθήκον προς την πατρίδα». Επίσης πρόσθεσε ότι «προσβλέποντας σε μια πιο αποτελεσματική διδασκαλία σημαίνει ότι προσβλέπουμε μέσα από το ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο σε έναν πολίτη με καλύτερη στάση, δεξιότητες και γνώσεις που θα συμβάλουν στην προκοπή της πατρίδας».

Κατά την εισαγωγή στην «Αποτελεσματική Διδασκαλία» παρουσιάστηκαν από τον Μάριο Στυλιανίδη η μετακίνηση από την παραδοσιακή στη σύγχρονη διδασκαλία, καθώς και η σχέση Διδασκαλίας – Μάθησης ως μια συστημική διαδικασία. Αναφέρθηκαν επίσης ορισμένες Βασικές Προϋποθέσεις Αποτελεσματικής Διδασκαλίας, αλλά και η απαραίτητη συνύπαρξη δημιουργικότητας - φαντασίας  - διδασκαλίας.

Ο εισηγητής Ανδρέας Θεοδωρίδης έδωσε έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας διδασκαλίας με την αξιοποίηση του δυναμικού μοντέλου εκπαιδευτικής αποτελεσματικότητας.

Η παρουσίαση της εισηγήτριας Ροδούλας Θεοδώρου εστίασε στο μοντέλο του Borich 2010 – Φακοί παρατήρησης/αυτοαξιολόγησης της διδασκαλίας.

Η αποτελεσματική διδασκαλία σε σχέση με την ενδοσχολική επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών ήταν το αντικείμενο παρουσίασης του τελευταίου εισηγητή Ανδρέα Κυθραιώτη.

Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οπτικογραφημένη διδασκαλία και να αναλύσουν και να συζητήσουν σε ομάδες με τη χρήση του εργαλείου της παρατήρησης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










491