«Βασανιστήρια και οι 14 Ηρωομάρτυρες της ΕΟΚΑ που πέθαναν στα ανακριτήρια των Βρετανών 1955-1959»


Παρουσίαση του βιβλίου του Ευθυμίου-Μίμη Βασιλείου στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

   Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959, το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Επιτροπή για την Κύπρο) πραγματοποίησαν στο Σπίτι της Κύπρου, την παρουσίαση του βιβλίου του Ευθυμίου-Μίμη Βασιλείου «Βασανιστήρια και οι 14 Ηρωομάρτυρες της Ε.Ο.Κ.Α. που πέθαναν στα ανακριτήρια των Βρετανών 1955-1959», έκδοση Σ.Ι.Μ.Α.Ε.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας για τα βασανιστήρια των Αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α. από τους Βρετανούς με τίτλο: «Υπέστημεν δοκιμασίας, αλλά πήραν μαθήματα ελληνικής ψυχής». Κείμενο: Δημήτρης Ταλιαδώρος. Παραγωγή: Μενέλαος Χατζηστυλλής.

Η Μορφωτική Σύμβουλος δρ Νάντια Στυλιανού καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους επισήμανε ότι «το βιβλίο είναι καρπός πολυετούς και πολύμοχθης έρευνας, είναι ένας φόρος τιμής και μνήμης στους 14 ηρωομάρτυρες» και πρόσθεσε ότι «οι δεκατέσσερις ηρωομάρτυρες της ΕΟΚΑ, που άφησαν τη στερνή πνοή τους ‘από το χρέος μη κινούντες’, κατά τον ποιητή, συνιστούν φωτεινά παραδείγματα και φάρους τηλαυγείς, οδοδείχτες του ηθικού και εθνικού χρέους στις παρούσες και τις μέλλουσες γενιές για τις ύψιστες αρετές του ‘ευδαίμονος’ και του ‘ελεύθερου’ που τους χαρακτήριζε».  

«Μέσα από το βιβλίο παρελαύνουν ανάγλυφα οι γοερές κραυγές των βασανιζομένων αγωνιστών και αγωνιστριών τους οποίους σαδιστικά κακοποιούσαν οι Άγγλοι ανακριτές» είπε στον χαιρετισμό του ο κ. Ανδρέας Μαϊμαρίδης, Πρόεδρος Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 και καταλήγοντας τόνισε ότι «το Σ.Ι.Μ.Α.Ε. ως ελάχιστο αντίδωρο στη θυσία τους, εξέδωσε τον τόμο, ως αιώνιο μνημόσυνο και ένδειξη ευγνωμοσύνης προς αυτούς»

Ο Πρόεδρος Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959, κ. Θάσος Σοφοκλέους, στον χαιρετισμό του, μεταφέροντας την αιώνια αγάπη και ευγνωμοσύνη των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ και του κυπριακού λαού, αναφέρθηκε στα φρικτά και απάνθρωπα βασανιστήρια που υπέστην ο κυπριακός λαός από τους Bρετανούς αποικιοκράτες κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959, τα οποία περιγράφονται λεπτομερώς στο βιβλίο του Ευθυμίου-Μίμη Βασιλείου.

 Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος επισήμανε ότι «η παρουσίαση του βιβλίου αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, γιατί τέτοια πονήματα αποτελούν τη γέφυρα ώστε να συντηρούμε τη μνήμη και παράλληλα μας προτρέπουν να  προσπαθούμε, να απαιτούμε και να αξιώνουμε να μην υπάρχουν ξανά τέτοιες συμπεριφορές για οποιονδήποτε άνθρωπο και οποιονδήποτε λόγο μας».

Το βιβλίο παρουσίασε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας  της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ Κώστας Χαμπιαούρης ο οποίος τόνισε ότι «είναι ένα βιβλίο, πολύτιμη μαρτυρία με αυτούσια ντοκουμέντα, πλούσια βιβλιογραφία, το οποίο αποδίδει μια σεμνή τιμή προς τη θυσία των δεκατεσσάρων ηρώων, που αποτελεί την ιδιαιτέρως λαμπρή σελίδα ενός απαράμιλλου αγώνα».

Ακολούθησε η αντιφώνηση του συγγραφέα ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης και ιδιαίτερα όσοι βοήθησαν στην ολοκλήρωση της έκδοσης για την οποία ευχήθηκε «να καταστεί πηγή γνώσεων και φρονηματισμού, ούτως ώστε να πάψουμε να διαιρούμαστε, να πάψουμε να αλληλομισούμαστε και να αλληλοσυκοφαντούμαστε, να πάψουμε να μικρολογούμε μεγεθύνοντας τα μικρά και σμικρύνοντας τα μεγάλα».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Υπουργός  επέδωσε αντίτυπο της έκδοσης στον εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Α΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Αναστάσιο Κουράκη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Νίκου Μαλιάρα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










883