«Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες» Βολταίρος


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ*

Εδώ και χρόνια εκφράζω άποψη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψη του, είτε κάποιος συμφωνεί με αυτήν, είτε διαφωνεί. Παρόλα αυτά, δημιουργήθηκε τεχνητά -από κάποια ηλεκτρονικά ΜΜΕ- σάλος για μια άποψη που εξέφρασα τη Δευτέρα 8 Απριλίου στο Facebook.

Επειδή πολλοί διερωτούνται πού βρισκόμασταν τα προηγούμενα 5 χρόνια και «ξαφνικά τώρα» έχουμε και άποψη, θα απαντήσω! Ήμασταν μαζί με την ΕΔΟΝ στις αντικατοχικές πορείες που γίνονται κάθε χρόνο, στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, στις αντιρατσιστικές πορείες, στις κινητοποιήσεις ενάντια στις αυξήσεις στα όρια αφυπηρέτησης, ενάντια στις μειώσεις των κλιμάκων εισδοχής, στις κινητοποιήσεις του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος, στην πάλη για υπεράσπιση των συμφερόντων των φοιτητών, στις μάχες για μείωση των διδάκτρων των ιδιωτικών πανεπιστημίων, στις κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη μόρφωση και στη δουλειά. Όλα αυτά και πολλά άλλα, τα έκανε η ΕΔΟΝ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Χριστόφια. Συνεχίζουμε να είμαστε στους δρόμους ενάντια στην Τρόικα που θέλει να κατασπαράξει τη ζωή και την αξιοπρέπεια μας. Έστω κι αν έχεις άποψη αντίθετη με την ΕΔΟΝ, το ΑΚΕΛ και τον Χριστόφια, δεν σημαίνει πως εμείς ήμασταν ποτέ κρυμμένοι και τώρα εμφανιστήκαμε. Να το θέσω καλύτερα: απλά τώρα βολεύει κάποιους να παρουσιάζουν με αυτό τον τρόπο την παρουσία μας, την άποψη μας και τη δράση μας.

Γινόμαστε δέχτες μιας σφοδρής, ανελέητης και άδικης επίθεσης από ΜΜΕ και κατ’ επέκταση από πολίτες, πως καταστρέψαμε τον τόπο. Δεν αναγνωρίζουν όμως, πως εδώ και χρόνια πιστεύουμε ο καθένας σ’ αυτό τον τόπο τη δική του «αλήθεια». Υπάρχουν ναι, πολλές «αλήθειες». Είναι αυτό που λέγεται, η υποκειμενικότητα της αλήθειας. Κι εξηγώ:

  • Λέτε καταστρέψαμε τον τόπο κι εμείς λέμε πως δεν τον καταστρέψαμε. Λέμε πως μας έφεραν εδώ οι αποφάσεις των τραπεζών και το ίδιο το σύστημα. Δεν το δέχεστε αυτό. Σεβαστό.
  • Λέτε πως φάγαμε του κόσμου τα λεφτά και είμαστε πάμπλουτοι, άρα δεν δικαιούμαστε να μιλούμε, κι εμείς λέμε πως δεν φάγαμε τίποτε και ήμασταν τίμιοι. Προσωπικά, δεν διαφέρω μισθολογικά και περιουσιακά σε τίποτε από ένα μέσο εργαζόμενο σε αυτόν τον τόπο. Δεν το δέχεστε ούτε αυτό. Σεβαστό.
  • Λέτε πως δολοφονήσαμε, καταστρέψαμε τις ζωές των οικογενειών της έκρηξης στο Μαρί κι εμείς λέμε πως ναι, αυτοί που ευθύνονται για το τραγικό ατύχημα να τιμωρηθούν και γι αυτό υπάρχει η δικαιοσύνη. Ποιος είσαι εσύ ή εγώ να στήνουμε όμως λαϊκά δικαστήρια; Συμφωνούμε πως πρέπει η ατιμωρισία να σταματήσει σ’ αυτό τον τόπο, αλλά διαφωνούμε πως αυτό πρέπει να γίνει με όρους ρωμαϊκής αρένας.
  • Λέτε πως εμείς φέραμε την Τρόικα άρα είναι εμπαιγμός να διαμαρτυρόμαστε εναντίον της. Λέμε πως μας ανάγκασαν οι χειρισμοί των τραπεζών να την καλέσουμε και εμείς ποτέ δεν συμφωνήσαμε ούτε θα συμφωνούσαμε σε τέτοιους επαχθείς όρους που θα εφαρμοστούν σήμερα.
  • Λέτε πως ζούσαμε για πέντε χρόνια τη «Χούντα του Χριστόφια» κι εμείς λέμε πως ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε με βρισιές, απειλές και χυδαίο τρόπο τους συμπολίτες μας γιατί εξέφρασαν διαφορετική άποψη. Άλλο πράμα ο σεβασμός στους θεσμούς κι άλλο πράμα η επιβολή της αντίθετης άποψης. Ποτέ δεν φωνάξαμε για κανένα Πρόεδρο «να πεθάνει ο Χριστόφιας»  - άρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ούτε επιτεθήκαμε έστω φραστικά με βρισιές σε αξιωματούχο. Ελπίζω να καταλαβαίνεις τη διαφορά. Κι αν δεν την καταλαβαίνεις, απλά δεν θέλεις να την καταλάβεις. Βλέπεις, δεν βολεύει τη δική σου «αλήθεια».

Ό,τι κι αν λέτε κι ό,τι κι αν λέμε, η ουσία είναι μία. Κάποιοι βολεύονται από το διχασμό, κάποιοι βολεύονται από το μίσος που υπάρχει και γι αυτό το έσπερναν πιο εντατικά τα τελευταία χρόνια. Ας μάθουμε όλοι επιτέλους να ανεχόμαστε – σεβόμαστε την «αλήθεια» των άλλων, χωρίς να σημαίνει πως πρέπει να την αποδεχτούμε και να παραμένουμε όσο γίνεται περισσότερο ενωμένοι στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου. Ας μην δεχόμαστε άκριτα ότι μας σερβίρουν σε στυλ κουτσομπολιού είτε μέσω κατασκευασμένων ειδήσεων και να διασταυρώνουμε πρώτα την κάθε πληροφορία. Για να προλάβω τον όποιον κακόβουλο: δεν κάνω κύρυγμα, εκφράζω απλά την άποψη μου. Άποψη, που συμμερίζονται δεκάδες χιλιάδες πολίτες σ’ αυτόν τον τόπο.

Να τρομάζουμε όλοι, αν φτάσουμε στο σημείο να μας απαγορεύεται να λέμε ελεύθερα ο καθένας την άποψη του. Όποιος κι αν είναι αυτός, όποιαν «αλήθεια» κι αν εκφράζει. Η Αλήθεια είναι εκεί και μας περιμένει όλους στη συνείδηση και στις ζωές των μελλοντικών γενιών.

Μέλος Κ.Σ. ΕΔΟΝ

Μέλος ΑΚΕΛ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










113