«Κ. Π. Καβάφης: 150 χρόνια από τη γέννησή του»


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΛΙΑΔΩΡΟΥ*

Εκ μέρους του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων (ΟΕΛΜΕΚ) χαιρετίζω το σημερινό συνέδριο, το οποίο είναι αφιερωμένο σ’ ένα από τα μεγαλύτερα πνεύματα του Ελληνισμού. Τον Κωνσταντίνο Καβάφη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη γέννησή του. Συγχαίρουμε τους διοργανωτές του, τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, ειδικότερα το σώμα των Επιθεωρητών Φιλολογικών Μαθημάτων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Η ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη, με την έντονη φιλοσοφική και υπαινικτική διάθεση, που ωθεί τον άνθρωπο στη συνειδητοποίηση της δραματικής ουσίας της ζωής, είναι ιδιαίτερα επίκαιρη στις κρίσιμες μέρες που διέρχεται ο Ελληνισμός, Ελλαδικός και Κυπριακός. Τα ποιήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή πέρα από την αίσθηση της παρακμής και της ματαιότητας έχουν αναντίλεκτα και το αίσθημα της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας.

Στην εποχή της οικονομική κρίσης, της οικονομικής ανέχειας, των κοινωνικών παντοπωλείων και των χιλιάδων απόρων μαθητών μας, που στεγάζουν τις αγωνίες τους στα ελληνικά εκπαιδευτήρια μας, ο ποιητικός λόγος του Κωνσταντίνου Καβάφη είναι ιδιαίτερα χρήσιμος. Η δική μας απρονοησία και η απουσία οικονομικού προγραμματισμού, και όχι μόνο, έφερε τους σύγχρονους «βαρβάρους», οι οποίοι δυστυχώς ήταν φαίνεται απαραίτητοι για να αποφύγουμε την οικονομική κατάρρευση.

Πιστεύουμε ότι η ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη σε εποχές οικονομικής κρίσης αλλά ιδιαίτερα σε εποχές κρίσης των ηθικών αξιών, όπως είναι και η σημερινή, είναι πάντοτε επίκαιρη και κάτι έχει πάντοτε να διδάξει, ιδιαίτερα στους νέους μας. Στη νέα γενιά, η οποία δεν μπορεί παρά να αποτελεί την ελπίδα αυτού του τόπου για να βγει από τα ποικίλα αδιέξοδά του, η καβαφική ποίηση έχει τη δυνατότητα να την προβληματίσει και να επιδράσει στη διάπλαση της θετικά.

Εδώ έγκειται και ο σημαντικός ρόλος που έχει να διαδραματίσει ο φιλόλογος. Χρέος του να κάνει προσιτό το έργο μεγάλου νεοέλληνα ποιητή στη διάνοια και στη ψυχή των νέων ανθρώπων. Έργο δύσκολο και επίμοχθο, που με το ζήλο, τη ζέση  και την αγάπη, που πρέπει να τον διακρίνουν, μπορεί να φέρει σε πέρας. 

* Χαιρετισμός του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων Κύπρου στο Συνέδριο  «Κ. Π. Καβάφης: 150 χρόνια από τη γέννησή του» που έγινε σήμερα Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2013, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










175