«Και επιτέλους σκασμός οι ρήτορες πολύ μιλήσανε»


ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*  

Και μεις κορδώνουμε σαν γύφτικα σκεπάρνια.

Θα προτιμούσαμε χίλιες φορές τα βλοσυρά τους πρόσωπα παρά τα μειδιάματα ικανοποίησης. Αφού η Τρόικα είναι ευχαριστημένη, άρα όλες οι προσταγές της εξετελέστησαν. Με το παραπάνω. Εξού και τα χαμόγελα. Δε μας μαλλώνουν πια. Είμαστε καλά παιδιά. Δέκα μας ζητούν, έντεκα τους δίνουμε. Καμιά αντίσταση από πλευράς κυβέρνησης. Καμιά αντίρρηση. Πλήρης ευθυγράμμιση.

Την ίδια ώρα:

  • Μειώνονται μισθοί
  • Η ανεργία στο ζενίθ με ανεξέλεγκτους ρυθμούς.
  • Φτώχεια, πείνα και κακοριζικιά.
  • Οι φτωχοί φτωχότεροι
  • Οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν κανονικά. Αγνοούν και τους εργαζόμενους
  • Εμποδίζουν τη μείωση των ενοικίων (ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ)
  • Προοπτικές ανάπτυξης μηδέν.
  • Το φάντασμα της εκποίησης πλησιάζει
  • Έκοψαν το δωρεάν λεωφορείο στους άπορους μαθητές.
  • Μέτρα σκληρά κατά των συνταξιούχων.

Βάλθηκε να μας πείσει και ο Υπουργός των Οικονομικών.  Θυμώνεται που δεν ακούμε τις εκτιμήσεις της Τρόικα. Ότι δηλαδή «πάμε καλά».

Κύριε Υπουργέ, είμαστε δυο κόσμοι διαφορετικοί γι’ αυτό δεν επικοινωνούμε.  Γι’ αυτό δεν σας καταλαμβαίνουμε και δεν μας καταλαμβαίνετε.  Εσείς είχατε πάντα αυτές τις θέσεις, αυτές τις απόψεις, αυτή την ιδεολογία. Τις ίδιες μ’ αυτές της Τρόικα.  Εμείς αλλιώς ονειρευόμασταν αυτό τον κόσμο. Εσείς, δεν το κρύψατε εξάλλου ποτέ, στηρίζετε το κεφάλαιο, τον πλούτο. Έτσι πιστεύετε ότι ευημερεί ο τόπος. Εμείς πάλι, πιστεύουμε ότι ο τόπος ευημερεί όταν ευημερούν οι πολίτες του. Εσείς με τους δυνατούς, εμείς με αυτούς που αγωνίζονται (όχι τους αδύνατους, μη σας ξεγελά και σας η Τρόικα). Εσείς τώρα κρατάτε και το μαχαίρι και το κρέας.  Και ψάχνετε, λέτε, το λίπος. Σε λάθος τόπο. Το λίπος βρίσκεται στην κατηγορία εκείνων που προστατεύετε. Πλην όμως δεν το αγγίζετε.

Έξι δημοσιογράφοι, στελέχη καναλιών κάποιοι, αποσπάστηκαν στο πλευρό του κ. Αναστασιάδη με μισθούς που αγγίζουν τις 600.000 ευρώ χρονιαίως.  Καμιά βουλή δεν αποφάσισε, δε συζήτησε, δεν ασχολήθηκε. Και στην αλαζονεία τους απάνω εξαγγέλλουν ….. υφυπουργεία. Σαν τους «Αλεξαντρινούς Βασιλείς» του Κωνσταντίνου Καβάφη που μαζεύτηκαν για να μοιράσουν βασίλεια που δεν τους ανήκαν.  Ποιος μίλησε για λίπος;  Ή μήπως είναι σκεπασμένο κάτω από το παχύ τους δέρμα;

Προσπαθούν να μας πείσουν και οι δυο κυβερνητικοί εκπρόσωποι. Ο ένας (ο κανονικός) πασχίζει να μας πείσει ότι ζούμε σε άλλο πλανήτη. Βλέπει ανάκαμψη, βελτίωση, ευημερία και στο βάθος…. ανάπτυξη!!

Ο άλλος (δουλειά του η λάντζα) πασχίζει να μας πείσει πως για όλα φταίνε οι προηγούμενοι.  Και πάντοτε σε κείμενο γραπτό.  Δοκιμάστε να πάρετε από τον

Βίκτωρα το γραπτό κείμενο. Δύσκολα βγάζεις νόημα. Και δε μιλώ μόνο για την εγγενή αδυναμία. Μιλώ και για την (αν) ουσία των λόγων του.

Ώστε η Τρόικα μας έδωσε συγχαρητήρια! Και μεις πανηγυρίζουμε. Μας συνέστησαν κιόλας, με δόση σοβαροφάνειας και πατερναλισμού, να παραμείνουμε προσγειωμένοι. Λες και πάμε για πρωτάθλημα, είμαστε στην κορυφή, απέμειναν λίγες αγωνιστικές για να πανηγυρίσουμε τον τίτλο και πρέπει να επιδείξουμε χαρακτήρα. Μη μας παραμυθιάζετε κύριοι. Τα πράγματα είναι αντιστρόφως ανάλογα. Όσο η Τρόικα θα νιώθει ευχαριστημένη εμείς θα δυστυχούμε περισσότερο. Το σχήμα δυστυχώς είναι οξύμωρο.

Όταν ήσασταν ξανά κυβέρνηση το 2001 και δεν υπήρχε καμιά κρίση πετσοκόψατε την ΑΤΑ, (τροϊκανική αντίληψη). Αργότερα, ως αντιπολίτευση μέσα από την κυβερνώσα Βουλή αυξήσατε το όριο αφυπηρέτησης στέλλοντας στην ανεργία χιλιάδες νέους (κι’ αυτό τροϊκανική αντίληψη), ενώ λίγο αργότερα καταψηφίζατε νομοσχέδια για φορολόγηση του πλούτου, της μεγάλης ιδιοκτησίας, των εταιρειών (κι’ άλλη τροϊκανική αντίληψη). Γι’ αυτό μη διερωτάστε ποιος έφερε την Τρόικα.   Εξάλλου όλοι θυμούνται την κριτική που ασκούσατε γιατί δεν έφερνε η προηγούμενη κυβέρνηση την Τρόικα και τα κολακευτικά λόγια με τα οποία μιλούσατε για την ένταξή μας στο μηχανισμό στήριξης;

Δε μας ξεγελάτε. Είστε η κυβέρνηση της καμιάς αντίστασης που ξεκίνησε από το Eurogroup του Μάρτη κι’ ακόμα συνεχίζεται. Το ένα μνημόνιο διαδέχεται το άλλο και σεις απλά τους αλλάζετε ονόματα: Τώρα το λέτε επικαιροποιημένο, αύριο αναπροσαρμοσμένο, μεθαύριο αναδιαρθρωμένο και πάει λέγοντας.Και έτσι ισχυρίζεστε ότι εσείς δεν φέρατε δεύτερο και τρίτο μνημόνιο.  Απλά βαφτίσατε το κρέας χόρτα σαν κάποιους ιερείς καθολικούς. Αν και εδώ ταιριάζει περισσότερο το ανάποδο. Σε λίγο θα βαφτίζετε τα χόρτα κρέας για να μας πείσετε ότι με τα αντιλαϊκά σας μέτρα γέμισε το καλάθι της νοικοκυράς. Και όταν δεν έχετε τι να πείτε φτιάχνετε μια επιτροπή μπας και αποπροσανατολίσει τα πράγματα. Την Επιτροπή Πική φαντάζομαι ούτε που θέλετε να τη θυμάστε.  Αλήθεια, γιατί την ξεχάσατε; Γιατί δεν την επικαλείστε;

Έγινε τόσος ντόρος! Μια παράνομη επιτροπή, επικεφαλής ένας Αρχιδικαστής, τα μέλη της άλλαξαν δυο φορές, δεν ασχολήθηκαν με το σκάνδαλο των τραπεζών, τους τραπεζίτες, δεν άφησαν τον κ. Αναστασιάδη να μιλήσει για τα εκατομμύρια που έβγαλαν έξω οι συγγενείς του, τις δοσοληψίες του δικηγορικού του γραφείου, του συμπέθερου, του γαμπρού, της κόρης του.  Η Επιτροπή που αναλώθηκε στο δάνειο που έκανε η Ομόνοια (όχι άλλες ομάδες), για να καταλήξει πως για ΟΛΑ ευθύνεται ο Χριστόφιας!  Έκτοτε η επιτροπή Πική έγινε…. παρομιώδης.  «Μη κάμνεις σαν τον Πική», ή «ούτε ο Πικής να ήσουν» ή σκοπτικά «Εεε Πική» ή σαρκαστικά «Σιγά ρε Πική» ή σε στιγμές θυμού «Θα φωνάξουμε τον Πική».  Άντε τώρα να επικαλεστείς αυτή την επιτροπή, που την αμφισβήτησαν και αυτοί που τη διόρισαν αλλά και αυτοί που την στελέχωσαν.  Και όταν ο Αναστασιάδης ζήτησε να μιλήσει για το σκάνδαλο εκατομμυρίων του συμπέθερου, τάχα, ο Πρόεδρος (Πικής) του απάντησε ότι εμείς έχουμε πιο σοβαρά θέματα:  Γιατί η Ομόνοια πήρε δάνειο!!! Στο σημείο αυτό, λέγεται, ότι ο κ. Πικής ύψωσε τον τόνο της φωνής του. Σχεδόν μάλλωσε τον κ. Αναστασιάδη.  Σαν να του έλεγε, δε θα μας υποδείξεις κ. Πρόεδρε τι θα ρωτάμε και τι όχι.  Ξέρουμε καλά τη δουλειά μας. Λέτε να το έκλεισε και το μάτι με νόημα; Ω καιροί ω ήθη.

*Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










254