2200 μαθητές λυκείων συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο «Αριάδνη» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου


Μεγάλη επιτυχία σημειώνει το Ερωτηματολόγιο Επαγγελματικών Ενδιαφερόντων «Αριάδνη», του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ανάμεσα στους μαθητές Λυκείου. Πρόκειται για σύγχρονο, έγκυρο και αξιόπιστο ψυχομετρικό εργαλείο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα για την αξιολόγηση των επαγγελματικών ενδιαφερόντων των μαθητών και είναι αποτέλεσμα πολυετών ερευνών της επιστημονικής ομάδας της Δρος Δέσποινας Σιδηροπούλου-Δημακάκου, Καθηγήτρια Επαγγελματικής Αξιολόγησης και Καθοδήγησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δρ. Νίκο Δρόσο, Ψυχολόγο και Επαγγελματικό Σύμβουλο .

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου μετά από άδεια που του παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού πραγματοποίησε στην Κύπρο μελέτη στάθμισης του ερωτηματολογίου «Αριάδνη» ώστε να είναι συμβατό με την προσωπικότητα των μαθητών, καθώς και την εκπαιδευτική/επαγγελματική και κοινωνική πραγματικότητα της Κύπρου, προκειμένου να είναι επιστημονικά κατάλληλο για διάθεση στο μαθητικό πληθυσμό της Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου.

Μέσα σε οκτώ μόλις μήνες, πέραν των 2200 μαθητές Λυκείου συμπλήρωσαν ήδη το ερωτηματολόγιο Επαγγελματικών Ενδιαφερόντων «Αριάδνη» το οποίο διατίθεται από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο δωρεάν στην προσπάθεια του να συμβάλει στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και στη διαδικασία λήψης απόφασης για ανώτερες σπουδές. Οι Σύμβουλοι της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής της αντίστοιχης Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού έχουν εκπαιδευθεί στη χρήση του για διευκόλυνση της ανάλυσης και παρουσίασης της αναφοράς αποτελεσμάτων του «Αριάδνη»στους μαθητές.

Σημαντικά χαρακτηριστικά του «Αριάδνη»:

v  Δίνει βαθμολογία για 16 διαφορετικές ομάδες επαγγελμάτων

v  Είναι το μοναδικό ερωτηματολόγιο που κατασκευάστηκε με βάση τις ανάγκες του Κυπριακού Εκπαιδευτικού Συστήματος

v  Ανταποκρίνεται στη σύγχρονη αγορά εργασίας

v  Είναι ένα προσαρμοστικό ερωτηματολόγιο, αφού ανάλογα με τις απαντήσεις του μαθητή εμφανίζονται επιπλέον ερωτήσεις για να εξεταστεί ο βαθμός ενδιαφέροντος του μαθητή για συγκεκριμένες υποομάδες επαγγελμάτων

v  Το ερωτηματολόγιο γίνεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή

v  Είναι εύκολο στη χρήση

v  Δίνει άμεσα αποτελέσματα

v  Είναι σύντομο, με μέσο χρόνο συμπλήρωσης τα 20 με 30 λεπτά.

v  Με την ολοκλήρωση του ερωτηματολογίου δίνεται αναλυτική έκθεση με σκιαγράφηση των επαγγελματικών ενδιαφερόντων και ενδεικτικά επαγγέλματα του μαθητή




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










197