2ο Φόρουμ Διαπολιτισμικού Διαλόγου και Μάθησης πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα


Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε το 2ο Διαπολιτισμικό Φόρουμ με θέμα «Εκπαιδεύοντας τα παιδιά των 'άλλων': Η Διαπολιτισμική εκπαίδευση σε σταυροδρόμι προκλήσεων» στο συνεδριακό κέντρο του πανεπιστημίου Πατρών.

Πάνω από 50 προσκεκλημένοι ακαδημαϊκοί, ερευνητές, επαγγελματίες και πολιτικοί φορείς από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά πήραν μέρος στο φόρουμ και συζήτησαν τις προκλήσεις του επαναπροσδιορισμού της διαπολιτισμικής παιδαγωγικής υπό το φως της παρουσίας των προσφυγόπουλων στις δομές εκπαίδευσης στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Το 2ο Διαπολιτισμικό Φόρουμ διεξάχθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας 2016 του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Ζώντας μαζί σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες: Σεβασμός, διάλογος, αλληλεπίδραση» και ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και της Έδρας Διαπολιτισμικού Διαλόγου της ΟΥΝΕΣΚΟ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Σε ένα πλαίσιο διαπολιτισμικού διαλόγου οι συμμετέχοντες διατύπωσαν προτάσεις και ιδέες για:

  • Την έννοια του οικείου ή του εξωτικού άλλου στο ευρωπαϊκό πλαίσιο με την αξιοποίηση ανθρωπολογικών δεδομένων.
  • Την τρέχουσα εκπαιδευτική κατάσταση των προσφύγων καθώς και των παιδιών τους στην Ελλάδα.
  • Τις διαφορετικές προσεγγίσεις/τύπους στην εκπαίδευση των προσφύγων (ανθρωπιστικές, πολιτικών δικαιωμάτων, συμπεριληπτικές / διαπολιτισμικές).
  • Τις θεωρητικές και μεθοδολογικές προκλήσεις της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Η γλώσσα των εργασιών του Φόρουμ ήταν η αγγλική και η μεθοδολογία διαλόγου η δελφική μέθοδος.

Επιπλέον, το φετινό Φόρουμ σηματοδότησε τις προετοιμασίες για τον μαθητικό/φοιτητικό διαγωνισμό σκίτσου με τίτλο «Ο πλανήτης του άλλου πλανήτης όλων μας». Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Φόρουμ σε συνεργασία με την Educartoon και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Τέλος την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε και σεμινάριο εκπαιδευτικών και φοιτητών για την αξιοποίηση της γελοιογραφίας στην εκπαίδευσης με πάνω από 90 συμμετέχοντες.

*Στο φόρουμ συμμετείχε για 2η συνεχή χρονιά ο Διευθυντής της Έδρας Unesco του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Αιμίλιος Σολωμού.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










638