460.000 δολάρια από εισφορές για το Ταμείο Ανακουφίσεως Κυπρίων ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος


Τη συγκέντρωση ποσού ύψους 460.000 δολαρίων από οικονομικές εισφορές Κυπριακών Ομογενειακών Οργανώσεων και ιδιωτών προς το Ταμείο Ανακουφίσεως για τους Κυπρίους (Relief Fund for the People of Cyprus), με σκοπό τη στήριξη και τη βοήθεια συγκεκριμένων αναγκών στην Κύπρο και τον δοκιμαζόμενο από την οικονομική κρίση Κυπριακό λαό, ανακοίνωσε την Παρασκευή στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.
Παρόντες στη συνέντευξη, ο νέος πρέσβης της Κύπρου στις Η.Π.Α Γιώργος Σιακαλλή – που νωρίτερα είχε ιδιαίτερη εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο – ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, η Γενική Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Κούλα Σοφιανού, ο πρόεδρος κι ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Κώστας Τσέντας και Πανίκος Παπανικολάου και πρόεδροι κι αξιωματούχοι οργανώσεων της κυπριακής παροικίας.
Τα τρία προγράμματα προς τα οποία θα διοχετευθεί η μέχρι τώρα οικονομική βοήθεια είναι: 1) Κέντρα Προστασίας και Φροντίδας Παιδιών, 2) Σύνδεσμος για άτομα με αυτισμό Κύπρου και 3) Κέντρο Αποκαταστάσεως και Θεραπείας Παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, οι μέχρι τώρα πρώτες προσφορές θα διοχετευθούν διά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής προς τα τρία προγράμματα που έχουν ήδη προσδιορισθεί σε συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση και τα οποία αναφέρονταν αναλυτικά στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τους εκπροσώπους των Οργανώσεων. 

Η συνάντηση και η παρουσίαση των οικονομικών προσφορών ήταν η πρώτη ανταπόκριση στην επιστολή της 7ης Ιουνίου 2013 που απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος προς τους 36 εκπροσώπους των Ελληνοαμερικανικών και Ελληνοκυπριακών Οργανώσεων οι οποίοι συμμετείχαν στην αρχική συνεδρίαση της 3ης Απριλίου 2013 με σκοπό την στήριξη της Κύπρου.

Οι έως τώρα προσφορές που φθάνουν συνολικά το ποσό των $460,000 έχουν ως εξής:
Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής $ 50,000 – Κυπροαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο $ 10,000 – Πανίκος και Νάσια Παπανικολάου $100,000 – Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή $100,000 – Γεώργιος και Όλγα Τσούνη $100,000 – Μιχαήλ και Μαίρη Τζαχάρη $ 50,000 – Παμπάφιος Σύνδεσμος Αμερικής $ 10,000 – Ελευθέρια-Παγκύπριος Παιδικές Ομάδες $10,000 – Ένωση Κυπρίων Αμερικής «Λάμπουσα» $10,000 – Ένωση Ασγατιτών «Κύπρος» $10,000 – και Χορευτικός Όμιλος Παγκυπρίου 10,000.
«Βρισκόμαστε σε μία κρίση διαρκείας. Οσο μπορούμε να συνεχίσουμε και να αυξήσουμε τη βοήθεια. Και το σημερινό είναι η πρώτη κίνηση».
Έχουν επίσης συγκεντρωθεί κάποια χρήματα από τους δίσκους που βγήκαν στις εκκλησίες την Κυριακή Βαΐων, ωστόσο αυτό θα επαναληφθεί σύντομα.

«Χρειαζόμαστε ιερό συναγωνισμό κι ευγενική άμιλλα», είπε ανανεώνοντας την προτροπή του προς τους ομογενειακούς οργανισμούς και τους παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, που υπενθύμισε και τις παράλληλες ερανικές δραστηριότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη για αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, μέσω της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανέφερε ότι θα σταλούν σύντομα χρήματα και στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για την ενίσχυση των συσσιτίων της προς μαθητές σχολείων. Ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Πανίκος Παπανικολάου, είπε πως πιθανόν μέχρι την προσεχή εβδομάδα θα σταλούν 50.000 δολάρια προς την Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για το σκοπό αυτό.

Ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Γιώργος Σιακαλλή, εξέφρασε την «βαθιά ευγνωμοσύνη» εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού Κύπρου για την πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου και για την στήριξη της Ομογένειας.
«Δεν είναι μόνο το οικονομικό όφελος, αλλά και η ψυχολογική υποστήριξη. Γιατί οι Κύπριοι βλέπουν ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι νοιάζονται και στηρίζουν τον αγώνα μας».

Ο πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και τους ομογενείς, είπε πως «διερχόμαστε χαλεπούς καιρούς. Κάναμε μία καλή αρχή, αλλά επειδή η κρίση θα διαρκέσει, θα χρειαστεί να συνεχίσουμε την προσπάθεια».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Κώστας Τσέντας, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο εκ μέρους της ομοσπονδίας και της κυπριακής παροικίας. Είπε πως η Κυπριακή Ομοσπονδίας θα συνεχίσει ακατάπαυστα την προσπάθεια και αναζητεί τρόπους να βοηθηθούν συγκεκριμένα ιδρύματα στα επόμενα 1-2 χρόνια.
«Σύντομα θα ανακοινώσουμε νέες πρωτοβουλίες κι είμαστε βέβαιοι πως οι προσπάθειές μας θα ευοδωθούν», κατέληξε.

 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


115