Α. Βύρας: Το Πανεπιστήμιο Κύπρου αδυνατεί να χρηματοδοτήσει τις νέες σχολές στη Λάρνακα


ΚΥΠΕ - Το Πανεπιστήμιο Κύπρου αδυνατεί να χρηματοδοτήσει από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό του, τις νέες σχολές στη Λάρνακα.

Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε ότι αρχές Φεβρουαρίου συναντήθηκε με τις νέες πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου «στην οποία κατέστη σαφές ότι μπορεί η εξαγγελία της κυβέρνησης να ισχύει, αλλά το Πανεπιστήμιο αδυνατεί να χρηματοδοτήσει την ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία των σχολών από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό του».
Πρόσθεσε ότι «η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κύπρου μας ξεκαθάρισε ότι για να μπορεί να υλοποιηθεί η κυβερνητική εξαγγελία, είναι απαραίτητο η   κυβέρνηση να αυξήσει τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου ώστε να γίνει κατορθωτή η υλοποίηση του έργου. Στη συνάντηση έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι χωρίς τα ανάλογα επιπρόσθετα κονδύλια, το έργο θα παραμείνει στο επίπεδο των ανακοινώσεων στο οποίο βρίσκεται από τον Οκτώβριο του 2014».
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βύρα «οι Πρυτανικές αρχές ζήτησαν από τον Δήμο Λάρνακας να ετοιμάσει πλήρη οικονομοτεχνική μελέτη την οποία να υποβάλει στο Πανεπιστήμιο ώστε να φανεί το ακριβές κόστος του εγχειρήματος».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος υπενθύμισε πως στις 30 Οκτωβρίου 2014, ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής είχε ανακοινώσει πως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη στέγαση του Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων, του Κέντρου Ωκεανογραφίας και του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Στέγη Άγιος Χαράλαμπος στη Λάρνακα, δηλαδή στο  παλιό λεπροκομείο.
Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση το Υπουργικό Συμβούλιο στα μέσα Οκτωβρίου 2014, ενέκρινε κατ’ αρχήν την αξιοποίηση γης συνολικής έκτασης 95 σκαλών, κοντά στην Αλυκή Λάρνακας, όπου βρίσκεται το παλιό λεπροκομείο, με στόχο την εγκατάσταση τριών σχολών, ινστιτούτων και ιδρυμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου. 
 
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος «στις 10 Οκτωβρίου 2017 κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στη Λάρνακα, ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ανακοίνωσε επίσημα τη νέα Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον πλήρη σχεδιασμό της οποίας είχε αναλάβει Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή η οποία ετοίμασε λεπτομερή έκθεση. Η ανακοίνωση έγινε στην παρουσία του Δημάρχου Λάρνακας και του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, Kitack Lim».
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Βύρας επανέλαβε αυτό που ανέφερε τότε στην δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την εξαγγελία της Σχολής, ότι δηλαδή «ολόκληρος ο σχεδιασμός εντάσσεται στην πρωτοβουλία “Λάρνακα-Γαλάζια Πόλη”.  Όραμά μας είναι η μετατροπή της Λάρνακας σε Περιφερειακό Κέντρο της Γαλάζιας Οικονομίας, Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Έρευνας και η προώθηση της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιοχή».
Ο Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε επίσης ότι «η στέγαση της Σχολής στη Λάρνακα δεν μπορεί να προχωρήσει εάν η κυβέρνηση δεν μετουσιώσει την πολιτική της εξαγγελία σε πράξη, με την παραχώρηση του απαιτούμενου χρηματικού ποσού  προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου».
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


724