Αναστασιάδης: Επιχειρείται συγκροτημένη προσπάθεια αναβάθμισης του εκπαιδευτικού μας συστήματος


«Ιδιαίτερης σημασίας η νέα νομοθεσία που εισάγει στην εκπαίδευση από το 2018, ένα νέο, αδιάβλητο και αξιοκρατικό σύστημα διορισμών»

Στην παιδεία μας αυτή τη στιγμή συντελείται μια βαθιά και ουσιαστική μεταρρύθμιση, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι “ζούμε, όμως, σε μία μεταβατική περίοδο και για αυτό είναι λογικό να καταγράφονται προβλήματα και ενδεχομένως δυσλειτουργίες σε κάποιες πτυχές των αλλαγών που προωθούμε”.
Σε ομιλία του στην τελετή εγκαινίων των νέων ιδιόκτητων κτηρίων της ΠΟΕΔ στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι “κάθε μεταρρύθμιση θα έχει και ένα μεταβατικό στάδιο προετοιμασίας, ωστόσο, θα πρέπει όλοι να διακηρύξουμε πως δεν θα επιτρέψουμε τη στασιμότητα και είμαστε ανοικτοί – και το υπογραμμίζω - σε διάλογο και ευέλικτοι στις προσεγγίσεις μας με στόχο όμως, όπως είναι και δικός σας, τη βελτίωση της παρεχόμενης παιδείας προς τα παιδιά μας”.
Ανέφερε ότι “μετεξελίσσουμε την παιδεία μας, ορίζουμε στόχους εναρμονισμένους με την ευρωπαϊκή μας διάσταση αλλά και με τις ιδιαιτερότητες μίας χώρας που έθεσε ανάμεσα στις βασικές της προτεραιότητες την ανοχή στη διαφορετικότητα, την αναγνώριση της ετερότητας, την προσωπική βελτίωση μέσα από τη συλλογικότητα και τη σύνθεση”.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “καλούμαστε σήμερα όχι μόνο να διαχειριστούμε, αλλά να μεταρρυθμίσουμε εκ βάθρων τη δομή του εκπαιδευτικού μας συστήματος, προκειμένου να καταφέρουμε να βαδίσουμε στους ρυθμούς της εποχής μας”, ενώ “παρακολουθώντας τις σύγχρονες μεθόδους υπάρχει πάντοτε η ανάγκη της μεταρρύθμισης”.
“Νομίζω ότι όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε πως αυτή η Κυβέρνηση, έθεσε τον δάκτυλον επί των τύπων των ήλων”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως “δεν θα ισχυριστώ ότι δεν έγιναν λάθη και θα ήταν ατόπημα μου εάν επέμενα πως δεν υπάρχουν προβλήματα ή ακόμη πως δεν πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα”.
Ωστόσο, συνέχισε, “είναι αυταπόδεικτο πως δεν επιχειρείται αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά μια συγκροτημένη προσπάθεια για συνολική μεταρρύθμιση και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος”.
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “η μεταρρυθμιστική μας πολιτική, σε συνεργασία πάντα με τις πολιτικές δυνάμεις, στοχεύει στη συνεχή αναβάθμιση των δομών του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του ανθρώπινου εκπαιδευτικού δυναμικού, καθώς και της δομής, του περιεχομένου και της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης”.
Ανέφερε πως “οι αλλαγές αυτές αναπόδραστα αφορούν και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία αποτελεί την αρχική βαθμίδα της εκπαίδευσης και ως εκ τούτου, τη βαθμίδα εκείνη στην οποία τίθενται τα θεμέλια της γνωστικής, συναισθηματικής και ψυχοκινητικής ανάπτυξης των παιδιών”.
Σημείωσε “ως ιδιαίτερης σημασίας τη νέα νομοθεσία που εισάγει στην εκπαίδευση από το 2018, ένα νέο, αδιάβλητο και αξιοκρατικό σύστημα διορισμών” βάσει του οποίου, “η επιλογή εκπαιδευτικών δεν θα στηρίζεται πλέον στο έτος απόκτησης του πτυχίου, αλλά θα γίνεται με ποιοτικά κριτήρια όπως τα ακαδημαϊκά προσόντα και οι γνώσεις, οι οποίες θα αποδεικνύονται μέσα από γραπτές εξετάσεις, καθώς και τις συναφείς εμπειρίες”.
Αναφερόμενος στην ΠΟΕΔ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε την ευαρέσκειά του, που “μία ιστορική συνδικαλιστική οργάνωση, όπως είναι η ΠΟΕΔ, η πρώτη οργάνωση συλλογικής δράσης των εκπαιδευτικών, όχι μόνο να καταφέρνει μέσα στα δύσκολα χρόνια που διερχόμαστε, να διεκπεραιώνει την αποστολή της, αλλά, συνάμα, να φιλοδοξεί να αναδείξει τον ευρύτερο παιδαγωγικό και κοινωνικό της ρόλο, μέσα από αυτό το σύγχρονο κτήριο, αυτό το καλλιμάρμαρο μέγαρο που σήμερα εγκαινιάζουμε”.
Καταλήγοντας, είπε πως “είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι μία συνδικαλιστική και κυρίως μια εκπαιδευτική οργάνωση οφείλει σήμερα να εργάζεται για την αναβάθμιση των μελών της, πάντοτε στα πλαίσια των δυνατοτήτων του κράτους και προς το γενικότερο όφελος της παιδείας”.
Σε δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, είπε ότι τα νέα ιδιόκτητα κτήρια της οργάνωσης αποτελούν πραγματικό στολίδι για το διδασκαλικό κόσμο που θα τον κάνουν ακόμα πιο περήφανο και θα συμβάλουν με τον τρόπο τους και με την αξιοποίηση που θα τύχουν από την εκάστοτε ηγεσία της ΠΟΕΔ, στην περαιτέρω καταξίωση του εκπαιδευτικού κόσμου στην κοινωνία.
“Τα νέα γραφεία αποτελούν οπωσδήποτε τη γέφυρα, την μετάγουσα της ΠΟΕΔ, στη νέα εποχή”, είπε ο κ. Φυλακτού, ο οποίος ανακοίνωσε πως σύντομα θα ανεγερθεί στο προαύλιο του οικήματος μνημείο αφιερωμένο στους ήρωες δάσκαλους, “που στο βωμό της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας της πατρίδας μας λάμπρυναν την εικόνα του δασκάλου και έγραψαν με ανεξίτηλα γράμματα ηρωισμού το δικό τους κεφάλαιο στην πολυτάραχη ιστορία του τόπου μας”.
Την εκδήλωση των εγκαινίων διάνθισε μουσικά η ομάδα ξύλινων πνευστών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή της, Άγγελου Αγγελίδη, υποκορυφαίου στα κλαρινέτα, στη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, η οποία ερμήνευσε, μεταξύ άλλων, έργα Aντόνιο Βιβάλντι και Μάνου Χατζηδάκη.
Παρόντες στην τελετή, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι ε/κ και συνδικαλιστικών οργανώσεων, εκπαιδευτικοί, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.
Αγιασμός τελέστηκε από τον Επίσκοπο Καρπασίας, Χριστοφόρο, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο Β`.
Όπως αναφέρθηκε, η ΠΟΕΔ επέλεξε ειδικά την 1η Ιουνίου για τα εγκαίνια των ιδιόκτητων της κτηρίων, ημερομηνία που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Παιδιού.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










194