Αναστασιάδης: Μας έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο για αποδοχή του κουρέματος καταθέσεων


«Στη συνεδρία του Γιούρογκρουπ της 15ης Μαρτίου «μας έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο» για να αποδεχθούμε το κούρεμα των καταθέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, επίσης, ότι τα επιχειρήματα που προέβαλε στο Γιούρογκρουπ, όπως, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι η Κύπρος υπέστη μείωση εισοδημάτων από την τουρκική εισβολή και ότι ήταν μια ημικατεχόμενη χώρα, "ανατρέπονταν από τα άριστα αποτελέσματα που πραγμάτωσε το ελεύθερο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας" και από το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή με θαυμαστικά στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, ούσα υπό κατοχή.

"Ήταν μια προειλημμένη απόφαση", που άρχισε να διαμορφώνονται από τις Συνόδους των G20 με υιοθέτηση της κάποια στιγμή από την ΕΕ και "δυστυχώς λόγω της μη λήψης έγκαιρων μέτρων θεώρησαν κάποιοι ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να επιβάλουν κάτι" που δεν είχε προηγουμένως δοκιμαστεί, πρόσθεσε.

Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Γεώργιος Πικής ανέγνωσε αρκετές πρόνοιες του Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ, μεταξύ των οποίων τις πρόνοιες που αναφέρονται στο δικαίωμα ιδιοκτησίας και περιουσίας που έχει το κάθε άτομο, ενώ ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να πει κατά πόσον εξετάστηκε το ενδεχόμενο να ζητηθεί η γνώμη του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την απομείωση των καταθέσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι "και η αναφορά σε παραπομπή στο Δικαστήριο σήμαινε χρόνο και εδώ η πίεση ήταν μεγίστη".

Με την αναβολή από την ΕΕ της συνάντησης του Κύπριου ΥΠΟΙΚ με τον Ρώσο ΥΠΟΙΚ για τις 21 Μαρτίου, "αυτό το οποίο επιδίωκαν ήταν να μας αποστερήσουν ακόμη και το τελευταίο ανάχωμα ή εκείνο που θα μας έδινε το δικαίωμα να ζητήσω, όπως και το έπραξα, προκειμένου να έρθω στην Κύπρο, να διαβουλευθώ με τους πολιτικούς αρχηγούς, με τις ομάδες εμπειρογνωμόνων που είχαμε αλλά και να δούμε τα αποτελέσματα της συνάντησης του Κύπριου ΥΠΟΙΚ με τον Ρώσο ΥΠΟΙΚ", πρόσθεσε.

"Ζητούσαν να συνέλθει η Βουλή την Κυριακή 17 Μαρτίου και να εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής, διαφορετικά την Τρίτη οι τράπεζες μας θα παρέμειναν κλειστές, πράγμα που έγινε", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "ασκήθηκαν χωρίς προηγούμενο πιέσεις".   

Σε παρατήρηση του κ. Πίκη ότι αυτό στη λαϊκή γλώσσα λέγεται ότι "μας έβαλαν στο μαχαίρι στο λαιμό", ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: "Ή το πιστόλι στον κρόταφο".

Ερωτηθείς από τον κ. Πική κατά πόσον τέθηκε το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μια ημικατεχόμενη χώρα και υπέστη μεγάλη ζημιά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το πρώτο επιχειρήματα που ανέπτυξε κατά τις επαφές του την πρώτη ημέρα του Γιούρογκρουπ με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ ήταν ότι λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής πέρα του 70% των παραγωγικών πόρων της Κύπρου αλλά και της ολικής καταστροφής της κυπριακής οικονομίας το 1974, η ανάκαμψη της οικονομίας βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και στον τραπεζικό τομέα και ότι αυτό εξηγούσε και το μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού τομέα σε σχέση με αυτών άλλων χωρών της ΕΕ.

Είπε ακόμη στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Κύπρος λόγω της απόστασης, του μεγέθους και άλλων χαρακτηριστικών της οικονομίας της δεν έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε άλλους τομείς οικονομικής παραγωγής και βασίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό, στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και στη ναυτιλία και ότι αν υπάρχουν προβλήματα σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να διορθωθούν με τη συνεργασία των εταίρων, αλλά όχι με ακραίες λύσεις.

Αναφέροντας ότι η αντιπροσωπεία της Κύπρου πήγε "αρκούντως προετοιμασμένη" στο Γιούρογκρουπ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι τόνισε την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, κάτι που συνιστά θεμελιώδη αρχή της Ένωσης, ότι η Κύπρος δεν ζητεί ειδική μεταχείριση άλλα ίση μεταχείριση, την ανάγκη η Κύπρος να βοηθηθεί λόγω της ενδεχομένης συστημικότητας της και των συνεπειών σε άλλα κράτη μέλη, τις θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας λόγω της ανεύρεσης υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ και τις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πολυεθνικές εταιρείες.

Ανέφερε, επίσης, ότι πρότεινε "τη δημιουργία ταμείου και ότι μέρος των μελλοντικών εσόδων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς αποπληρωμής του δημόσιου χρέους, διασφαλίζοντας την αξιοπιστία των προτάσεων μας" και επισήμανε την υιοθέτηση από την Κύπρο σειρά μέτρων για αντιμετώπιση των προκλήσεων, την διεξαγωγή έρευνας για καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τη λήψη μέτρων για βιωσιμότητα του κράτους, κάνοντας αναφορά, όπως είπε, στο προγραμματισμένο ταξίδι του ΥΠΟΙΚ Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αναφέρθηκε και στις ευθύνες που είχε για την κατάσταση στην Κύπρο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για απομείωση των ελληνικών ομολόγων και σημείωσε ότι "θα ήταν άδικο η Κύπρος να επωμιστεί δυσανάλογο βάρος σε σχέση με άλλες χώρες".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στον Πρόεδρο της Επιτροπής ότι "ήταν απόλυτα ταυτισμένες με τις θέσεις του ΔΝΤ οι Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία και Σλοβακία", ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα "προσπαθούσε με κάθε τρόπο να βοηθήσει", αλλά ήταν και η ίδια σε δύσκολη θέση.

Ερωτηθείς από τον κ. Πίκη ποια ήταν η θέση της ΕΕ στο επιχείρημα ότι ένα μέλος της είναι ημικατεχόμενο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι "η απάντηση είναι αρκούντως σκληρή", καθώς "ελέχθη ότι δεν είναι η ίδια η χώρα που υπό κατοχή είχε γίνει αποδεκτή με άριστα αποτελέσματα" στην ΕΕ;» και "δεν είναι η ίδια χώρα που υπό κατοχή έγινε αποδεκτή με θαυμαστικά την 1η Ιανουαρίου στην Ευρωζώνη;"

Συνεπώς, συνέχισε, "τα επιχειρήματα της μείωσης των εισοδημάτων από την εισβολή, ανατρέπονταν από τα άριστα αποτελέσματα που πραγμάτωσε το ελεύθερο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας".
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


328