Απάντηση του βρετανικού Υπ. Παιδείας σε ερώτηση του σερ Ρότζερ Γκέιλ για εξετάσεις στα Νέα Ελληνικά


Το βρετανικό Υπουργείο Παιδείας εξετάζει τι είδους περαιτέρω υποστήριξη και ενθάρρυνση μπορεί να προσφερθεί στους αρμόδιους οργανισμούς ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ξένες γλώσσες στο δευτεροβάθμιο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Νέων Ελληνικών.
Η απάντηση αυτή δόθηκε από τον Υφυπουργό Παιδείας Νικ Γκιμπ σε γραπτή ερώτηση του βουλευτή των Συντηρητικών και παλαιού φίλου της Κύπρου σερ Ρότζερ Γκέιλ.
Ο σερ Ρότζερ είχε ρωτήσει την Υπουργό Παιδείας Νίκι Μόργκαν «αν θα κάνει βήματα για να διασφαλίσει ότι τα Νέα Ελληνικά θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα στους μαθητές για τις εξετάσεις Α και AS-levels μετά το 2017».
Η ερώτηση του βουλευτή αφορούσε την προειδοποίηση του αρμοδίου εξεταστικού συμβουλίου Edexcel ότι μια σειρά ξένων γλωσσών, μεταξύ των οποίων τα Νέα Ελληνικά, κινδυνεύουν με κατάργηση από τις συγκεκριμένες εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων προσμετρούνται στην εισαγωγή στα βρετανικά πανεπιστήμια.
Η κινητοποίηση της ελληνόφωνης ομογένειας και κυρίως των εκπαιδευτικών φορέων αυτής ήταν άμεση. Διαδικτυακό αίτημα (petition) για τη διατήρηση των  A-levels της νέας ελληνικής έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 7.000 υπογραφές.
Στην απάντησή του ο κ. Γκιμπ προσθέτει ότι υπάρχουν υπολογίσιμα οφέλη στην εκμάθηση μια δεύτερης γλώσσας και ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να δει να διατηρείται η ποικιλία των γλωσσών που μπορούν να επιλεχθούν για τις εξετάσεις επιπέδου GCSE και A-level.
«Για τον σκοπό αυτό, η Υπουργός Παιδείας συνέταξε επιστολή προς τα εξεταστικά συμβούλια κατά την προεκλογική περίοδο του Απριλίου για να εκφράσει την ανησυχία της σχετικά με την απόφασή τους να σταματήσουν να διενεργούν εξετάσεις σε κάποιες γλώσσες. Ζήτησε από τους αρμόδιους οργανισμούς να συνεργαστούν με την Ofqual (σσ: το αρμόδιο εποπτικό όργανο) για το μέλλον αυτών των εξετάσεων και δεσμεύθηκε, αν δεν υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες, να ξεκινήσει διαβούλευση για το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί με τον καλύτερο τρόπο το μέλλον αυτών των εξετάσεων», καταλήγει η απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας.
Ο αναγνωρισμένα από την παροικία σταθερός φίλος της Κύπρου σερ Ρότζερ είχε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την εξεύρεση τρόπων προβολής του Κυπριακού στο άμεσο και μακροπρόθεσμο μέλλον με τον προσωπικό του φίλο και γνωστό Βρετανοκύπριο φωτογράφο και κινηματογραφιστή Δώρο Παρτασίδη.
Σε συνάντησή τους στο κοινοβούλιο, ο σερ Ρότζερ διαβεβαίωσε τον κ. Παρτασίδη ότι θα αναπτύξει σειρά πρωτοβουλιών εντός της κυβέρνησης του κόμματός του με στόχο τη διατήρηση του Κυπριακού στη βρετανική πολιτική ατζέντα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σερ Ρότζερ Γκέιλ έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του κατεχόμενου δήμου Μόρφου, ο οποίος είναι διδυμοποιημένος με τον δήμο του Μπάρνετ στο βόρειο Λονδίνο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










231