Αρχιεπίσκοπος προς μαθητές-φοιτητές: Επιλέξτε επαγγέλματα πρόσφορα σε προοπτικές απασχόλησης


«Πάρτε την κρίση σαν ευκαιρία για ανανέωση. Επικεντρωθείτε στα αναγκαία. Επιλέξτε επαγγέλματα πρόσφορα σε προοπτικές απασχόλησης. Κάντε κάθε τι που μπορεί να γίνει. Και αν ακόμη δεν υπάρχει δρόμος, εσείς να τον ανοίξετε». Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε μήνυμα του στους μαθητές με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου:

Αναφέρει στην εγκύκλιό του ο Μακαριότατος :   

«Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Σπουδαστές και σπουδάστριες,

Φοιτητές και φοιτήτριες,

Γνώσεις πολλές θα μπουν και φέτος στη βαλίτσα του ταξιδιού σας. Ο δρόμος άνοιξε και η προοπτική είναι ήδη μπροστά σας. Με την ευκαιρία αυτή σας σφίγγω νοερά το χέρι και  σας εύχομαι καλή και ευλογημένη πορεία, γεμάτη συγκινήσεις από την ανακάλυψη καινούριων δεδομένων στον τομέα αυτό. Αναλάβετε λοιπόν δυνάμεις ώστε το ταξίδι αυτό και να το χαρείτε και να σας δώσει ό, τι είναι χρήσιμο και αναγκαίο. Ιδιαίτερο χαιρετισμό απευθύνω στα παιδιά της πρώτης τάξης του δημοτικού που πρώτη φορά έρχονται σε επαφή με την οργανωμένη εκπαίδευση καθώς επίσης και στα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου.

Αγαπητοί μου νέοι και νέες,

Όπως και σεις θα γνωρίζετε περνάμε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο. Πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Το περιβάλλον αυτόεπηρεάζει δυσμενώς και μια μεγάλη μερίδα νέων. Όμως αυτό ας μην σας απογοητεύει.  Ξέρω ότι μέσα σας κρύβετε ένα δυναμισμό. Δεν μένετε ποτέ παθητικοί δέκτες καταστάσεων. Γι’αυτό σας προτρέπω. Πάρτε την κρίση σαν ευκαιρία για ανανέωση. Επικεντρωθείτε στα αναγκαία. Επιλέξτε επαγγέλματα πρόσφορα σε προοπτικές απασχόλησης. Κάντε κάθε τι που μπορεί να γίνει. Και αν ακόμη δεν υπάρχει δρόμος, εσείς να τον ανοίξετε. Μ’αυτό τον τρόπο οικοδομείστε μια σταθερή βάση για τη ζωή, δημιουργείστε δυνατότητες, χαράξτε πορεία. Στους χαλεπούς καιρούς που διερχόμαστεη ελπίδα μας για ένα καλύτερο  μέλλον είναι η παιδεία και ο πολιτισμός μας. «Δράξασθε, λοιπόν, παιδείας». Κρατήστε την παιδεία που είναι αναφαίρετο αγαθό από όλα όσα ο άνθρωπος μπορεί να αποκτήσει. Την παιδεία ως αναζήτηση της αλήθειας, ως μύηση στον πολιτισμό, ως μεταμόρφωση του προσώπου.

Μην ξεχνάτε ακόμη, αγαπητά μου παιδιά, ότι και άλλοτε ως λαός περάσαμε δυσκολίες.Είχαμε όμως πίστη και προσήλωση σε αξίες. Είχαμε ψυχή στητή και ολόρθη, γι αυτό τα καταφέραμε. Όμως ο Θεός  έδωσε και σε μας πνεύμα δύναμης και τόλμης. Να γκρεμίζουμε κάθε τι  σαθρό και να οικοδομούμε κάθε καλό και υγιές. Να διδασκόμαστε από  λάθη που έγιναν, να ενεργούμε θετικά για το σήμερα και το αύριο.  Είθε αυτό το πνεύμα να πρυτανεύσει μεταξύ του λαού μας ώστε να οικοδομηθεί μια κοινωνία στην οποία να υπάρχει  η δυνατότητα όλοι να διαβιούν με αξιοπρέπειακαι στην οποία εσείς να έχετε χώρο να δημιουργείτε και να εκπληρώνετε τα όνειρά σας.

Νέες και νέοι,

Με την ευκαιρία της έναρξης των μαθημάτων της νέας σχολικής χρονιάς, προσβλέπω σ’ ένα σχολείο στο οποίο να πρυτανεύει η αλληλεγγύη μεταξύ μαθητών και η συλλογικότητα.Σ’ένα σχολείο πολύ πιο κοινωνικό και συμμετοχικό όπου οι εκπαιδευτικοί θα ενθαρρύνουν ακόμη περισσότερο εσάς  ώστε να έχετε αυτοπεποίθηση, να αγωνίζεστε για τη ζωή  και να μην τα βάζετε εύκολα κάτω. Να είναι πάντοτε στην προοπτική σας ότι η ημικατεχόμενη πατρίδα μας χρειάζεται νέους ικανούς και αγωνιστές για μια δίκαιη και ειρηνική λύση που θα συνενώνει όλους τους νόμιμους κατοίκους της σε ένα καθεστώς αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας. Προσεύχομαι να έχετε ειρήνη στην καρδιά, φως στην ψυχή και ευλογία στη ζωή σας. Ριζωμένοι και θεμελιωμένοι στο Χριστό, να βαδίζετε το δρόμο των εντολών Του. Ο Θεός μαζί σας».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










209