Αρχιεπίσκοπος προς μαθητές: Στη ζωή δεν παίρνετε αυτό που αξίζετε, αλλά αυτό που διεκδικείτε


 Πραγματοποιήθηκε, σήμερα Παρασκευή  στο Μεγάλο Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η Τελετή Βράβευσης των μαθητών, που διακρίθηκαν στο ΣΤ΄ Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό.  Ο διαγωνισμός αυτός προκηρύχθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, και διεξήχθη σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.

Θέμα του Διαγωνισμού, στον οποίο έλαβε μέρος μεγάλος αριθμός μαθητών, ήταν: «Ο καταναλωτισμός ως ψευδαίσθηση ευτυχίας και η χρήση των αγαθών του κόσμου κατά την ορθόδοξη χριστιανική θεολογία».

Η βράβευση των μαθητών πραγματοποιήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ Χρυσόστομο και τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκο Κενεβέζο.

Στην Τελετή Βράβευσης παρέστησαν, ο  Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, η Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης κ. Ζήνα Πουλλή, καθώς επίσης Επιθεωρητές, οι Διευθυντές των σχολείων, γονείς και εκπαιδευτικοί.

Καλωσορίζοντας τους μαθητές  ο Γυμνασιάρχης Αλέξης Αλεξάνδρου, υπεύθυνος του Μαθητικού Διαγωνισμού,  είπε ότι οι μαθητές μας πρέπει να μάθουν, να μάθουν τα παλιά για να ξέρουν τα καινούρια. Μέσα από τη σοφία της εκκλησίας και το λόγο του Χριστού, να υιοθετήσουν στάσεις ζωής ή μάλλον αντιστάσεις ζωής. Για να μπορούν να αξιολογούν τα αγαθά του κόσμου και να δίνουν σ’ αυτά τις σωστές προτεραιότητες.

Απευθυνόμενος στους μαθητές  αφού τους συγχάρηκε για την επιτυχία τους  είπε:

«Να σας ευχηθώ κάθε καλό και προκοπή στη ζωή σας. Επιπρόσθετα να σας  απευθύνω το μήνυμα να είστε πάντοτε αισιόδοξοι και να μην απελπίζεστε. Ότι θα δυσκολευτούμε οικονομικά  ως λαός, αυτό είναι βέβαιο. Δεν θα αργήσει όμως  ο καιρός που θα αναλάβουμε και θα ανανήψουμε. Βλέποντας όμως κι εσείς τα δεδομένα της εποχής  να είστε  όσο γίνεται πιο καλοί στη διαχείριση των χρημάτων που σας εμπιστεύονται οι γονείς σας. Μην γίνεστε απαιτητικοί και πολυέξοδοι. Και προπαντός  μην ξεχνάτε ποτέ ότι με το πολύ χρήμα μπορεί να σωρεύονται πολλά   αγαθά, δεν εξασφαλίζεται  όμως, με αυτά και μόνο, η επιθυμητή ευτυχία.

Σταθερή πορεία πλεύσης σας ας είναι η αρχή πως ότι  η ζωή πάντοτε αλλάζει, αλλά δεν χάνεται! Η ελπίδα σβήνει, αλλά ποτέ δεν πεθαίνει!  Ζήστε  το παρόν, ονειρευτείτε  το μέλλον, μάθετε από το παρελθόν. Στη ζωή δεν παίρνετε ποτέ αυτό που αξίζετε, παίρνετε πάντα αυτό που διεκδικείτε. Διεκδικείστε λοιπόν, ένα κόσμο απελευθερωμένο από μάταιες επιδείξεις και καταναλωτικές μανίες.
Σας εύχομαι κάθε καλό. Ο Θεός να σας φωτίζει πάντοτε στην πορεία σας».

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος μιλώντας στην εκδηλωση είπε ότι "ως Ελληνισμός διανύουμε δύσκολες και κρίσιμες μέρες. Εκτός από το εθνικό  μας ζήτημα που αποτελεί την κορωνίδα των προτεραιοτήτων μας, αντιμετωπίζουμε και σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης της οικονομίας. Η Εκκλησία μας, μέσα από το θέμα του φετινού διαγωνισμού επιθυμεί να προβληματίσει όλους, ιδιαίτερα τους νέους που αποτελούν και το μέλλον του τόπου μας. Ο άνθρωπος στις μέρες μας, εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που του προσφέρει ο τεχνολογικός πολιτισμός και ο άκρατος καταναλωτισμός, καταλαμβάνεται από μανία και πολλές φορές γίνεται υποχείριό της. Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα: Ο καταναλωτισμός φέρνει την ευτυχία; Αν και η παγκόσμια επικρατούσα άποψη αυτό διδάσκει, εντούτοις η Εκκλησία μας νουθετεί τον άνθρωπο και τον απελευθερώνει από τη μανία αυτή που μόνο κακό του προκαλεί".

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










182