Αρχιεπίσκοπος: «Η κυβέρνηση Χριστόφια, ήταν κομουνιστική και ήθελε να κάνει τους πλούσιους φτωχούς»


ΒΟΣΤΩΝΗ- Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, με συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα», περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο, εκφράζει την ανησυχία του ακόμα «και για το εθνικό θέμα», θέτει την περιουσία της Εκκλησίας στη διάθεση του κράτους για να σωθεί η Κύπρος και καλεί τον κυπριακό λαό σε ομοψυχία και ενότητα. Πιστεύει ότι «πρέπει να φύγει η Κύπρος από την Ευρωζώνη», ενώ λέει ότι με αυτή την κρίση που έχει ξεσπάσει στη Μεγαλόνησο «οι Τούρκοι τρίβουν τα χέρια τους».

Επιρρίπτει ευθύνες απευθείας για τα σημερινά διαμειβόμενα στην προηγούμενη κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, «η οποία ήταν κομουνιστική και ήθελε να τους κάνει όλους φτωχούς».

Παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα:  

«Αναφορικά με το κλίμα που επικρατεί αυτή την ώρα στην Κύπρο, ο Μακαριότατος είπε ότι «είναι πολύ βαρύ» και συμπλήρωσε πως «οι δυσκολίες είναι απροσπέλαστες, υπάρχει ένα φοβερό αδιέξοδο και η μόνη διέξοδος που υπάρχει είναι για πτώχευση. Τώρα γίνονται νέες σκέψεις αν μπορέσουμε αν βγούμε από την κρίση. Εμείς ενθαρρύναμε την κυβέρνηση να πάρει μερικές αποφάσεις να σταθούμε στα πόδια μας, είμαστε στη διάθεση του κράτους και θα μπούμε μπροστά και πιστεύουμε ότι ο λαός αγαπά και σέβεται την Εκκλησία και είμαι σίγουρος ότι θα ακούσει τη φωνή της Εκκλησίας».

Όταν τον ρωτήσαμε πώς και γιατί έφτασαν τα πράγματα μέχρις αυτού του σημείου, σχολίασε: «Να μην ξεχνούμε ότι για πέντε χρόνια είχαμε κομουνιστική κυβέρνηση που η κουλτούρα της ήταν να κάνει όλους τους πλουσίους, πτωχούς και τα κατάφερε. Φτάσαμε σε δεινότατη θέση, τα πάντα είναι ζοφερά και δεν ξέρω αν θα καταφέρομε αν βγούμε από αυτή την κρίση γιατί και οι Ευρωπαίοι θέλουν να μας τιμωρήσουν. Είναι απαιτητικοί, δεν τους ενδιαφέρει ποιος θα χάσει τη δουλειά του ή ποιος θα πεινάσει, θέλουν να μας εξουθενώσουν και σας λέγω η ατμόσφαιρα είναι ζοφερότατη».

Στην ερώτηση αν περίμενε κάτι τέτοιο από τους Ευρωπαίους εταίρους και φίλους της Κύπρου, απάντησε: «Είναι κατʼ όνομα εταίροι, πιστεύω ότι είναι στυγνοί, συμφεροντολόγοι, θέλουν να μας υποτάξουν, θέλουν να βάλουν χέρι παντού πιστεύω και στον υποθαλάσσιο πλούτο που εσχάτως έχει ανακαλυφθεί στην περιοχή, και μη γένοιτο, πιστεύω ότι στο τέλος θα βάλουν και χέρι επάνω στον εθνικό θέμα». Πρόσθεσε πως «βέβαια στο εθνικό θέμα δεν θα τα καταφέρουν, διότι ο λαός μας έχει μία εθνική ευαισθησία που δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να έχει το επάνω χέρι από απόψεως εθνικής».

Ρωτήσαμε τον Αρχιεπίσκοπο, «τι φοβάστε ότι θα γίνει, πώς θα βάλουν χέρι στο εθνικό θέμα», και μας είπε: «Από τη στιγμή που πτωχεύσουμε κι ο λαός πεινά στην απελπισία του δέχεται τα πάντα, αλλά δεν πιστεύω ότι η Εκκλησία θα αφήσει απροστάτευτο αυτόν τον λαό και δεν θα μπούμε μπροστά να τον καθοδηγήσουμε και να τον ανεβάσουμε ψηλά ηθικά και εθνικά ούτως ώστε να ευρίσκεται αγωνιζόμενος στις επάλξεις».

Όσο για το πού βρίσκονται οι υπεύθυνοι της πρώην κυβέρνησης, ο κ. Χριστόφιας και οι περί αυτόν, και τι λένε, σημείωσε πως «έχουν την αναίδεια να υβρίζουν τον νέο Πρόεδρο και όλους εμάς».

Αν ήταν τελικά λάθος η εισδοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε: «Με τέτοιες συμπεριφορές που έχουν οι εταίροι μας, γιατί το ποσό που χρειάζεται η Κύπρος για τον προϋπολογισμό της Ευρώπης είναι ψίχουλα, δεν έπρεπε να είχαν τέτοια συμπεριφορά απέναντι μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έθεσε στη διάθεση του κράτους την περιουσία της Εκκλησίας, κίνηση για την οποία είπε ότι, «εμείς είπαμε ότι η περιουσία της Εκκλησίας ανήκει στον λαό, δεν είναι ούτε του Αρχιεπισκόπου, ούτε των Μητροπολιτών, ούτε των ιερέων, είναι του λαού και έχομε πλήρη συνείδηση ότι η Εκκλησία ανήκει στον λαό. Είμαστε έτοιμοι να την θέσουμε στη διάθεση του κράτους. Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε, αν υποθηκευθεί, να βρεθούν κεφάλαια για να σωθεί η πατρίδα μας, διότι αν καταρρεύσει δεν θα απομείνει τίποτε όρθιο εδώ».

Όταν τον ρωτήσαμε αν συμφωνεί η Ιερά Σύνοδος σʼ αυτή την πρόταση, είπε, «πιστεύω, ναι» και συμπλήρωσε πως «όλος ο λαός αγαπά την πατρίδα του, δεν έχω μόνο τη σύμφωνη γνώμη των ιεραρχών, αλλά έχω τη σύμφωνη γνώμη όλου του λαού».

Στην ερώτηση η Τουρκία πού στέκεται μέσα σʼ όλα αυτά, απάντησε: «Η Τουρκία επιχαίρει για την κατάσταση που ευρισκόμεθα σήμερα και εμείς μάλιστα έχομε συμβουλεύσει τον Πρόεδρο από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ότι δεν πρέπει να ξεκινήσει συνομιλίες αν δεν ξεκαθαρίσει η βάση των συνομιλιών να είναι η Ομοσπονδιακή βάση κι όχι να ομιλούν οι κ. Ερντογάν και Νταβούντογλου περί δύο κρατών, δεν είναι Ομοσπονδία αυτή».

Είπε ακόμα πως «αυτοί έχουν απογειωθεί. Ο Ερντογάν αισθάνεται ότι είναι σουλτάνος, με υπερηφάνεια και αλαζονεία λέγει ότι μέχρι το 2022 που θα συμπληρωθούν εκατό χρόνια της νέας Τουρκικής Δημοκρατίας του Ατατούρκ θα είναι η Τουρκία εκατό εκατομμύρια. Είναι σήμερα στους G20, αύριο θα μπει στους G8. Εχει τον τρίτο αριθμητικά Στρατό σε όλο τον Κόσμο, θεωρεί η Τουρκία τον εαυτό της ότι είναι υπερδύναμη στη Μέση Ανατολή, κι ας περιμένουν τα Ηνωμένα Έθνη να προσγειωθεί ο κ. Ερντογάν, να λογικευθεί και να δώσει δίκαιη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα». Και συμπλήρωσε πως «ποτέ δεν θα προσγειωθεί αυτός ο άνθρωπος, αυτή είναι η πραγματικότητα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










143