Βία στην οικογένεια: Σημαντική αύξηση των περιστατικών


 ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΙΕΡΙΔΟΥ*

Η βία στην οικογένεια, χαρακτηρίζεται από τρόπους συμπεριφοράς που στόχο έχουν, την εξάσκηση δύναμης και ελέγχου πάνω σε ένα άλλο άτομο μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.

Οι τρόποι συμπεριφοράς που στόχο έχουν να εκφοβίσουν και να κατατρομοκρατήσουν το άλλο άτομο, μπορεί να πάρουν τη μορφή σωματικών, σεξουαλικών και ψυχολογικών επιθέσεων.

Είναι γεγονός ότι θύματα της βίας στην οικογένεια, μπορεί να είναι άντρες ή γυναίκες. Όμως οι γυναίκες, είναι πολύ πιο συχνά θύματα των καταστάσεων αυτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που μας παρέχονται από το Centers for Disease Control and Prevention των Ηνωμένων Πολιτειών και στατιστικές από άλλες πηγές δείχνουν ότι:

1. Τα περιστατικά βίας στην οικογένεια παρουσιάζουν αύξηση. Κάθε 15 δευτερόλεπτα που περνούν, μια γυναίκα κακοποιείται από άτομα όπως ο σύζυγος, ο σύντροφος ή άλλο άτομο του στενού περιβάλλοντος της
2. Οι γυναίκες έχουν 12 φορές περισσότερες πιθανότητες, να είναι θύματα βίας που εξασκείται από το σύντροφό τους στο σπίτι παρά οι άντρες
3. Το 85% των θυμάτων περιστατικών βίας στην οικογένεια, είναι γυναίκες
4. Το 33% των γυναικών της χώρας αυτής, έχουν κακοποιηθεί σωματικά ή σεξουαλικά από ένα σύζυγο ή από ένα σύντροφό τους
5. Το 30% των Αμερικανών δηλώνουν ότι γνωρίζουν μια γυναίκα, η οποία έτυχε σωματικής κακοποίησης από το σύζυγο ή τον σύντροφό της
6. Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περισσότερες από 1 εκατομμύριο γυναίκες κακοποιούνται από τον σύζυγο, σύντροφο ή άλλο στενό τους φίλο.

Τα παιδιά μπορεί να είναι θύματα κακοποίησης από τους γονείς τους ή από αυτούς που τα φροντίζουν.

Επιπρόσθετα όμως, υποφέρουν και τραυματίζονται μόνιμα από τη βία την οποία βλέπουν να εξασκείται μέσα στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερα από 10 εκατομμύρια παιδιά γίνονται μάρτυρες περιστατικών βίας μέσα στην οικογένεια. Οι γονείς δεν μπορούν να κρύψουν τη βία που εξασκείται τα παιδιά τους.

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται εύκολα, είτε άμεσα είτε έμμεσα, την κακοποίηση που λαμβάνει χώρα. Έστω και εάν δεν δουν τη σκηνή της κακοποίησης, μπορεί να ακούσουν τις φωνές ή ακόμη να δουν τους μώλωπες και άλλα σημάδια κτυπημάτων.

Οι σκηνές κακοποίησης λόγω βίας στην οικογένεια, είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές στα παιδιά.

Γενικά όταν τα παιδιά βλέπουν, καταλαβαίνουν ή αισθάνονται μια τέτοια κατάσταση, πληγώνονται ψυχικά και τους δημιουργούνται καταστάσεις έντονου στρες και αγωνίας.

Οι ψυχικοί τραυματισμοί που προκύπτουν στα παιδιά, από τη βία στην οικογένεια, προκαλούν κινδύνους για όλη τη ζωή των παιδιών και που πιθανόν να επηρεάσουν το σώμα τους, τον ψυχικό τους κόσμο και τη συμπεριφορά τους προς τους άλλους και στην κοινωνία.

Τα παιδιά που ήσαν μάρτυρες κακοποίησης στο σπίτι ή που και τα ίδια ήσαν θύματα βίας στην οικογένεια, πιθανόν να συμπεριφερθούν με ανάλογο τρόπο όταν ενηλικιωθούν ή ακόμη να έχουν τάσης αυτοκαταστροφής ή και να αναπτύξουν εγκληματική συμπεριφορά.

*Υπεύθυνη Μάρκετιγκ του American College




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










180