Clearing 2016: Πώς να ετοιμαστείτε για τη σημερινή ημέρα των αποτελεσμάτων των A-levels


ΤΟΥ ΚΡΙΣ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ*

Αυτή την περίοδο, πολλοί τελειόφοιτοι μαθητές που σκοπεύουν να σπουδάσουν στην Αγγλία ξεκουράζονται μετά από τη σκληρή προετοιμασία που έκαναν για τα A’ levels τους και τώρα αναμένουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους.  Τι θα γίνει αν τα αποτελέσματά σας δεν είναι αυτά που αναμένατε; Δεν πρέπει να αγχώνεστε γιατί πάντα υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο και στην προκειμένη περίπτωση, ονομάζεται clearing.

Οι περισσότεροι γνωρίζετε την ορολογία του «clearing». Για όσους δεν γνωρίζουν θα δώσω μια σύντομη επεξήγηση. Το clearing είναι διαδικασία της UCAS που δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε φοιτητές που δεν πήραν τους απαραίτητους βαθμούς για τα πανεπιστήμια της πρώτης τους επιλογής. Για να μπορείτε να μπείτε στο σύστημα αυτό θα πρέπει να εμπίπτετε στις πιο κάτω κατηγορίες.

• Να μη έχετε καμία προσφορά (offer)  από πανεπιστήμιο

• Να μην έχετε εξασφαλίσει τους βαθμούς που σας ζήτησαν τα πανεπιστήμια για  εξασφάλιση θέσης.

• Να έχετε απορρίψει θέση σε πανεπιστήμιο.

• Να έχετε αποστείλει την αίτησή της UCAS, μετά από τις 30 Ιουνίου που ήταν η τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων.

Μέσω του clearing θα έχετε ακόμη τη δυνατότητα επιλογής σε διάφορα προγράμματα σε αρκετά πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας. Πέρσι για παράδειγμα, γύρω στις 64.000 φοιτητές  βρήκαν θέση μέσω του συστήματος clearing.

Ο ίδιος αριθμός και ίσως μεγαλύτερος αναμένεται και φέτος. Εκτιμάται ότι φέτος θα υπάρχουν περισσότερες κενές θέσεις σε πανεπιστήμια ακόμα και σε πανεπιστήμια που στο παρελθόν δεν χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο του clearing. 

Υπάρχει και ένας μικρότερος αριθμός που θα πάρει ψηλότερους βαθμούς από αυτούς που ανέμεναν. Αυτοί θα μπορούσαν να μπουν στο σύστημα adjustment (προσαρμογή) για να μπουν σε ένα πιο ανταγωνιστικό πανεπιστήμιο και πρόγραμμα. Οι φοιτητές που θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να επικοινωνήσουν απευθείας με τα πανεπιστήμια το αργότερο μέχρι τις 31 Αυγούστου διότι  οι θέσεις αυτές δεν θα δημοσιευτούν πουθενά.

Σήμερα 18 Αυγούστου και ώρα 8.00 π.μ. (ώρα Αγγλίας) βγήκαν τα αποτελέσματα. Θα πρέπει να είστε σε ετοιμότητα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να δείτε κατά πόσο πήρατε τους βαθμούς που σας ζήτησε το πανεπιστήμιό σας. Εάν τους εξασφαλίσατε, συγχαρητήρια έχετε εξασφαλισμένη θέση. Στην περίπτωση αυτή  δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Η  υπηρεσία της UCAS θα ενημερώσει το πανεπιστήμιο σας και αυτό  με τη σειρά του θα σας ενημερώσει είτε ταχυδρομικώς είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη θέση σας.

Σε περίπτωση που δεν πήρατε τους βαθμούς που χρειαζόσασταν θα σας συμβούλευα πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, να επικοινωνήσετε με το πανεπιστήμιό σας και να δείτε κατά πόσον θα σας δέχονταν ακόμη και με χαμηλότερο βαθμό. Αξίζει να το δοκιμάσετε γιατί  ίσως  τελικά αντί να πάρουν κάποιον «άγνωστο» μέσω του clearing να προτιμήσουν εσάς που ήδη σας γνωρίζουν και αφιέρωσαν χρόνο μέχρι να σας δώσουν προσφορά.

Εάν το πανεπιστήμιό σας, δεν σας δώσει τη θέση, τότε ετοιμαστείτε για το πλάνο Β, τότε πρέπει να δράσετε γρήγορα. Να μπείτε στην ιστοσελίδα της UCAS για να δείτε τη λίστα με τα προγράμματα που προσφέρονται. Ο κατάλογος αυτός θα ενημερώνεται συνεχώς από την έναρξη μέχρι την λήξη της διαδικασίας για αυτό θα πρέπει να την παρακολουθείτε συνεχώς. Σημειώσετε τα προγράμματα των πανεπιστημίων που σας ενδιαφέρουν και προτού τηλεφωνήσετε βεβαιωθείτε ότι πρώτον έχετε τον σωστό αριθμό τηλεφώνου. Τα περισσότερα πανεπιστήμια θα έχουν ένα ξεχωριστό αριθμό για τις θέσεις μέσω Clearing. Για αυτό ρίξτε πρώτα μια ματιά στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου για το σωστό αριθμό.  

Δεύτερον να έχετε μπροστά σας τον αριθμό της UCAS σας και τους βαθμούς σας για να μην τους ψάχνετε όταν σας τους ζητήσουν. Όταν τελικά πάρετε το τηλέφωνο να έχετε υπομονή διότι πιθανόν οι γραμμές να είναι κατειλημμένες για αρκετή ώρα. Το τηλεφώνημα όσο και εάν προτιμάτε να το κάνει κάποιος άλλος για εσάς πιθανότατα ο γονέας σας καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Το άτομο εισδοχής που θα απαντήσει το θα θέλει να μιλήσει αυτοπροσώπως με τον υποψήφιο φοιτητή και όχι με κάποιον που ενεργεί εξ ονόματος σας. Θα θέλει να σας κάνει κάποιες ερωτήσεις για να διαπιστώσει ότι είστε ο κατάλληλος για τη θέση. Στις πλείστες περιπτώσεις μέσω του τηλεφωνήματος γίνεται και η εξασφάλιση θέσης (offer).

Τέλος, μην πάρετε βιαστικές αποφάσεις. Τα πανεπιστήμια που θα σας δώσουν θέση θα σας δώσουν λίγες ημέρες προθεσμία για να τους δώσετε την απάντησή σας. Η οποία πρέπει να παρθεί με σύνεση. Μην ξεχνάτε ότι θα περάσετε τα επόμενα 3 χρόνια των φοιτητικών σας χρόνων στο πανεπιστήμιο αυτό στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Για αυτό, μην δεχτείτε το πρώτο πανεπιστήμιο που σας δέχτηκε. Ας είμαστε ρεαλιστές, πάντα υπάρχει και η πιθανότητα να καθίσετε ένα χρόνο για να ξαναδοκιμάσετε για να μπείτε στο πρόγραμμα που πάντα ονειρευόσασταν.

*Διευθύνων Σύμβουλος της εκπαιδευτικής υπηρεσίας Global Educational Services.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










201