Διάλεξη: Η γυναίκα στο θέατρο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα από την Άνδρη Χριστοφίδου-Αντωνιάδου


Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 22.2.2019 ένα καινούριο Κέντρο Πολιτισμού , το Sea Enterprises & Ad Litteram Cultural Development Centre που βρίσκεται στο Ιστορικό Κέντρο της Λεμεσού, έναντι της Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης στην οδό Καραϊσκάκη 12. Ο χώρος αυτός δημιουργήθηκε από τη συγγραφέα και ποιήτρια Άνδρη Χριστοφίδου-Αντωνιάδου και την οικογένειά της με την επιθυμία ακόμα μεγαλύτερης προσφοράς στην ανάπτυξη του Πολιτισμού.  Όπως ανέφερε η κ. Αντωνιάδου στην ομιλία της «Στόχος μας είναι η ανάπτυξη του Πολιτισμού ως μέσο θετικής σκέψης αλλά και ανάπτυξης ανθρωπίνων αξιών σαν βάση κοινωνικής ανανέωσης μέσα από την προσωπική δημιουργία και τη διάχυση ωφέλιμων δραστηριοτήτων».  Αναφέρθηκε επίσης στις αμέσως επόμενες δραστηριότητες του Κέντρου που συνεχίζουν με τον Κύκλο Α’ Σεμιναρίων Δημιουργικής Γραφής από τις 6.3.2019 μέχρι τις 29.5.2019 και στην Ημερίδα για την Παγκόσμια Μέρα Ποίησης με θέμα «Ποίηση είναι …» στις 23.3.2019 με εισηγήσεις από σημαντικούς ποιητές και εργαστήριο.

Τα εγκαίνια έγιναν με διάλεξη από την ίδια την κ. Αντωνιάδου, με τίτλο «Η γυναίκα στο θέατρο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα» ένα διπλό αφιέρωμα στη Μέρα της Γυναίκας και στα 120 χρόνια από τη γέννηση του Λόρκα. Ως γνωστό, η κ. Χριστοφίδου-Αντωνιάδου, με σημαντικές σπουδές στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Σαραγόσα, είναι η σημαντικότερη ερευνήτρια στην Κύπρο για τον Λόρκα με πολλές διαλέξεις στο ενεργητικό της τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη, με πολλά άρθρα και μελέτες σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες και προπάντων με το πολύ σημαντικό βιβλίο έρευνας που έγραψε «Ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σε τρεις διαστάσεις». Η έρευνά της είναι αρχειοθετημένη στο ‘Ίδρυμα Λόρκα στη Μαδρίτη και στο Μουσείο Λόρκα στη γενέτειρα του Φουέντεβακερος αλλά και σε πολλά Πανεπιστήμια και γίνεται συχνά σημείο αναφοράς σε μελέτες. Έχει τιμηθεί με δεκαεπτά λογοτεχνικά βραβεία και έχει γράψει δέκα βιβλία. 

Η βραδιά άρχισε με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού Δρ. Εύρο Αλεξάνδρου. Η διάλεξη «Η γυναίκα στο θέατρο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα» διανθίστηκε με εικόνα και ζωντανή μουσική και τραγούδια από τον Γιώργο Λώρη και τον Πανίκο Τριμικλινιώτη σε στίχους Φ. Γκαρθία Λόρκα και Α. Χριστοφίδου-Αντωνιάδου και σε μουσική Γ. Γλέζου, Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Γ. Μαρινάκη, Π. Τριμικλινιώτη  και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι παρόντες εκτός από τη διάλεξη είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις στην κ. Αντωνιάδου αλλά και να συζητήσουν μαζί της για το θέμα.  Ο φιλόξενος χώρος της Sea Enterprises & Ad Litteram Cultural Development Centre ήταν κατάμεστος από κόσμο και η βραδιά έκλεισε με δεξίωση.  Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νικολαϊδης, Βουλευτές, Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Προϊσταμένη Πολιτιστικών Υπηρεσιών το Δήμου Λεμεσού, Προέδροι και Συμβούλια Πολιτιστικών Εταιριών, συγγραφείς, μουσικοί, εκπαιδευτικοί  και άνθρωποι που αγαπούν τον πολιτισμό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1247