Διάλεξη Ινστιτούτου Κύπρου με θέμα: Παρατηρώντας το Ανθρωπόκαινο από το Διάστημα


 Διάλεξη με το διακεκριμένο Καθηγητή Δρ. John P. Burrows και θέμα «Παρατηρώντας το Ανθρωπόκαινο από το Διάστημα: Επιτεύγματα του Παρελθόντος και Προκλήσεις», διοργανώνει το Ινστιτούτο Κύπρου την Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015, στις 4μμ, στην Αίθουσα Διαλέξεων "Guy Ourisson" στις εγκαταστάσεις του ΙΚυ στην Αθαλάσσα. Ο όρος ανθρωπόκαινο προτάθηκε πριν 15 χρόνια από το νομπελίστα και χημικό της ατμόσφαιρας Paul Crutzen και σηματοδοτεί μια νέα εποχή, όπου οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και επεμβάσεις έχουν αλλάξει καθοριστικά τον τρόπο που λειτουργεί η Γη. 

Από την αρχή της νεολιθικής επανάστασης μέχρι το 1800 μ.Χ., εκτιμάται ότι ο πληθυσμός της γης αυξήθηκε από μερικά εκατομμύρια νομάδες κυνηγούς σε 1 δισεκατομμύριο κατοίκους της υπαίθρου και των πόλεων. Η βιομηχανική επανάσταση των δύο τελευταίων αιώνων, καθώς και η χρήση φθηνής ενέργειας από την καύση ορυκτών καυσίμων συνέβαλε στο να  ζει στις πόλεις ο μισός πληθυσμός της γης. Αυτό οδήγησε σε μεγάλες κλιματικές αλλαγές, απώλεια βιοποικιλότητας, αλλαγές στη χρήση γης και αλλαγές στους βιογεωχημικούς κύκλους. Κομβικές για την κατανόηση αυτών των επιπτώσεων είναι οι μετρήσεις ατμοσφαιρικών και επίγειων επιφανειακών παραμέτρων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι δορυφορικές πλατφόρμες, παρέχουν τη δυνατότητα παρατήρησης της σύστασης της ατμόσφαιρας (αέρια, αερολύματα και σύννεφα) και παραμέτρων της επιφάνειας της γης (χρώμα των ωκεανών, έκταση των πάγων, χλωρίδα κλπ). Ο Καθηγητής Burrows θα επικεντρωθεί στα αποτελέσματα που προκύπτουν από δεδομένα μετρήσεων εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας αναφορικά με την σύνθεση της ατμόσφαιρας, αποδεικνύοντας την ανάπτυξη και τον έλεγχο της διεθνούς περιβαλλοντικής πολιτικής.

Ο Δρ. John Burrows, είναι διεθνούς φήμης επιστήμονας με αξιοσημείωτες συνεισφορές στην Ατμοσφαιρική Χημεία και Φυσική για περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Σπούδασε στο Trinity College του Πανεπιστημίου Cambridge. Μετά τη μετα - διδακτορική του έρευνα στο Κέντρο Αστροφυσικής Harvard  Smithsonian, εργοδοτήθηκε στο Association of Environmental and Resource Economists (A.E.R.E.). Το 1982 εντάχθηκε στο Ινστιτούτο Max Planck Institute στο Mainz. Από το 1992 είναι καθηγητής Φυσικής των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, ενώ το 1993 ίδρυσε το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Φυσικής. Η συμβολή του στις ατμοσφαιρικές παρατηρήσεις με δορυφορικά συστήματα καλύπτει όλα τα στάδια της διαδικασίας, από τις αρχικές προτάσεις και το σχεδιασμό τους, μέχρι την ανάκτηση σημαντικών πληροφοριών για τις φυσικοχημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στη τροπόσφαιρα και τη στρατόσφαιρα. Ο Δρ. Burrows διατελεί Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Ατμοσφαιρική Χημεία και την Παγκόσμια Ρύπανση (iCACGP).

Η Διάλεξη, θα είναι ανοιχτή για το κοινό και για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με τον Δρα Θεόδωρο Χριστούδια στην ηλεκτρονική διεύθυνση christoudias@cyi.ac.cy ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.cyi.ac.cy.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










200