Διάλεξη στο ΤΕΠΑΚ για την εξοικονόμηση του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά


Μεγάλο ενδιαφέρον προσέλκυσε η διάλεξη με τίτλο «Εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά», που ήταν και η εναρκτήρια του 10ου κύκλου διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Δήμου Αμμοχώστου στη Λεμεσό.

Το κοινό που κατέκλυσε το Αμφιθέατρο Πεύκιος Γεωργιάδης του ΤΕΠΑΚ την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για αποτελεσματικούς τρόπους εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος, από τον εισηγητή της βραδιάς, τον Ανώτερο Λέκτορα Αβραάμ Γεωργίου του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στόχος της παρουσίασης ήταν η ευαισθητοποίηση του καταναλωτή μέσα από τη διαφώτιση και επιμόρφωσή του, ώστε να γίνει γνώστης θεμάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε τομείς που αφορούν στην καθημερινότητα του. Η πολύχρονη έρευνα, υπέδειξε ο κ. Γεωργίου, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα κυπριακά νοικοκυριά δαπανούν πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όση πραγματικά χρειάζονται, κυρίως επειδή υστερούν σε γνώση και πληροφόρηση σε θέματα που άπτονται της ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπάρχουν απλοί τρόποι, οι οποίοι μπορούν όντως να συμβάλουν ουσιαστικά στην ενεργειακή απόδοση ή εξοικονόμηση, χωρίς ωστόσο να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής. Τουναντίον, με τις εξοικονομήσεις σε κόστος στις οποίες οδηγούν, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Ο κ. Γεωργίου υπογράμμισε ότι η όλη προσέγγιση εδράζεται στην ορθή ενημέρωση των καταναλωτών και κατ' επέκταση σε αλλαγές συνηθειών και νοοτροπίας, που εύκολα μπορούν να ενταχθούν στην καθημερινότητά μας, οδηγώντας σε σημαντικά κοινωνικά οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα.

 Σύμφωνα με τα ευρήματα Παγκύπριας έρευνας που εκπόνησε η ερευνητική ομάδα του κ. Γεωργίου, το περιθώριο εξοικονόμησης κυμαίνεται σε μέσους όρους γύρω στο 25%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και στο εντυπωσιακό 40%. Θα μπορούσε λοιπόν να επιτευχθεί μια ετήσια εξοικονόμηση στην εισαγωγή πετρελαίου σε Παγκύπρια κλίμακα,  της τάξεως των 100 εκ. ευρώ.

Εκ μέρους των συνδιοργανωτών του θεσμού - Δήμου Αμμοχώστου, Πανεπιστημίου Κύπρου, ΤΕΠΑΚ, Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού Capital - καλωσόρισμα απηύθυνε η κα. Πάμελα Αναστασίου-Παπαΐακώβου, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Αμμοχώστου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιδήμαρχος Αμμοχώστου Δρ Σίμος Ιωάννου. Η δεύτερη διάλεξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Δήμου Αμμοχώστου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου με θέμα «Το κυπριακό Φυσικό Αέριο και οι Τουρκικές ενεργειακές φιλοδοξίες» με εισηγητή τον Δρ Κωνσταντίνο Χατζηστάσου, Διδακτικό Προσωπικό, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μηχανικής Πετρελαίων  στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ώρα Έναρξης: 19:30 στο Αμφιθέατρο «Πεύκιος Γεωργιάδης» στην οδό Αθηνών στο ΤΕΠΑΚ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










175