Διίστανται ως συνήθως οι εκτιμήσεις των μαθητών για τις εξετάσεις τετραμήνων


ΚΥΠΕ - Διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των μαθητών και των εκπαιδευτικών είχε σήμερα, Πέμπτη, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης, με επίκεντρο τις εξετάσεις ανά τετράμηνο στην Α’ και Β’ τάξη Λυκείου, σύμφωνα και με σχετική Νομοθεσία που εγκρίθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους με τον Υπουργό Παιδείας προέβησαν μόνο οι μαθητές. Οι εκπρόσωποι της Οργάνωσης Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ) και της Οργάνωσης Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΛΤΕΚ) αποχώρησαν από το Υπουργείο Παιδείας χωρίς να προβούν σε καμία δήλωση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Ο Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), Ανδρέας Ζορμπάς, δήλωσε ότι «εάν αυτό που θα γίνει είναι προς όφελος του μαθητή και θα βοηθήσει τον μαθητή για το μέλλον του είμαστε υπέρ αυτού του πράγματος, σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον τάσσεται υπέρ της εφαρμογής των εξετάσεων ανά τετράμηνο από φέτος απάντησε καταφατικά σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει κατάλληλη ενημέρωση, εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν πως ο χρόνος δεν επιτρέπει την κατάλληλη προετοιμασία για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος, ο ΓΓ της ΠΣΕΜ είπε πως «το αν προλαβαίνει κάποιος ή όχι είναι σχετικό διότι νομίζω ότι όταν υπάρχει ενημέρωση και τα κατάλληλα εφόδια και μείωση της ύλης νομίζω μπορεί να εφαρμοστεί».
«Εμείς ως ΠΣΕΜ θέλουμε η εκπαίδευση να πηγαίνει μπροστά και να κάνει βήματα μπροστά και όχι πίσω και εμείς θεωρούμε ότι εάν αυτό το πράγμα γίνει σωστά θα είναι προς όφελος της εκπαίδευσης γενικότερα», είπε ο κ. Ζορμπάς.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει ομόφωνη απόφαση της ΠΣΕΜ για αποδοχή της πρότασης των εξετάσεων ανά τετράμηνο και έχει κοινοποιηθεί και στους μαθητές ο κ. Ζορμπάς είπε ότι δεν δόθηκε μεν γραπτώς «όμως στις συνεδρίες πέρσι και μέχρι να εκλεγεί νέο Συμβούλιο είμασταν υπέρ εάν γίνει σωστά, με κάποιες διορθώσεις  προς όφελος του μαθητή».
Ο Γενικός Γραμματέας της Επαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΕΣΕΜ) Λάρνακας, Μάριος Χατζηλίας, δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση ενημέρωσε τον Υπουργό Παιδείας «ότι η θέση των μαθητών είναι ενάντια στις εξετάσεις ανά τετράμηνο για αυτό και ζητήθηκε αναβολή για τη φετινή χρονιά και να ξεκινήσει διάλογος για να δούμε το καλύτερο για τον μαθητή».
Πρόσθεσε ότι «στο παγκύπριο δημοψήφισμα που έγινε πριν από δύο χρόνια το 95% τάχθηκε κατά των εξετάσεων ανά τετράμηνο και παραδόθηκαν πριν από τέσσερις μήνες 5000 υπογραφές στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού από τρεις Επαρχιακές Επιτροπές Μαθητών».
 «Εμείς θέλουμε ένα σχολείο που να αναπτύσσει την κριτική σκέψη, ένα σχολείο δημοκρατικό κι ανθρώπινο και αυτή η μεταρρύθμιση κάνει τον μαθητή να κυνηγά τον βαθμό και να μην αναπτύσσει μια ολόπλευρη μόρφωση» είπε ο ΓΓ της ΕΣΕΜ Λάρνακας.
Ο Πρόεδρος της κυπριακής Παιδοβουλής, Παρασκευάς Χατζήκκος, δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας ήταν πολύ καλή και εποικοδομητική σημειώνοντας ότι θέση της Παιδοβουλής ήταν και παραμένει η αναβολή για ένα χρόνο της εφαρμογής των εξετάσεων ανά τετράμηνο λόγω των πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων.
«Το γεγονός ότι δεν είμαστε ενημερωμένοι ως μαθητές αλλά και πολλοί καθηγητές μας δεν είναι ενημερωμένοι είναι κάτι που μας ανησυχεί εδώ και μήνες για αυτό και ζητούμε την αναβολή για ένα χρόνο» είπε ο Π. Χατζήκκος.
 
Πρόσθεσε ότι «εμείς ως κυπριακή Παιδοβουλή θεωρούμε ότι αυτά τα δύο χρόνια τα οποία πέρασαν είχαν δοθεί σκόπιμα για κάποια αναπροσαρμογή της ύλης και κυρίως του ωρολογίου προγράμματος, ωστόσο δεν έγιναν οι σημαντικές αλλαγές ώστε να δεχτούμε αυτό τον Δεκέμβριο τις νέες μεταρρυθμίσεις».
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Παιδοβουλής, «το γεγονός που μας φοβίζει είναι ότι ο χρόνος μας είναι πολύ πιεσμένος, είμαστε στον Οκτώβριο, και οι εξετάσεις θα εφαρμόζονται από τον Δεκέμβριο άρα έχουμε μόνο δύο μήνες».
Ο Π. Χατζήκκος δήλωσε ότι «όπως φαίνεται και από τα λεγόμενα του κ. Υπουργού, αρχίζει μια νέα εποχή για την εκπαίδευση αυτού του τόπου, φαίνεται να υιοθετούμε μια νέα κουλτούρα μέσα στην οποία φεύγουμε από το βαθμοθηρικό των εξετάσεων και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα».
Πρόσθεσε ότι αν δεν επιτευχθεί η αναβολή «αναγκαστικά θα συμβιβαστούμε με το νέο Νομοσχέδιο και όπως φαίνεται και από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες  έχει κάνει ο Υπουργός Παιδείας θα είναι ήπια η κατάσταση για φέτος.
Ο Πρόεδρος της Παιδοβουλής εξήγησε ότι «οι εξετάσεις δεν θα είναι οι πιεστικές εξετάσεις που έχουμε στο μυαλό μας, θα είναι εξετάσεις σε στυλ διαγωνίσματος ενενήντα λεπτών, όπως μας είπε ο κ. Υπουργός, και έτσι καταργούνται τα διαγωνίσματα των εξεταζόμενων μαθημάτων και θα είναι μικρές βαθμολογικές ασκήσεις».
Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναβολής εφαρμογής της Νομοθεσίας, ο Παρασκευάς Χατζήκκος είπε ότι «δυστυχώς είναι πολύ μικρό» ενώ κύριο μέλημα της κυπριακής Παιδοβουλής είναι η όσο το δυνατό πιο ομαλή μετάβαση των μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου σε αυτή την μεταρρύθμιση, των εξετάσεων ανά τετράμηνο.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter

ygeia news rss

35