ΔΗΚΙ Καθηγητών προς ΟΕΛΜΕΚ: «Ω καιροί και ήθη»


Η ΔΗΚΙ Καθηγητών με ανακοίνωσή της εκφράζει την αντίθεσή της στην εισήγηση που έγινε  στη διάρκεια της τελευταίας Παγκύπριας Συνδιάσκεψης των ΓΑ για καταστατική τροποποίηση, για αφαίρεση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι από ορισμένους αποσπασμένους καθηγητές για τις θέσεις του Γενικού Αντιπρόσωπου, αλλά και του μέλους Δ. Σ. Συνδέσμων. Αναφέρει στη ανακοίνωσή της:

«Στην πρόσφατη ΠΣΓΑ, της 12ης Δεκεμβρίου 2013, έγιναν εισηγήσεις για ορισμένες καταστατικές τροποποιήσεις. Κάποιες από αυτές ήταν αναγκαίες και βοηθητικές στην παραπέρα λειτουργία της Οργάνωσης και υπερψηφίστηκαν από όλους. Υπήρξαν όμως και δύο τροποποιήσεις, που έκδηλα ήσαν αντιδημοκρατικές: αφαίρεση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι από ορισμένους αποσπασμένους συναδέλφους για τις θέσεις του Γενικού Αντιπρόσωπου, αλλά και του μέλους Δ. Σ. Συνδέσμων.

            Η Δημοκρατική Κίνηση Καθηγητών στήριξε με σθένος τη θέση ότι οι τροποποιήσεις αυτές είναι αντιδημοκρατικές και ότι υπηρετούν μικροσυνδικαλιστικές  σκοπιμότητες. Εδώ η ΟΕΛΜΕΚ απαιτεί από χρόνια την άρση του άδικου αποκλεισμού των μελών της Οργάνωσης από διάφορες πολιτειακές θέσεις και εμείς αυτοαποκλείουμε συναδέλφους για το φόβο των Ιουδαίων. Εδώ άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις επιδιώκουν να έχουν μέλη τους, με όλα τα δικαιώματα, όλους τους εργαζομένους στους τομείς τους και εμείς έχουμε την πολυτέλεια να λέμε σε κάποιους ότι ως μέλη και ψηφοφόροι είστε καλοί, αλλά δε σας δίνουμε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι ή καλύτερα για μας είστε λίγο ή πολύ ανεπιθύμητοι (ξανασυνέβηκε στο πρόσφατο παρελθόν – όλοι οι αποσπασμένοι θεωρούνταν μαύρα πρόβατα). Καλώς ας είναι έτσι, αλλά γιατί αντιδρούμε, όταν μας αποκόπτονται θέσεις απόσπασης και μένουν συνάδελφοι αδιόριστοι; Τις θέλουμε τις θέσεις ή όχι!

            Ας δεχτούμε όμως τη συλλογιστική, που λέει ότι κάποιες θέσεις είναι θέσεις ισχύος και επομένως κάποιοι, που τις κατέχουν μπορούν να δημιουργήσουν πελατειακές σχέσεις (βεβαίως η Δημοκρατία δε λειτουργεί έτσι, γι’ αυτό και το Σύνταγμα της χώρας δεν προβαίνει σε τέτοιους αποκλεισμούς). Φίλοι έντιμοι συνδικαλιστές, πελατειακές δυνατότητες δεν έχουν μόνο οι συνάδελφοι που είναι αποσπασμένοι κατά 1/5 στα Επαρχιακά Γραφεία και στο γραφείο του Υπουργού Παιδείας και της Γενικής Διευθύντριας. Πελατειακές εξαρτήσεις μπορούν να δημιουργήσουν και οι Διευθυντές που αξιολογούν δεκάδες συναδέλφους, τα μέλη Σχολικών Εφορειών, που έχουν άμεση σχέση με τα σχολικά δρώμενα, τα μέλη διάφορων Οργανισμών, τα άτομα που κατέχουν κομματικές θέσεις (μάλιστα σε ψηλές βαθμίδες), οι αποσπασμένοι στα γραφεία των Επιθεωρητών και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Όλοι αυτοί και ίσως αρκετοί άλλοι έχουν τη δυνατότητα εκ της θέσεώς τους, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, αν το επιδιώξουν, να επιχειρήσουν πελατειακές πρακτικές. Γιατί δεν αποκλείστηκαν και αυτοί;

Μήπως στο τέλος αυτή η αντίληψη του αποκλεισμού δεν είναι προσβλητική για όλους τους συνάδελφους: να τους προστατεύσεις δήθεν μ’ αυτόν τον τρόπο, ως εάν οι ίδιοι να μην έχουν κρίση;

            Το θέμα αυτό απασχόλησε την ΟΕΛΜΕΚ αρκετές φορές στο παρελθόν, όμως, τότες κάποιες Κινήσεις έδειξαν να αντιστέκονται στον λαϊκισμό κι’ έτσι σήμερα, δυστυχώς, η ΔΗΚΙ έμεινε ουσιαστικά μόνη.

            Ντροπή κύριοι συνδικαλιστές να αποκλείσετε 10 όλα και όλα άτομα και να μη δέχεστε, αν είναι να αποκλειστούν, να αποκλειστούν όλοι, όσοι έχουν τη δυνατότητα επηρεασμού ψήφων, αν θέλετε να είστε δίκαιοι. Την εισήγηση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Κίνησης, που είναι διευθυντής και απέκλειε μ’ αυτήν τον εαυτό του. Οι άλλοι πώς απάντησαν και πώς απαντούν».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










111