Δίκτυο Ευρυδίκη: Με μετρήσιμα κριτήρια καθορίζεται το ύψος των πόρων στα σχολεία και στο προσωπικό


Σύμφωνα με την έκθεση τoυ Δικτύου Ευρυδίκη με θέμα «Χρηματοδότηση των Σχολείων στην Ευρώπη: Μηχανισμοί, Μέθοδοι και Κριτήρια στη Δημόσια Χρηματοδότηση» σε όλες τις χώρες οι κεντρικές/ανώτερες αρχές καταρτίζουν μια σειρά μετρήσιμων κριτηρίων για να προσδιορίσουν το ύψος των πόρων που θα διατεθούν στα σχολεία ή τις ενδιάμεσες αρχές για το προσωπικό. Περίπου στα μισά εκπαιδευτικά συστήματα όπου οι ενδιάμεσες αρχές καθορίζουν επίσης το ύψος των κονδυλίων που θα δοθούν στα σχολεία για το προσωπικό, ισχύουν ενιαία κριτήρια τα οποία κατήρτισε η κεντρική/ανώτερη αρχή. Όλα αυτά τα

συστήματα εξετάζουν τον αριθμό των μαθητών ή των μελών του προσωπικού σε ένα σχολείο για να καθορίσουν το ύψος των πόρων που θα λάβει το εν λόγω εκπαιδευτικό ίδρυμα.

 Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, λαμβάνονται επίσης υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σχολείου ή των μαθητών, επιτρέποντας την παροχή διαφοροποιημένης χρηματοδότησης.

Συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι οι περισσότερες χώρες ενσωματώνουν κριτήρια που βοηθούν στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ σχολείων ή περιοχών διασφαλίζοντας ότι όλοι οι μαθητές απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες. Για παράδειγμα, πολλές χώρες λαμβάνουν υπ’ όψιν το γλωσσικό ή εθνικό υπόβαθρο των μαθητών. Πέραν της κατανομής πόρων βάσει κοινών κριτηρίων που συμφωνούνται σε κεντρικό επίπεδο, τα σχολεία μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για συγκεκριμένα κονδύλια με στόχο να ικανοποιήσουν επιπλέον ανάγκες των μαθητών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάποια συστήματα, οι ενδιάμεσες αρχές είναι ελεύθερες να επιλέξουν ποια κριτήρια θα υιοθετήσουν. Η έκθεση δεν εστιάζει σε αυτή την τελευταία ομάδα.

Ολόκληρη η έκθεση στο πιο κάτω έγγραφο:




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










170