Δημήτρη Μπουραντά: «Θεμελιώδεις νοημοσύνες για προσωπική και επαγγελματική αποτελεσματικότητα»


«... για να είμαστε αποτελεσματικοί, για να κάνουμε σωστές επιλογές και να ζούμε καλά ή όπως θέλουμε, θεωρώ –ξεφεύγοντας από τις επιστημονικά τεκμηριωμένες νοημοσύνες του Gardner– ότι οι θεμελιώδεις νοημοσύνες (και, ταυτόχρονα, οι κύριοι παράγοντες επιτυχίας στη ζωή μας) είναι: η υπαρξιακή νοημοσύνη, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή την ενδοπροσωπική νοημοσύνη του Gardner, η κοινωνική νοημοσύνη, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή τη διαπροσωπική νοημοσύνη του Gardner, η λογική νοημοσύνη, συμπεριλαμβάνοντας αρκετά στοιχεία από τη λογική-μαθηματική νοημοσύνη και, λόγω της σπουδαιότητας της πολιτικής μας ζωής που προανέφερα, (επιτρέψτε μου να κάνω μια επιστημονική αυθαιρεσία και να χρησιμοποιήσω τον όρο) η πολιτική νοημοσύνη.

Η υπαρξιακή νοημοσύνη είναι απαραίτητη για να ξεκαθαρίσουμε το ποιοι είμαστε, πού είμαστε, πού θέλουμε –και πώς– να πάμε, πώς θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας ώστε φτάνοντας στο τέλος να μην αισθανθούμε ότι ζήσαμε μια αβίωτη ζωή.

Η κοινωνική νοημοσύνη είναι κρίσιμη στο να επιλέξουμε τους ηθοποιούς του θεάτρου της ζωής μας, να αναπτύξουμε και να διαχειριστούμε σωστά τις σχέσεις μας μαζί τους στο πλαίσιο είτε της προσωπικής είτε της επαγγελματικής μας ζωής.

Η πολιτική νοημοσύνη είναι κρίσιμη για να αναπτύσσουμε αποτελεσματική πολιτική σκέψη και δράση κάνοντας σωστές επιλογές, ούτως ώστε να συμβάλλουμε σε μια ευημερούσα κοινωνία για εμάς και για όσους αγαπάμε. Και,βεβαίως, σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής μας –προσωπικό, επαγγελματικό ή πολιτικό– έχουμε τη δυνατότητα να σκεφτόμαστε και να αξιοποιούμε το μυαλό που όλοι διαθέτουμε ώστε να κάνουμε σωστές επιλογές. Γι’ αυτό η λογική νοημοσύνη είναι κρίσιμη και παράγοντας διαφοράς ή επιτυχίας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










228