Δημοσθένους :Δε θα επιτρέψουμε στον τόπο μας δικτατορίες και εθνικές τραγωδίες


Το 1973, η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου ήταν η κορύφωση του αγώνα ολόκληρου του ελληνικού λαού. Η τραγική κατάληξη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι γνωστή. Ο φασισμός ματοκύλισε τους εξεγερθέντες νέους και φοιτητές. Παρά την προσωρινή επιβίωσή της όμως η χούντα, υπό το βάρος των εξελίξεων, τελικά κατέρρευσε. Δυστυχώς, το τίμημα αυτής της εξέλιξης ήταν βαρύ. Η τελική κατάρρευση της χούντας ήρθε αφού προηγουμένως συντελέστηκε το έγκλημα και η προδοσία κατά της Κύπρου.

Τριάντα οχτώ χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο αγώνας των φοιτητών και του ελληνικού λαού παραμένει αδικαίωτος. Και θα παραμένει αδικαίωτος όσο η μισή Κύπρος θα συνεχίζει να τελεί υπό κατοχή.

Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί

Τιμώντας σήμερα την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Επιβεβαίωσαν με τη θυσία τους τα λόγια του ποιητή: «Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται ζυγόν δουλείας ας έχωσι∙ Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».

Τα ηρωικά παιδιά του Πολυτεχνείου αποτελούν πρότυπα ανθρώπων που θέλουμε να καλλιεργούμε στα πλαίσια του δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου που διαμορφώνουμε. Σ’ αυτό το σχολείο οι μαθητές, πέρα από τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα αποκτούν, θα αναπτύσσουν στάσεις και συμπεριφορές πολιτών που χαρακτηρίζονται από δημοκρατικότητα, αγωνιστικότητα, παρρησία και κοινωνική υπευθυνότητα.

Το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο θα παρέχει στους μαθητές μας τα εφόδια να αντιστέκονται σε πολυποίκιλους μηχανισμούς επηρεασμού και χειραγώγησης και θα καλλιεργεί δημοκρατικούς πολίτες προσηλωμένους στην πατρίδα και στο δημόσιο συμφέρον, πολίτες έτοιμους να υπερασπιστούν, αν χρειαστεί, τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, της Κύπρου.

Η καλύτερη απότιση τιμής στους ήρωες του Πολυτεχνείου, είναι να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε τον αγώνα για επανένωση της Κύπρου και του λαού μας και να διατρανώσουμε την απόφασή μας πως δε θα επιτρέψουμε στον τόπο μας δικτατορίες και εθνικές τραγωδίες. Το αίμα των φοιτητών του Πολυτεχνείου ας καθοδηγεί τα βήματά μας στον αγώνα για την απελευθέρωση της κατεχόμενης γης μας και για την προάσπιση της δημοκρατίας.

*Το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού για την Ημέρα Μνήμης του Πολυτεχνείου (17 Νοεμβρίου) που θα διαβαστεί αυριο Πέμπτη στα σχολεία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










183