Δημoσθένους στο www.paideia-news.com: Αυτή θα είναι έκκλησή μου αύριο Τρίτη στην ΠΟΕΔ


Τονίζει «Ό,τι προβλέπουν τα σχέδια υπηρεσίας θα γίνονται για να μην έχουμε άλλου τύπου αντιδράσεις εκ μέρους του Υπουργείου»..

 Με τον υπουργό Παιδείας κ. Δημοσθένους είχαμε γι’ αυτό το θέμα μια σύντομη συνομιλία:

ΕΡ: Πως αντιμετωπίσατε την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ για προσωρινή άρση των μέτρων και της ΠΟΕΔ για συνέχιση. Πόσο σας επηρέασαν αυτά τα μέτρα;

ΑΠ: Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πρόθεσή μου ήταν να ξεκινήσουμε καλά τη χρονιά με συναίνεση και διάλογο Νομίζω αυτό, το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό. Από εκεί και πέρα είχαν προκύψει οι κινητοποιήσεις της ΟΕΛΜΕΚ και της ΠΟΕΔ αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα. Εμείς κάνουμε κάποιους σχεδιασμούς. Μέσα στους σχεδιασμούς μας, πέραν από την επιμόρφωση του προσωπικού, πέραν όλων αυτών που έχουμε σχεδιάσει, η ηρεμία και η καλή λειτουργία των σχολικών μονάδων και το καλό κλίμα είναι πρώτιστη προτεραιότητά μας. Έτσι λοιπόν, τα όποια μέτρα επηρέαζαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, με αποκορύφωμα την αντίδραση των μαθητών.

Θέλω να ξεκαθαρίσω, ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμα αντίδρασης οποιουδήποτε, όταν θίγονται τα συμφέροντά του. Από την άλλη, είπα ότι ο σχολικός χρόνος είναι πολύτιμος, οι σχεδιασμοί είναι τέτοιοι, που δεν μας επιτρέπουν και δεν έχουμε την πολυτέλεια παράκαμψης από τα όσα έχουν προγραμματιστεί. Γι’ αυτό, παρακαλούσα τις οργανώσεις να κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις σε σχέση με τα μέτρα τους.

Έχω πληροφορηθεί ότι έγινε προσωρινή αναστολή των μέτρων από την ΟΕΛΜΕΚ, αύριο θα έχω συνάντηση με την ΠΟΕΔ.

Από την πρώτη στιγμή κράτησα χαμηλούς τόνους και διάλογο. Εκεί που θα χρειαστεί ν’ αντιδράσουμε διαφορετικά, εύχομαι να μην χρειαστεί, να είστε βέβαιος ότι το υπουργείο έχει τους σχεδιασμούς του. Από ένα σημείο και μετά, πρέπει όλοι ν’ αντιλαμβανόμαστε πως συμπεριφερόμαστε. Νομίζω ότι είμαστε σε σωστό δρόμο και νομίζω ότι η αλληλοκατανόηση που υπάρχει είναι σε πολύ ψηλό βαθμό.  

ΕΡ: Λέχθηκε πολλές φορές ότι τα μέτρα έπλητταν την προσπάθεια επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε ή θα καθυστερήσει την επιμόρφωση;

ΑΠ: Συνειδητή απόφαση δεν σταμάτησε τίποτε σε σχέση με το σχεδιασμό για την επιμόρφωση. Αρκετοί από τους εκπαιδευτικούς παρουσιάζονταν κανονικά. Ακόμη και στην περίπτωση της ΠΟΕΔ, που δεν επέτρεπε στα μέλη της να έρχονται στους χώρους της επιμόρφωσης, πήραμε κάποια μέτρα, έτσι που η επιμόρφωση συνεχιζόταν στις σχολικές μονάδες. Εύχομαι και ελπίζω ότι δεν θα έχουμε συνέχεια σ’ αυτές τις αντιδράσεις. Αυτή θα είναι και η έκκλησή μου στην ΠΟΕΔ αύριο που θα συναντηθούμε. Ανεκτή κάθε αντίδραση και μέτρα, όταν όμως αυτά κινούνται στο πλαίσιο της νομιμότητας. Είμαι ξεκάθαρος με αυτό που λέγω.

ΕΡ: Τι σημαίνει τούτο;

ΑΠ: Ότι προβλέπουν τα σχέδια υπηρεσίας θα γίνονται για να μην έχουμε άλλου τύπου αντιδράσεις εκ μέρους του Υπουργείου. Νομίζω ότι είναι κατανοητό από όλους. Ότι προβλέπεται στα σχέδια υπηρεσίας, πρέπει να το ακολουθούν αυστηρά όλοι οι εκπαιδευτικοί. Από εκεί και πέρα, όποιες άλλες αποφάσεις πάρουν είναι δικαίωμά τους να τις πάρουν.

ΕΡ: Η διευθύντρια Μέσης του υπουργείου Παιδείας είπε ότι ίσως ζητηθεί συμβουλή από την Εισαγγελία να πει αν δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί να απέχουν από την επιμόρφωση. Έκανε σκέψεις μάλιστα για αποκοπή μισθού.

ΑΠ: Επαναλαμβάνω. Ξεκινήσαμε καλά, θα συνεχίσουμε καλά. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί ούτε να σκεφτούμε πως θα αντιδράσουμε και αυτό να είναι αχρείαστο. Όμως, δεν μπορούμε, ως υπουργείο Παιδείας να μην είμαστε πάντοτε οργανωμένοι και μεθοδικοί. Επομένως ας το αφήσουμε ως εδώ και ελπίζουμε να μην χρειαστεί να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










191