Έβδομη ομιλία του Κλασικού Σεμιναρίου του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου


Το Πρόγραμμα "Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό" σας προσκαλεί στην έβδομη ομιλία του Κλασικού Σεμιναρίου του, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 9 Απριλίου 2014  και ώρα 7.00 μ.μ, με θέμα «The  Conversion of Temples to Churches in Late Antiquity: Practicality or Ideology?» και ομιλήτρια την Dr. Amelia Brown, (University of Queensland).

Οι διαλέξεις του Κλασικού Σεμιναρίου φιλοδοξούν να παρουσιάσουν ενδιαφέρουσες πτυχές του ελληνορωμαϊκού κόσμου με τρόπο επιστημονικό και συνάμα προσιτό στο ευρύ κοινό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν και διαδικτυακά, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σύγχρονης επικοινωνίας του ΑΠΚΥ
Οι διαλέξεις διεξάγονται στο Θεατράκι «Ανδρέας Χριστοφίδης», Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Λευκωσία, ώρα 7.00 μ.μ και είναι διάρκειας περίπου 40 λεπτών. Ακολουθεί συζήτηση.

Πληροφορίες για την έβδομη διάλεξη:

Περίληψη διάλεξης (η οποία θα δοθεί στα αγγλικά):

Ένα κεντρικό ερώτημα σχετικά με την Ύστερη Αρχαιότητα αφορά στον ακριβή τρόπο με τον οποίο άνθρωποι και κτήρια μεταμορφώθηκαν, στο πλαίσιο της μετάβασης από την αρχαία «παγανιστική» θρησκεία στο Χριστιανισμό. Κατά την περίοδο μεταξύ του 4ου και του 7ου αιώνα μ.Χ., το αρχαίο τοπίο άλλαξε μέσα από την ανέγερση εκκλησιών και την εγκατάλειψη, κατεδάφιση ή μετατροπή παγανιστικών ναών και ιερών. Η παρούσα διάλεξη επικεντρώνεται σε φιλολογικές και αρχαιολογικές μαρτυρίες σχετικά με τη μετατροπή των πιο διάσημων αρχαιοελληνικών ναών και ιερών σε χριστιανικά κτήρια, από τον Παρθενώνα στην Αθήνα μέχρι το Ιερό του Δία στην Ολυμπία. Οι μαρτυρίες αυτές συμβάλλουν στην κατανόηση των κινήτρων, των μηχανισμών και της χρονολόγησης της μετάβασης στο Χριστιανισμό, από πρακτικά σε ιδεολογικά ζητήματα.

Η Δρ Amelia R. Brown είναι Λέκτορας Ελληνικής Ιστορίας και Γλώσσας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας της Σχολής Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Θρησκείας και Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Queensland στην Αυστραλία. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην Αρχαία Ιστορία και Μεσογειακή Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Berkeley. Σπούδασε επίσης στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Έχει εργαστεί σε ανασκαφές στην Πόλη Χρυσοχούς (Κύπρος), στην Κόρινθο, στην Αρχαία Μεσσήνη, στην Κω και στα Κύθηρα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Ύστερη Αρχαιότητα στην Ελλάδα και τη ναυτιλιακή ιστορία της ανατολικής Μεσογείου. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










187